Forside | Business Profilen | Hva med dem som blir igjen etter en nedbemanningsprosess?
HR 1[1]

Karriere E-coach HR-huset from Mann AV Huse on Vimeo.

FAKTA

 • Firmanavn: HR huset AS
 • Sted: Oslo
 • Bransje: HR
 • Tema: Omstilling
 • Telefon: +4791665046
 • Nettside
 •  
 •  
 •  
 •  
 • HR-huset AS er en ledende aktør innen utvikling og omstilling av mennesker og organisasjoner, med spesiell vekt på strategiske og operative HR-prosesser, leder- og medarbeiderutvikling, omstilling, karriereveiledning og coaching, samt rekruttering av HR-ledere og -spesialister.

  HR-huset tilbyr utleie av profesjonelle og erfarne HR-ledere – vi kaller det HR for Hire. Vi har et stort nettverk av dyktige og erfarne personer med bakgrunn fra ledelse innen HR. Dette gjør oss fleksible og i stand til å bemanne kortere og lengre rekrutteringsoppdrag med riktig kompetanse.

Business Profilen

Hva med dem som blir igjen etter en nedbemanningsprosess?

Nedbemanning

Med noen enkle, men viktige grep kan ledelsen minimere de negative konsekvensene for den enkelte medarbeider og arbeidsmiljøet, og etablere et godt grunnlag for veien videre etter nedbemanning.

Hva kjennetegner ofte arbeidsmiljøet etter en nedbemanning?

Flere studier peker på at turnover øker og motivasjonen synker blant ansatte etter en nedbemanningsprosess. Vi har ofte observert at ledere og medarbeidere har svært ulik opplevelse av tiden etter en nedbemanningsprosess. De overtallige er på vei ut og har fokus på å reorientere seg ut av virksomheten. Ledere som har vært ansvarlig for gjennomføring av omstilling, endring og nedbemanning, opplever ofte en lettelse fordi «oppgaven» nå er ferdig, og endelig kan de fokusere fremover. Medarbeidere som er igjen sitter derimot ofte med en opplevelse av savn, tristhet, sinne, motivasjon- og lojalitets problemer og, ikke minst, økt utrygghet i forhold til egen jobbfremtid – de «sitter fast» i fortiden med ubesvarte spørsmål som :

 • Når skjer dette igjen?
 • Blir det min tur da?
 • Hvorfor ble beslutningen tatt?
 • Hvordan skal jeg makte å gjøre jobben for to?
 • Hvorfor gir ikke ledelsen svar på spørsmålene våre?
 • Hvorfor viser ikke ledelsen at de satser på oss?
 • Hva skjer videre?

Hvordan kan virksomheter komme raskt videre og sette fokus fremover etter en nedbemanning?

Som i all annen grunnleggende god ledelse og personalhåndtering - det handler det om å bli sett og hørt.  Gjennom å sette fokus på dem som er igjen, - og tørre å adressere spørsmål og følelser som hindrer fremdrift kan man raskere få fokuset over på fremtidige muligheter.

Vi i HR-huset har gode erfaringer med å gjennomføre møter og workshops med de involverte, der nettopp denne problemstillingen settes på agendaen. Ledere og HR-avdelingen bør i slike sammenhenger bidra til å tydeliggjøre, anerkjenne og løfte frem vanlige reaksjoner hos de ansatte, gjennom å «henge dem på tavla» – f.eks:

 1. «Jeg kjenner meg tom, klarer ikke å tenke fremover, jeg skjønner ikke helt at jeg reagerer sterkt”
 2. «Ledelsen har bestemt seg på forhånd, dette var bare en skinnprosess”
 3. «Dette er bare tull, - vi tjener jo mye penger og alt fungerte bedre før»
 4. «Jeg er så sliten – alt jeg har jobbet for er nå borte»

Når medarbeiderne har fått lov til å «tømme bøtta» med sorg, sinne og frustrasjon er «katta ute av sekken». Med det utgangspunktet er det enklere å kommunisere og sette fokus på å hva organisasjonen trenger nå.

