Helvetesuka_STOR (2)_240x335.jpgBegynnelsen

Larssens stilrene kontor er innredet stramt og maskulint i svart/ hvitt, i perfekt harmoni med egen fremtoning. Dressen hans sitter på millimeteren riktig, med skuldre man kunne tegnet med linjal. Mannen har tydeligvis stålkontroll. Fra en svart skinnsofa har vi utsikt til et bilde av Muhammed Ali - bokseren med den historisk sterke psyken, som gjorde ham til en legende. 

            Erik Bertrand Larssen forteller at han selv, helt fra han var liten, var svært interessert i mennesker, spesielt i hva det er som gjør oss så forskjellige. Hvorfor får noen et helt fantastisk liv, og noen bare et helt greit et? Som gutt flyttet han mye rundt med familien, skarret på r'en, var sosialt noe utrent, og hadde litt vanskelig med å bli inkludert i de nye miljøene. Dette gjorde ham til en observatør-type, som slukte biografier av kjente mennesker: Gandhi, Mor Teresa, Magellan, Marco Polo, DaVinci, Amundsen og Nansen, Heyerdahl, Kennedy og Churchill - berømte mennesker fascinerte ham sterkt.

             ­- Jeg fikk motivasjon, håp og trøst gjennom bøkene. De viste meg at det var mulig å få et fint liv uansett bakgrunn. Churchill var for eksempel syk og puslete hele barndommen, men ble en av verdens største statsledere allikevel, sier Larssen. Han forteller videre at han i ettertid har sett han hadde talent for å motivere, inspirere og engasjere andre allerede fra ungdomstiden. Han ble konstant spurt om råd av medelever, men selv var han ikke bevisst dette da. Ikke før han jobbet i hodejegerbransjen mange år senere, begynte det å gå opp for ham hva han hadde talent og lidenskap for. På veien dit hadde Larssen også vært innom utdannelse i Forsvaret og siviløkonomien, begge sterke og viktige erfaringer for ham å ha i bunnen.

            ­- Aha-opplevelsen ble imidlertid den amerikanske coachen Tony Robbins, og hans bok "Awaken the Giant within", sier Larssen.  ­- Denne boken endret meg, den satte ord på min lidenskap, den vekket sterke følelser og fikk meg til å innse at det gikk an å leve av pasjonen min: Å hjelpe mennesker med å finne det beste i seg selv. 

            Boken endret ham i slik grad at han dro til USA for å lære mer av Robbins, og siden tok skrittet fullt ut ved å åpne sitt første rådgivningskontor i Oslo sentrum. Dette skjedde for sju år siden.

Erik Bertrand Larssen_bruk (2)_600x900[1]_cropped_450x411.jpg

Bertrands bedrifter

Idag er Erik Bertrand Larssens mellomnavn blitt navnet på en vellykket bedrift med flere ansatte. Sammen dekker de et vidt spekter av tjenester innen lederutvikling og mental trening. Hovedsaklig kan fagområdene deles inn i fire deler: 1) Lederutvikling, 2) coaching eller mental trening, 3) fysisk trening og kosthold, og 4) Bertrand The Mental Edge - digital mental trening for alle.

             ­- Vi jobber enkelt sagt med kultur, holdninger og innstillinger for hele organisasjonermed coaching og mentaltrening av nøkkelpersoner, via samtaler, kurs, foredrag og digital påvirkning og påminnelser, forteller Larssen. Han understreker også at jobber de med noen, er det over en lengre periode. Ved hjelp av ulike virkemidler er de med og "knar" kulturen, holdningene og tankesettet til organisasjonen de involverer seg i. 

­- Hvis for eksempel mcKinsey definerer eller endrer strategien i bedriften, kommer vi inn og implemeterer, forteller Larssen.  ­- Selv om det i mediene kun ser ut som vi jobber med topputøvere, jobber vi faktisk mest med ledere og lederutvikling, fortsetter han. Et typisk forløp når de jobber med en person eller organisasjon går over 12 måneder. Her fordeles virkemidlene mellom jevnlig kontakt en til en, motiverende sms'er, kurs, påminnelser, ny oppfølging, kanskje observasjon, så et nytt kurs, og så videre.  ­- Endring krever hardt arbeid over tid, vi i Bertrand AS bistår i en slik prosess, sier Larssen. 

