Forfatteren Vince Molinaro omdefinerer ideen om lederskap i den nye boken The Leadership Contract. Han omdefinerer hva som er lederskap og minner oss på hvorfor det er viktig med en lederskapskontrakt,

I boken gir han konstruktive forslag til hvordan lederskap kan bli gøyere og enklere. Vince Molinaros lederskapskontrakt består av fire deler:

Del 1. Lederskap er en avgjørelse - ta den.

Del 2. Lederskap er en forpliktelse - forplikt deg.

Del 3. Lederskap er vanskelig - bli tøff!

Del 4. Lederskap er et fellesskap - vær sosial.


Her fokuserer vi på den tredje delen, det harde arbeidet.

Å lede de som presterer dårlig er ikke lett. Å få mennesker til å ta ansvar er ikke lett. Å ta i mot ærlige tilbakemeldinger er ikke lett. Å konfrontere dine egne mangler er ikke lett.

I lederskap kan man ikke ta den lette veien. Da blir du en svak leder. Men i stedet for å brette opp armene og konfrontere det tøffe, så feiger mange ut fra lederskapets prøvelser.

Om du feiger ut og unnviker det harde arbeidet, vil du svekke både deg selv og din organisasjon. Da starter du en spiral som gjør deg svakere og svakere. I stedet bør du bygge opp en robusthet, det vil hjelpe deg å takle det harde arbeidet.

Det er bare å innse at du må klare å håndtere det harde arbeidet som lederskapet krever. Du må trampe opp veien for andre i organisasjonen. Du kan ikke stå og vente på at ting skal utvikle seg. Derfor må du slutte å undervurdere hva som kreves for å bli en konsekvent god leder.

Du trenger utholdenhet, besluttsomhet og en sterk vilje til å være effektiv hvis du virkelig ønsker å lykkes.

Ti feil som gjør det vanskeligere å lykkes:

1. Du tar vann over hodet, men klarer ikke å innrømme det. Du klarer iallefall ikke å be om hjelp. Men du utsetter din organisasjon for en stor risiko om du ikke klarer å erkjenne at en oppgave er for vanskelig for deg.

2. Du viser tøffhet ved å bli agressiv. Å rope etter mennesker er enkelt. Å være genuint tøff er mye vanskeligere.

3. Du mister fokus og glemmer resultatet du er ute etter. Det hjelper ikke å jobbe mye hvis du ikke jobber hardt og målrettet.

4. Du føler deg som et offer, og klager i stedet for å håndtere problemer. Ledere må kunne håndtere frustrasjon.

5. Du er usikker, du stoler ikke på andre og begynner derfor å detaljstyre. Du tar på deg oppgaver som du ikke trenger å gjøre, kanskje av frykt for å måtte ta et standpunkt. Ikke la din usikkerhet stoppe deg fra å gjøre det som må gjøres.

6. Du trenger gode nyheter og unngår de dårlige og dermed også konfrontasjonen med hva som virkelig skjer. Din jobb er å bli klar over de dårlige nyhetene så fort du kan, slik at du kan handle før problemet blir for gale.

7. Du ønsker å vinne for enhver pris og ser alle som motstandere. Men det skaper dårlige relasjoner og hvis du ikke kan få mennesker med deg, vil livet ditt bli mye vanskeligere.

8. Du venter på tillatelse til å handle. Uten godkjenning fra den øverste ledelsen så kan du ikke lede, men du har ikke fått en lederrolle for å være en tilskuer heller. Reager!

9. Du blir drevet til vannvidd ved å ha for mange baller i luften. Du er ikke konsentrert nok, og du klarer ikke å fokusere lenge nok til å få ting ferdig. Ta en pause og reflekter over tingene som er viktigst å ta tak i.

10. Du mister perspektivet og dveler over gamle problemer. Hvis du ser deg for mye tilbake, hindrer det deg fra å lede i fremtiden.

kilde:  Chef.se.

 

BLI ABONNENT - KLIKK HER!

LederNytt forside 04 2015 web.jpg