HR 2[1].jpg

Ofte handler dette om:

 1. "Jeg ønsker svar på sentrale spørsmål fra prosessen.”
 2.  ”Jeg trenger en tilstedeværende leder.”
 3.  ”Jeg trenger å føle at ledelsen satser på oss.”
 4. ”Jeg gjør samme jobb som 3 personer. Jeg trenger hjelp til å prioritere.”
 5.  ”Jeg trenger å snakke mer om det som har skjedd.»
 6.  «Jeg trenger klare arbeidsoppgaver.» 
 7. «Jeg trenger kortsiktige mål.»

Sørg for å ta behovene til de som blir igjen på alvor! Først da kan energien forløses, man kan fokusere på fremtiden og få nødvendig energi, motivasjon og styrefart til å nå nye mål. 

Web: HR-huset.no 

Tekst: Elina B. Bjørck

HR HUSET BILDE.jpg

HR 1[1]

Hva med dem som blir igjen etter en nedbemanningsprosess?

Med noen enkle, men viktige grep kan ledelsen minimere de negative konsekvensene for den enkelte medarbeider og arbeidsmiljøet, og etablere et godt grunnlag for veien videre etter nedbemanning.

Omstilling og nedbemanning
sand_2_700x500

Papirløst regnskap med BankID

Sand Økonomi driver papirløst regnskapskontor. Resultatet? Mange nye og innovative kunder. Avtalene signeres selvsagt elektronisk med BankID.

Digitalt signering av avtaler - BankID
Prosjektledelse

Prosjektleder fikk klarsignal – det burde han ikke fått

Prosjektledelse - dette må du vite for å lykkes med prosjekter

Prosjektledelse
Belbin_promotion_1a_HMS_Melhus_teamet

Hvordan lykkes med teamutvikling i praksis?

Enere og talent er viktig, men ingenting slår et godt samspilt lag med den rette kompetansen. Det handler ikke bare om holdninger og gode intensjoner. Det handler om bevisst trening basert på kunnskap om hvem vi er og hvordan vi påvirker hverandre på godt og vondt.

 
Slik lykkes du med teamutvikling i praksis
161020-02-Ledernytt bilder til digital-Kristin Henry02

Anskaffelse av kaffemaskin til din arbeidsplass. Norges eldste kaffe- og kaffemaskin leverandør gir deg råd.

94 prosent av norske arbeidstakere synes god kaffe øker trivselen på arbeidsplassen. Vi drikker i snitt 3,7 kopper  kaffe hver, hver dag, og 80 prosent av oss drikker mer enn 2 kopper kaffe i løpet av en arbeidsdag.

Kaffeautomat på jobben
_L2A2271b

Bedriftshelsetjeneste - God helse og godt arbeidsmiljø for overskudd og lønnsomhet

Bedriftshelsetjeneste. Når de ansatte har det bra, jobber de bedre. Med et helhetlig syn på bedriftens og de ansattes helse, leverer vi løsninger som bygger godt arbeidsmiljø, gir friskere ansatte, reduserer sykefravær og øker overskudd og lønnsomhet.

Bedriftshelsetjeneste - Stamina
Agenter

Fremtiden innen salg!

Agenturer.no er Norges ledende portal for nye forretningsmuligheter og mener at selvstendige salgsagenter og eksterne salgskanaler er fremtiden innen salg. 

Agenturerer
Rune semundseth 3_1024x1536_cropped_1012x689

Medarbeidersamtalen 2.0 – et farvel til det gamle forhøret

Se for deg en festtale der øverste leder omtaler medarbeideren som virksomhetens viktigste ressurs. Se for deg at den samme virksomheten mislykkes grovt med strategiske samtaler, bl.a. medarbeidersamtalen. Hva gjør det med relasjonen mellom leder og medarbeider når samtalen blir et pliktløp og relasjonen ikke klarer å utnytte potensialet i medarbeidersamtalen? 

Medarbeidersamtalen
storefjell 1

Konferansehotell, Storefjell Resort Hotel

Fjellnorges største konferansehotell! 1001 moh i spektakulære omgivelser med personlig vertskap, nydelig mat og drikke.

Konferansehotellet, Storefjell Resort Hotel
FamilieidyllLøvefamilie

Firmatur til Afrika

Hva med en spennende firmatur til Afrika for hele bedriften eller din egen skreddersydde ferietur til eksotiske destinasjoner? 

