Forside | Business Content | Hvordan lykkes med teamutvikling i praksis?
Belbin_promotion_1a_HMS_Melhus_teamet

FAKTA

 • Firmanavn: Belbin Norge AS
 • Org. nummer: 814 475 352
 • Sted: Oslo
 • Bransje: Organisasjonsutvikling
 • Tema: Utvikling av mennesker og team
 • Telefon: 919 00 601
 • Nettside
 •  
 •  
 •  
 •  
 • Partnerne i Belbin Norge AS tok på 90 tallet Belbins originale metodikk og verktøy til Norge. Siden den gang har vi sertifisert hundrevis av Belbin-brukere og levert tusener av teamrolleprofiler til norske arbeidstakere.

  Belbin Norge AS er en integrert del av Belbin-nettverket verden over og samarbeider tett med Belbin Associates i Cambridge, England, men eier selv rettighetene til den norske versjonen av dette internasjonale verktøyet.

  Vi legger stor vekt på kontinuerlig utviklingsarbeid, både når det gjelder anvendelse og bruksområder og når det gjelder å videreutvikle verktøyets kvalitet og aktualitet i samarbeidet med kollegaer i 35 land. Gjennom tett samarbeid med våre erfarne brukere i mange ulike bransjer hentes inspirasjon til forbedringer og nyttige tilnærminger til måter å bruke verktøyet på.

Business Content

Hvordan lykkes med teamutvikling i praksis?

Teamledelse

Enere og talent er viktig, men ingenting slår et godt samspilt lag med den rette kompetansen. Det handler ikke bare om holdninger og gode intensjoner. Det handler om bevisst trening basert på kunnskap om hvem vi er og hvordan vi påvirker hverandre på godt og vondt.

 

Mennesker har ulike måter å være på, ulike kvaliteter, styrker og svakheter. Teamutvikling forutsetter at man skjønner disse kvalitetene og væremåtene og den dynamikken som skapes når folk møtes. Med Belbn setter du navn på:

 • Hva folk rundt deg er gode til? Hvilke talent og styrker som skjuler seg i gruppen? Hvordan styrkene kan mobiliseres?
 • Hvordan folk nærmer seg oppgaver og utfordringer og hvordan de forholder seg til hverandre?
 • Hvem som drar godt i spann og hvor det kan bli spenninger?

La oss besøke to praktikere og høre hvordan de arbeider: Vi dro til Bergen og traff Kari Mette Gausdal Solheim, HR-rådgiver i Kavli:

Belbin_promotion_1b_Q-melk.jpg

Kavli spiller hverandre gode

Hos oss i Kavli er samhandling en av selskapets uttalte verdier og teamutvikling er derfor høyt prioritert. Vi bruker teamutviklingsverktøyet Belbin i arbeidet med å sette sammen vellykkede team, få samspillet til å gli, avklare forventninger og få folk til å spille hverandre gode, forteller Kari Mette

Troverdig med 360 graders kartlegging

Belbin blir aktivt brukt til å kartlegge teamroller og sette sammen gode prosjektgrupper. Det er også en viktig del av en intern LEAN-skole. – Det er alltid spennende og nyttig for de ansatte å ta en Belbin-test, og få en oversikt over styrker og svakheter både som enkeltindivid og i team, forteller Gausdal Solheim.

Hun påpeker at 360 graders kartleggingen med observatører er viktig for å gjøre kartleggingen mest mulig troverdig. Da kan de i etterkant bruke resultatene til å sette sammen team som utfyller hverandre.

Enkelt verktøy og effektiv support

For oss har Belbin utviklet seg til å bli et enkelt og brukervennlig verktøy for hele organisasjonen, og vi er godt fornøyde med hvor raskt på ballen support er, hvis vi trenger bistand, sier Gausdal Solheim.
Kavli vil utvide bruken av Belbin i år. - Vi er helt sikre på at Belbin bidrar til enda bedre samhandling hos Kavli og at de ansatte utvikles i riktig retning, mener en fornøyd HR-rådgiver.

HMS-Senteret i Melhus

Belbin_promotion_1c_Solveig_Moen.jpgI Melhus i Sør-Trøndelag finner vi kompetansehuset HMS-Senteret som er en viktig samarbeidspartner og rådgiver for ledere med personal- og HMS-ansvar i fylket. En vesentlig del av deres lederutviklingsprogram, er utviklingsverktøyet Belbin. Selskapet har brukt Belbin siden 2009. De tilbyr Belbin til ledere som vil jobbe for et mer produktivt og godt arbeidsmiljø.

