Kvinner som møter veggen_cropped_475x383.jpg

Om menyen for slitenhet er der, så finnes det også en meny å plukke fra for å unngå å miste energi og livsglede, og ende opp i statistikken. Ifølge en OECD-rapport fra i fjor, har norske kvinner 60 prosent høyere fravær enn menn. Dette er høyest i verden. I mitt virke som coach og karriereveileder tar jeg imot mange av disse kvinnene. I denne artikkelen setter jeg fokus på «fellene» og «medisinen», eller oppskriften på å møte veggen, og oppskriften på å bomme på den.

Hvem er disse kvinnene, og hva gjør de?

OECD-rapporten viser at det er en gruppe høyt utdannede, under 40 år og med barn, som er mest utsatt. Min erfaring er at disse er gode på planlegging, kontroll, effektivitet, dyktighet, og mestring. De er gjerne gode omsorgspersoner som bidrar mye i ulike settinger, meget samvittighetsfulle og fleksible, med «snill pike»-syndromet, og de sliter med å si nei. De stiller store krav til seg selv, og er opptatt av at alt skal være på stell: Kropp, hus og hjem, jobb og karriere, fritid med høy aktivitet, mat og helse, mann og barn, venner og familie, og slik fortsetter det.

Dette fungerer gjerne bra noen år på autopilot og man er såkalt vellykket. Men etter hvert begynner det å knake, kroppen blir eldre, kravene avtar ikke, og kravet på jobben øker med tanke på effektivitet.

          En annen faktor som slår inn for mange, er at arbeidsoppgavene kanskje ikke er så interessante som de en gang var, så motivasjonen for selve jobben synker. Mange har faktisk valgt feil yrke, men har holdt ut. Uansett, trives du ikke med arbeidsoppgavene, og får du ikke brukt deg selv på riktig måte, så vil du ryke før eller siden.

Mange som blir slitne opplever at kontroll og mestring avtar. De kompenserer da med viljestyrke og står på mer for å opprettholde kontroll og mestring. Dette fører til at man blir enda mer sliten, og så er man inne i en ond sirkel, inntil kroppen en dag sier ifra. For å komme ut av den onde sirkelen, må du faktisk klare å stoppe opp i tide og kunne ta en titt på deg selv.

Bruk denne 10 punkts plukk-menyen, for å beholde energi og glede:

  1. Stopp opp med jevne mellomrom og evaluer hvordan du bruker deg selv - identifiser dine behov. Hva fungerer godt, og hva kan endres? Hva vil gjøre størst forandring for deg om du endrer det? Hva er enklest å endre på? Hva vil gi deg mest glede og energi om du endrer på dette?
  2. Evaluer ambisjonsnivået ditt. Hva er egentlig viktig innerst inne? Hva kunne du gjøre litt mindre av for å få mer energi? Hva gir og tar energi?
  3. Lær deg å sette grenser - du får ikke nødvendigvis mer respekt av alltid å si ja.
  4. Har du en jobb du ikke får brukt deg eller hvor du ikke trives - skift jobb! Evaluer hva som gir og tar energi i jobben din, og se etter nye muligheter.
  5. Lær deg å koble av og koble på. Er du på jobb så er du på jobb 100%, når du har fri, så ikke tenk jobb. Parker grublerier, og spesielt ting du ikke får gjort noe med, det sliter deg ut.
  6. Sett av tid til seg selv -  eller rett og slett, gjør ingenting. Mange har altfor mye på kalenderen, med altfor lite plass til seg selv.
  7. Er du sliten i hodet og stresset, så tren eller kople ut den analytiske delen av hjernen med annen aktivitet.
  8. Lag realistiske planer -  gjerne med en tid på dagen hvor ting som dukker opp kan puttes inn, såkalt «ad hoc -tid». Mange er flinke til å lage altfor optimistiske tidsplaner, ofte kommer man ikke i mål, og ting må skyves til neste dag.
  9. Senk tempoet, og husk å puste! En fin måte å trene på, er å gjøre ting du gjør 5 eller 10% saktere. Altså, tving deg selv til å bevisst sette ned tempoet. Dette kan lette på stress, og få deg roligere. Husk på tilstedeværelsen og fokus, ikke vær tilstede kun i hodet, men med hele kroppen.
  10. Hva forventer du fra livet? Et vanskelig spørsmål her på slutten. Kanskje kan det være lurt å tenke litt på det. Tenk deg at du har kommet tre, fem eller ti år frem i tid. Hva vil du skal være annerledes enn i dag? Hva har du gjort, hvordan har du brukt deg selv, og ikke minst hvordan har du stelt pent med deg selv slik at du unngår veggen?

Plukk fra menyen det du tror som kan hjelpe nettopp deg. Lykke til med livskraft og livsglede!

*Kilde: OECD-rapport  Arbeid og psykisk helse i Norge, 07/03 2013

LES OGSÅ: FØLSOMME MENN OG DOMINERENDE KVINNER

 

TEKST: Odd Fylling er karriereutvikler og coach i To Be Academy.
Som endringsarkitekt har han et spesielt fokus på bevisstgjøring, design og implementering av endringer for enkeltmennesker og organisasjoner. Fokuset er på menneskene som ressurs, og hvordan de kan bruke seg selv optimalt, og fremstå på best mulig måte. Dette skaper energi og arbeidsglede, samtidig som resultatene skapes raskere og enklere. Odd holder også ulike kurs innen selvledelse mm. tba@to-be.no , www.to-be.no