­- Vi skaper mer optimale kulturer i hele organisasjoner. Etter Larssens erfaring er det de beste folkene som ønsker å lære mer.  ­- Jeg ser at det er derfor de er de beste også, de som er skeptiske er ofte stillestående, de som er sultne på å lære er de som er helt rå, sier han energisk. - Det er jo så godt å ha en person du kan snakke med, som kan lytte, utfordre deg, pushe deg, som stiller deg spørsmål og får deg til å tenke.

Det har jo alltid vært mentorer opp igjennom historien, men nå har det blitt en hel bransje som utøver slike tjenester, sier Larssen, og forteller at han selv føler han lærer noe nytt hver dag - som en aktiv del av nevnte bransje. Han trekker spesielt frem læring som kan oppstå på tvers av yrkesgrupper. ­- Vi jobber med såpass forskjellige miljøer som forsvar, politi og spesialstyrker, parallelt med næringsliv, idrett, kunstnere og artister. Her finner vi synergieffekter i læringen. Det kan være lignende problemer som løses på unike måter innen ett miljø, og dette kan overføres til læring i et annet, fortsetter han.

Bli best selv

For oss som kanskje ikke har råd til full pakke hos Bertrand, finnes heldigvis bøkene han har skrevet. "Bli best - med mental trening" må være tidenes mest solgte norske selvhjelpsbok, og den selger godt fremdeles. Boken er en generell bok om Larssens beste metoder for mental trening - hva det er, og hvordan man kan bruke det. Den gir tydelige, direkte og brukervennlige tips og eksempler, og inspirerer til egeninnsats. Hans nye bok, "Helvetesuka", går i dybden på den ene metoden fra første bok. Dette er en mer praktisk, spisset metode, som viser trinnvis hvordan man kan sparke igang en forandring, som en del av en lengre prosess.

            ­- Det vi frykter mest, og utsetter her i Norge, er ofte uskyldige ting, sier Erik Bertrand Larssen. Han mener frykten henger igjen fra farligere tider, og at vi med hell kan utfordre oss selv litt oftere. ­- Jeg mener det bor mer i oss mennesker enn vi er klar over, litt banalt kan man si at de som utfordrer seg selv, får mer ut av livet. Det gir bedre resultater, selvfølelse, selvtillit og læring. Uten følelser, ingen endring! understreker han. ­- Kanskje ønsker du bli mer rolig, mer direkte, mer proaktiv, eller tøffere med styret? Da kan en helvetsuke være et bra hjelpemiddel, i en del av en lengre og større prosess. Det er ofte veldig tilfredsstillende å ta en slik uke, om man først bygger motivasjon og forbereder seg. Man tar med visse erfaringer fra denne videre i livet. Det skaper et moment, en referanse. Altså, en uke skaper ikke veldig forandring, men jeg tror at mange små endringer over tid gjør en stor forskjell på sluttresultatet, sier Larssen.

            Idet han begynner å snakke om prestasjoner, tennes en flamme i øynene hans. ­- Mange presterer midt på skalaen, og holder seg i komfortsonen, sier han engasjert.  ­- Jeg får hakeslepp når jeg ser hvor lite folk jobber i visse organisasjoner, med timeslange lunsjer, går tidlig fra jobb og fredager fri. Samtidig sier de at de skal bli best i Skandinavia! Ofte kan individet gjøre mye med egen holdning. Det kan være mye sutring og sykemelding, og en glemt arbeidsglede og yrkesstolthet, sier han. ­- Vårt sykefravær er over 6% høyere enn svenskene! Norge ligger nest nederst på OECDs indeks for arbeidsproduktivitet - 94,2 mot EUs gjennomsnitt på 105,6. Vi jobber 30% mindre enn grekerne og har 60% høyere sykefravær! Det er utrolig mye å hente på å bli en bedre versjon av oss selv, sier han med ettertrykk.