Produktiv fra dag én

Daglig leder Solveig G. Moen valgte selv å innføre Belbin som en del av selskapets verktøy for lederutvikling. Hun hadde prøvd ut flere alternative verktøy før valget falt på Belbin: Det var viktig for oss å få på plass et kvalitetsverktøy som gjorde det raskt for oss og våre kunder å komme seg inn i prosesser og være produktive, uten å bruke lang tid på kartlegging. Med Belbin er det kandidatene selv og deres nærmeste kollegaer som foretar en enkel vurdering, og vi kan jobbe operativt med resultatet fra dag én, forteller Moen.

Styrker team og samhold

HMS-Senteret bruker i dag Belbin for bedrifter som vil jobbe med forbedring av internkommunikasjon for å styrke team og samhold, bli bedre kjent og få mer effektiv samhandling.

Et bransjeuavhengig og morsomt teamutviklingsverktøy av høy kvalitet

På spørsmål om hva som skiller Belbin fra andre teamutviklingsverktøy, svarer Moen at Belbin oppfattes som mindre personlig og ”farlig” av kundene, noe som er viktig i mange situasjoner. Her er det ingen rett og feil svar, kandidatene kjenner seg godt igjen i sin beskrivelse og de blir mer kjent med egne og andres styrker og svakheter. Personlig synes jeg også Belbin er et morsommere verktøy å bruke enn andre jeg har jobbet med.

Moen forteller at de bruker Belbin i mange ulike sammenhenger og at teamverktøyet fungerer i så vel små barnehager som i store konsulenthus. Bruksområdene er mange og vi utforsker stadig nye bransjer å bruke det mot. Nå snuser vi også på å bruke Belbin som rekrutteringsverktøy, forteller Moen.

Hun er full av lovord for verktøyet og støtten hun får fra Belbin Norge, og mener andre konsulenthus bør utforske hva verktøyet kan gjøre for deres kunder.

ProEXR File Description=Attributes=cameraAperture (float): 36.000004cameraFNumber (float): 5.600000cameraFarClip (float): 73140.000000cameraFarRange (float): 1000.000000cameraFocalLength (float): 32.000000cameraFov (float): 58.356991cameraNearCli

Det handler om å ta seg pauser fra hverdagen

Man får ganske enkelt økt livskvalitet av et godt bad

Pause i hverdagen
AJ_ledernytt2

Lyddemping på kontor – Dette må du tenke på

Forstyrrende støy på jobb er et vanlig problem, spesielt i åpne kontorlandskap.

Lyddemping på kontor
Tove Gartland i Assessit.

Hvordan sikre god ledelse i fremtiden?

Dagens ledere står allerede overfor store utfordringer og muligheter som følge av teknologisk utvikling. Hvordan påvirker dette virksomheters evne til å sikre god og effektiv ledelse også i framtiden? 

Lederegenskaper som ikke synes på CV
landax

Hvem kan ha glede av styringsverktøyet «Landax»?

«Landax» har gjennom 10 år utviklet noe som er å betrakte som en sensasjon innen styringssystemer. 

Landax kan hjelpe deg med styring av ledelse innen kvalitet, HMS, beredskap, FDV, HR
IMG_7141

Slik gjør du suksess på messene

Skal bedriften din delta på messe, er det lurt å vite hva du bør fokusere på. 

Hvordan delta på messe?
Lysbilde32

Gjør hverdagen lettere med fjernstyring av reklame

Tiden da du måtte fysisk skifte ut reklameplakatene for bedriften din er over. Nå kan det aller meste gjøres digitalt, med fjernstyring fra mobil eller Pc. ​

Digitale skjermer
Br Dahl 1

Få freshe kontorlokaler på 1-2-3

– Det kan faktisk ta så lite som fem minutter å fornye bedriftslokalene dine, 

Frisk opp kontoret
HR 1[1]

Hva med dem som blir igjen etter en nedbemanningsprosess?

Med noen enkle, men viktige grep kan ledelsen minimere de negative konsekvensene for den enkelte medarbeider og arbeidsmiljøet, og etablere et godt grunnlag for veien videre etter nedbemanning.