Firmatur til Afrika
Image 3_1024x696_cropped_1014x564

Kontormøbler kan gi en bedre arbeidsdag

Noen tips til en bedre arbeidsdag, hvordan kontormøbler kan gi deg bedre helse enten du er på kontoret, konferanserommet, verkstedet eller lageret.

Kontormøbler skaper en bedre arbeidsdag
lisens 3

Er du lei av å betale NRK-lisens? La Lisensfri plombere TVene!

Er du lei av å betale unødvendige penger i kringkastingsavgift for skjermer som brukes som monitorer? La Lisensfri plombere TVene!

Lisensfri med TV-plombering
mpx_viermpx_businessprofil

Bedre flyt i din IT-hverdag med Norges raskeste levering.

MPX gjør at din IT-hverdag flyter bedre. Vi har Norges raskeste levering i tillegg til fri frakt på ordre over kr. 1000,-. Vi tilbyr nå også diverse konfigurasjonstjenester for å forbedre et produkt eller for å gjøre ting enklere for våre kunder.

MPX
Rune Semundseth 2

Medarbeidersamtalen - Skrot negativ synsing om skjemaer og tenk muligheter!

Medarbeidersamtalen. Det går ikke en vinter eller vår uten at enten forskere, journalister eller bransjefolk stempler og forkorter medarbeidersamtalen som MAS. Holdningen avslører en ambisjon så lav at ordbruken godt kan være selvoppfyllende profeti, enten det er BI eller Dagens Næringsliv som ytrer seg i denne retning.  

Medarbeidersamtalen
Layout 1

Reklamebyrå

Er du lei av å betale dyrt for grafiske og digitale tjenester som ikke står i stil med kvaliteten som leveres? Da er du kommet til riktig sted.

BMC design - grafiske og digitale tjenester
leger uten grenser_1024x574

Lønnsomt samfunnsansvar

Bedrifters samfunnsansvar har blitt et trendbegrep i norsk næringsliv og har de siste årene hatt en eksplosiv spredning. Hva har fremprovosert denne trenden? Hvordan påvirker dette din bedrift? Og er ikke bedrifters egentlige samfunnsansvar å besørge arbeidsplasser og profitt til samfunnsøkonomien? 

samfunnsansvar
kirurgi_cropped_1024x502

Ansiktsktskirurgi - Norges lengste erfaring innen ansiktskirurgi

Ansiktskirurgi. Vurderer du plastisk kirurgi er det viktig at du går til noen som virkelig kan faget. Det er ingen i Norge som har lengre erfaring med ansiktskirurgi enn dr. Jarl Bunæs og dr. Robby Roarsen hos Bærum Plastikkirurgi i Sandvika. Her kan du være trygg på at du er i de aller beste hender!

Ansiktskirurgi
bilde 3_cropped_678x675

Gi en julegave med mening

På denne tiden er det mange ledere som spør seg: «Hva skal vi gi de ansatte til jul i år?»  Det kan være en utfordring å finne gaver som passer for alle, og som virkelig blir satt pris på.   Vi lever i et samfunn der de fleste har overflod av det meste, så hvordan kan man gi en gave som virkelig betyr noe?  Undersøkelser viser at de fleste arbeidstakere gjerne vil ha julegave fra sjefen, men stadig flere ønsker seg en julegave «med mening».

Julegavetips
rune

Medarbeidersamtalen 2.0 med fokus på gyldighet og indre motivasjon!

Medarbeidersamtalen. Vi mennesker er i grunn ganske like. Det å identifisere noe som vi har til felles, kan bidra signifikant til noe brobyggende og plattformgivende for alle relasjoner og for alle team. 

Medarbeidersamtalen og motivasjon
bil 3

Smart Repair, Leasing skade, steinsprut

Smart Repair. Levere tilbake en leasingbil kan være dyrt, spesielt når bilen har en del småskader. Vi vet ut i fra erfaring hva som burde repareres og hva man ikke trenger å reparere. Du får en riktig takst hos oss og i de fleste tilfeller så sparer du mye penger.