MICROSOFT_2 (2)[1]_450x300[1].jpg

            I et slikt perspektiv kan de fleste med fordel teste ut egne grenser i en "Helvetesuke". Kanskje dette kan forløse en langt større kapasitet og arbeidsglede i etterkant, som Larssen mener. For å få et innblikk i hva dette faktisk innebærer, spurte vi leder i Microsoft Norge, Dagfinn Ringås, hvordan det gikk da han prøvde ut Bertrands "Helvetsuke".

- Vi hørte fra Erik Bertrand Larsen at du for litt siden har vært igjennom en ganske slitsom uke... kunne du fortalt litt om motivasjonen bak å sette i gang din egen "Helvetsuke"?

­-­ Jeg har et sterkt ønske om å hele tiden bli en bedre utgave av meg selv. En bedre leder, kollega, ektemann og pappa. Motivasjonen bak å lage min egen «helvetesuke», var å finne elementer i måten jeg jobber på, som kunne bidra til nettopp dette.

- Hva slags forventninger hadde du i forkant, med tanke på resultatet?

­-­  Jeg var nysgjerrig på hvor mye jeg faktisk kunne få gjort på en uke, hvor grensene mine lå, hvordan jeg ville ha det med meg selv denne uken, og om jeg ville være i stand til å etablere noen nye og varige vaner. I tillegg hadde jeg en forventning om at påfølgende uker både ville gå og føles lettere når jeg hadde vært gjennom en «helvetesuke».

Slik forløp Dagfinn Ringås' "Helvetesuke", dag for dag:

­-­ Jeg kjørte uken fra fredag til fredag, da jeg ønsket å legge inn forberedelser til neste uke på fredag ettermiddag.

Fredag: Planlegging og strukturering av neste uke (15.30 – 16.00)

Lørdag: 100% familietid. Mobiltelefon og PC helt av, hele dagen.

Søndag: Familietid fram til barna i seng. 1½ time mailøkt for å starte uken med clean innboks.

Mandag: Proteinfrokost. Kickstart-foredrag for avdelingen. Interne møter (uten en eneste pause fra 08:00-17:00). Military training 20:00-21:00, I seng 23:00.

Tirsdag: Proteinfrokost. 08:00-19:30 økt. Eksterne møter m/forberedelser fram til 16:00. Mail fra 16:30 – 21:00. I seng 22:00.

Onsdag: Proteinfrokost. 08:00-21:00 økt. Personalsamtaler med alle directs fra 8:00-16:00. Videokonferanse og stakeholder management med corp. til 21:00. I seng 22:00.

Torsdag: Proteinfrokost, 08:00-19:30 økt, Task management og ferdigstillelse. 3 ubehagelig konfliktsamtaler, mail til 19:30, Military training 20:00-21:00. I seng 23:00.

Fredag: Proteinfrokost. 08:00-16:00 økt. Synlighet i avdelingen, samtaler med de ansatte, fredagsmingling. Planlegging og strukturering av neste uke (15.30 – 16.00)

Lørdag: 100% familietid. Mobiltelefon og PC helt av hele dagen.

Søndag: Refleksjon over uken.

MICROSOFT_1 (2)_450x300.jpg

- Hvilke erfaringer gjorde du underveis?

 ­- Halvtimen med planlegging og strukturering av neste uke på fredag ettermiddag var gull verdt. Den klarnet hodet og senket stressnivået betraktelig før helgen, og gjorde det mulig å fokusere på familien i helgen. Vegg-til-vegg møter uten pauser fungerte dårlig. Man ender opp med å komme for sent og stille mindre forberedt enn man bør. Som minimum bør man ha 10-15 minutter mellom vært møte for å i det minste forberede seg på hva man ønsker å oppnå, og hva man skal være for hvem i møtet. Proteinfrokosten og jevn søvn ga meg masse energi! Tre fulle dager i uken uten fokus på barna er nok ikke holdbart over tid.