Omstilling og nedbemanning
sand_2_700x500

Papirløst regnskap med BankID

Sand Økonomi driver papirløst regnskapskontor. Resultatet? Mange nye og innovative kunder. Avtalene signeres selvsagt elektronisk med BankID.

Digitalt signering av avtaler - BankID
Prosjektledelse

Prosjektleder fikk klarsignal – det burde han ikke fått

Prosjektledelse - dette må du vite for å lykkes med prosjekter

Prosjektledelse
Belbin_promotion_1a_HMS_Melhus_teamet

Hvordan lykkes med teamutvikling i praksis?

Enere og talent er viktig, men ingenting slår et godt samspilt lag med den rette kompetansen. Det handler ikke bare om holdninger og gode intensjoner. Det handler om bevisst trening basert på kunnskap om hvem vi er og hvordan vi påvirker hverandre på godt og vondt.

 
Slik lykkes du med teamutvikling i praksis
161020-02-Ledernytt bilder til digital-Kristin Henry02

Anskaffelse av kaffemaskin til din arbeidsplass. Norges eldste kaffe- og kaffemaskin leverandør gir deg råd.

94 prosent av norske arbeidstakere synes god kaffe øker trivselen på arbeidsplassen. Vi drikker i snitt 3,7 kopper  kaffe hver, hver dag, og 80 prosent av oss drikker mer enn 2 kopper kaffe i løpet av en arbeidsdag.

Kaffeautomat på jobben
_L2A2271b

Bedriftshelsetjeneste - God helse og godt arbeidsmiljø for overskudd og lønnsomhet

Bedriftshelsetjeneste. Når de ansatte har det bra, jobber de bedre. Med et helhetlig syn på bedriftens og de ansattes helse, leverer vi løsninger som bygger godt arbeidsmiljø, gir friskere ansatte, reduserer sykefravær og øker overskudd og lønnsomhet.

Bedriftshelsetjeneste - Stamina
Agenter

Fremtiden innen salg!

Agenturer.no er Norges ledende portal for nye forretningsmuligheter og mener at selvstendige salgsagenter og eksterne salgskanaler er fremtiden innen salg. 

Agenturerer
Rune semundseth 3_1024x1536_cropped_1012x689

Medarbeidersamtalen 2.0 – et farvel til det gamle forhøret

Se for deg en festtale der øverste leder omtaler medarbeideren som virksomhetens viktigste ressurs. Se for deg at den samme virksomheten mislykkes grovt med strategiske samtaler, bl.a. medarbeidersamtalen. Hva gjør det med relasjonen mellom leder og medarbeider når samtalen blir et pliktløp og relasjonen ikke klarer å utnytte potensialet i medarbeidersamtalen? 

Medarbeidersamtalen
storefjell 1

Konferansehotell, Storefjell Resort Hotel

Fjellnorges største konferansehotell! 1001 moh i spektakulære omgivelser med personlig vertskap, nydelig mat og drikke.

Konferansehotellet, Storefjell Resort Hotel
FamilieidyllLøvefamilie

Firmatur til Afrika

Hva med en spennende firmatur til Afrika for hele bedriften eller din egen skreddersydde ferietur til eksotiske destinasjoner? 

Firmatur til Afrika
Image 3_1024x696_cropped_1014x564

Kontormøbler kan gi en bedre arbeidsdag

Noen tips til en bedre arbeidsdag, hvordan kontormøbler kan gi deg bedre helse enten du er på kontoret, konferanserommet, verkstedet eller lageret.

Kontormøbler skaper en bedre arbeidsdag
lisens 3

Er du lei av å betale NRK-lisens? La Lisensfri plombere TVene!

Er du lei av å betale unødvendige penger i kringkastingsavgift for skjermer som brukes som monitorer? La Lisensfri plombere TVene!

Lisensfri med TV-plombering
mpx_viermpx_businessprofil

Bedre flyt i din IT-hverdag med Norges raskeste levering.

MPX gjør at din IT-hverdag flyter bedre. Vi har Norges raskeste levering i tillegg til fri frakt på ordre over kr. 1000,-. Vi tilbyr nå også diverse konfigurasjonstjenester for å forbedre et produkt eller for å gjøre ting enklere for våre kunder.

MPX
Rune Semundseth 2

Medarbeidersamtalen - Skrot negativ synsing om skjemaer og tenk muligheter!