Smart Repair, bilkosmetikk, leasingskader
OSLO 20151019Diverse foto av Legevakten Vest, Silurveien 2 i Oslo.Foto: nyebilder.no

Bedriftshelsetjeneste fra Legvakt Vest

Bedriftshelsetjeneste. Legevakt vest har leger som har fokus på å lytte til pasientene

Bedriftshelsetjeneste
Anne Signant

Digital signering på vei inn

Digital signering. Digitalisering skjer i absolutt alle markeder, og elektronisk signering er aktuelt overalt.

Digital signering
Avtar S

HR-systemer reduserer kostnader, risiko og gir økt produktivitet

Med sin cloud software og unike spisskompetanse har CatalystOne Solutions hjulpet virksomheter i Norden med å effektivisere og strømlinjeforme HR- og ledelsesprosesser i over 15 år.

HR-system
HR huset

HR prosesser - Skaper trygghet!

HR-huset er et av Norges fremste kompetansemiljøer innen HR (Human Resources). Fagfeltet har hatt en formidabel utvikling de siste 20 årene. Det har vokst frem en erkjennelse av at menneskene i organisasjonen ikke bare utgjør en verdifull ressurs, men også et strategisk konkurranseparameter.

Endringsledelse - HR
photo5b

Firmareise til Island styrker samholdet

Ønsker du å oppleve noe nytt og spennende med dine ansatte, eller ta med forretningsforbindelser og kunder på en uforglemmelig firmareise? På Island kan du få alt fra fart og spenning til avslappende naturopplevelser. 

Firmatur
Dame_cropped_1024x643

Lederkurs - ønsker du å utvikle leder kompetanse?

Videreutdanning for nåværende og fremtidige ledere

Lederkurs
vibeke_2_1024x1536_cropped_991x655

Coaching - kostnad eller ressurs?

La de ansatte få eierskap og dyrk frem stoltheten hos dine medarbeidere!

Coaching
Elisabeth

Det handler om lønnsomhet, omdømme og trivsel

Er du opptatt av at du og dine medarbeidere bruker tiden effektivt? Synes du det er viktig å forvalte virksomhetens gode omdømme på best mulig måte? Ser du verdien av et godt arbeidsmiljø?  

Omdømme, lønnsomhet, trivsel
Foto: Ingar Næss, studiof2

Fakturakjøp gir rask likviditet

De fleste bedrifter opplever perioder hvor likviditeten er utfordrende, selv om man nettopp har fakturert en god del. Visste du at du kan selge enkelte av disse fakturaene videre? Slik kan du få pengene inn innen 24 timer – istedet for å vente 30 dager eller lenger. Det handler om å utnytte en ressurs du allerede har.

fakturakjøp som gir rask likviditet
JobbNorge 1

Rekruttering - hva gjør du når du har mottatt 100 søknader?

Jobbnorges visjon er å forenkle hverdagen for alle som skal ansette. Vi mener at alle som har brukt tid på å søke en stilling bør få en tilbakemelding om at søknad er mottatt og litt om prosessen videre. 

Les mer....
Lederutdanning

Videreutdanning gir økt kompetanse og konkurransekraft

Kompetanseheving blant ansatte er et viktig strategisk virkemiddel for å skape økt konkurransekraft i virksomheter, offentlige som private. Ved påfyll av faglig kompetanse vil nivået for mestring øke, som igjen er motivasjonsskapende og gir økt selvfølelse i jobben. Etter- og videreutdanning gir faglig utbytte både for den enkelte ansatte og virksomheten i sin helhet.

Videreutdanning og kurs
Quicraft 3

Aktive medarbeidere gir bedre arbeidsmiljø og økt produktivitet!

Et av de største helseproblemene i verden kan faktisk gjøres noe med via arbeidsplassen! Stillesittende arbeid leder lett til inaktivitet, som igjen kan føre til overvekt og dårlig helse.

Les mer om Qicraft
Pointing at spreadsheet

Anbud - få flere kunder og oppdrag

Enhver norsk bedrift som benytter seg av anbud, må gjøre valg når anbudsrunden er avsluttet. Og mens det er egne regler for anbud i stat og kommune, har private bedrifter helt andre muligheter når det gjelder valg av leverandører. 

Mercell anbudsverktøy
Tilbake til toppen