- Nå når du har fått det litt på avstand, hva syns du at du har lært?

 ­- Jeg følte egentlig ikke at uken var slitsom. Man får gjort fantastisk mye når man er i «sonen» - vel og merke hvis man har satt av tid til å strukture, prioritere og reflektere over arbeidet. Jeg kom inn i en flyt der det ble morsomt å ha mye og gjøre fordi jeg hele tiden følte at jeg fikk ekstremt mye unna. Uten struktur og planlegging hadde uken ramlet sammen som et korthus, den hadde blitt slitsom og den hadde skapt stress. Jeg fikk også følt på kroppen hvor viktig riktig kosthold, trening og søvn er for energinivået oo evnen til å være oftere på sitt beste.

- Hvilke råd eller tips har du til andre som tenker på å prøve ut en helvetesuke på seg selv eller i bedriften?     ­- Ikke se på det som et middel for å jobbe mer, men som et tiltak for å få mer gjort på mindre tid, med lavere stressnivå. «Helvetesuken» handler ikke om å etablere et regime med lange dager fra morgen til kveld, men om å skape større inniskt om deg selv og hva som får deg til å prestere bedre. Hva har du å tape på å prøve?

Boken er en innføring i en metode blant annet basert på Larssens erfaringer fra Forsvaret. Prinsippet overføres til arbeidslivet. Her skal man gå igjennom egne vaner, verdier og fysiske grenser - et tema hver dag, en hel uke. Slik skal du få nye erfaringer og innsikt, om deg selv og din egen kapasitet.

Mandag: Vaner.

Tirsdag: Modus og fokus.

Onsdag: Time management.

Torsdag: Ut av komfortsonen

Fredag: Hvile og restitusjon

Lørdag: Indre dialog

Søndag: Sett livet i perspektiv

Bli best - med mental trening:

Boka toppet nylig både Billgboklista og E-boklista til Bokhandlerforeningen. Stenersens forlag trykker nå 25 000 nye eksemplarer av pocketutgaven, noe som gir et totalopplag på 100.000 eksemplarer. I oktober rundet den innbundne utgaven ett år på Boklista, og nå har våre naboland sikret seg rettighetene til boka ved Bokförlaget Forum i Sverige og Bazar Forlag i Finland.

Boken går igjennom hvordan du praktisk kan:

Sette deg mål, se for deg at det går bra, forandre vaner og rutiner, snu tankene dine til det positive, visualisere prestasjonen på forhånd, fremstå som den du ønsker å være, og finne din optimale modus.

Erik Bertrand Larssens ledertips:

- Norske ledere er ofte redde for å LEDE. Du må gjøre noe annerledes for å bli nummer én. Gjør du som alle andre, blir du som alle andre. Alle store ledere blir sett på som sære.

- Hva gjør DU for at folk skal gjøre sitt aller beste, og elske å gå på jobb?

- Kommuniser og del informasjon. Det blir aldri for mye informasjon i en bedrift. Vis tillit til de ansatte!

- Bruk ulik lederstil til ulike situasjoner og mennesker. Varier minst 4 ganger i løpet av en uke.

- Ha færre og tydeligere mål. Amundsen hadde ett mål, Scott hadde mange.

- Tenk mer på inntektene enn på kostnadene

- Kritikk og motstand er et godt tegn. Da er du på vei opp!

- Vær et eksempel. Din kultur er bedriftens kultur.

Erik Bertrand Larssens tips til ansatte som ønsker seg en bedre sjef:

Få arbeidstakere vet at de selv kan gjøre en innsats her. Har du en sjef som er 80-90%, kan du gi backing, tilbakemeldinger og positiv energi til sjefen din, og få en 100%-sjef tilbake. Vi gjør hverandre bedre!

Tekst: Cecilie Mossige