Medarbeidersamtalen. Det går ikke en vinter eller vår uten at enten forskere, journalister eller bransjefolk stempler og forkorter medarbeidersamtalen som MAS. Holdningen avslører en ambisjon så lav at ordbruken godt kan være selvoppfyllende profeti, enten det er BI eller Dagens Næringsliv som ytrer seg i denne retning.  

Medarbeidersamtalen
Layout 1

Reklamebyrå

Er du lei av å betale dyrt for grafiske og digitale tjenester som ikke står i stil med kvaliteten som leveres? Da er du kommet til riktig sted.

BMC design - grafiske og digitale tjenester
leger uten grenser_1024x574

Lønnsomt samfunnsansvar

Bedrifters samfunnsansvar har blitt et trendbegrep i norsk næringsliv og har de siste årene hatt en eksplosiv spredning. Hva har fremprovosert denne trenden? Hvordan påvirker dette din bedrift? Og er ikke bedrifters egentlige samfunnsansvar å besørge arbeidsplasser og profitt til samfunnsøkonomien? 

samfunnsansvar
kirurgi_cropped_1024x502

Ansiktsktskirurgi - Norges lengste erfaring innen ansiktskirurgi

Ansiktskirurgi. Vurderer du plastisk kirurgi er det viktig at du går til noen som virkelig kan faget. Det er ingen i Norge som har lengre erfaring med ansiktskirurgi enn dr. Jarl Bunæs og dr. Robby Roarsen hos Bærum Plastikkirurgi i Sandvika. Her kan du være trygg på at du er i de aller beste hender!

Ansiktskirurgi
bilde 3_cropped_678x675

Gi en julegave med mening

På denne tiden er det mange ledere som spør seg: «Hva skal vi gi de ansatte til jul i år?»  Det kan være en utfordring å finne gaver som passer for alle, og som virkelig blir satt pris på.   Vi lever i et samfunn der de fleste har overflod av det meste, så hvordan kan man gi en gave som virkelig betyr noe?  Undersøkelser viser at de fleste arbeidstakere gjerne vil ha julegave fra sjefen, men stadig flere ønsker seg en julegave «med mening».

Julegavetips
rune

Medarbeidersamtalen 2.0 med fokus på gyldighet og indre motivasjon!

Medarbeidersamtalen. Vi mennesker er i grunn ganske like. Det å identifisere noe som vi har til felles, kan bidra signifikant til noe brobyggende og plattformgivende for alle relasjoner og for alle team. 

Medarbeidersamtalen og motivasjon
bil 3

Smart Repair, Leasing skade, steinsprut

Smart Repair. Levere tilbake en leasingbil kan være dyrt, spesielt når bilen har en del småskader. Vi vet ut i fra erfaring hva som burde repareres og hva man ikke trenger å reparere. Du får en riktig takst hos oss og i de fleste tilfeller så sparer du mye penger.

Smart Repair, bilkosmetikk, leasingskader
Anne Signant

Digital signering på vei inn

Digital signering. Digitalisering skjer i absolutt alle markeder, og elektronisk signering er aktuelt overalt.

Digital signering
Avtar S

HR-systemer reduserer kostnader, risiko og gir økt produktivitet

Med sin cloud software og unike spisskompetanse har CatalystOne Solutions hjulpet virksomheter i Norden med å effektivisere og strømlinjeforme HR- og ledelsesprosesser i over 15 år.

HR-system
HR huset

HR prosesser - Skaper trygghet!

HR-huset er et av Norges fremste kompetansemiljøer innen HR (Human Resources). Fagfeltet har hatt en formidabel utvikling de siste 20 årene. Det har vokst frem en erkjennelse av at menneskene i organisasjonen ikke bare utgjør en verdifull ressurs, men også et strategisk konkurranseparameter.

Endringsledelse - HR
photo5b

Firmareise til Island styrker samholdet

Ønsker du å oppleve noe nytt og spennende med dine ansatte, eller ta med forretningsforbindelser og kunder på en uforglemmelig firmareise? På Island kan du få alt fra fart og spenning til avslappende naturopplevelser. 

Firmatur
Dame_cropped_1024x643

Lederkurs - ønsker du å utvikle leder kompetanse?

Videreutdanning for nåværende og fremtidige ledere

Lederkurs
vibeke_2_1024x1536_cropped_991x655

Coaching - kostnad eller ressurs?

La de ansatte få eierskap og dyrk frem stoltheten hos dine medarbeidere!

Coaching
Tilbake til toppen