Elance-oDesk, verdens største plattform for nettbasert frilansarbeid med europeisk hovedkontor i Oslo, publiserte sin første felles rapport om det norske, nettbaserte frilansmarkedet. Den norske rapporten er basert på tallmateriale hentet fra Elance-oDesks felles databaser, som inneholder verdens mest omfattende oversikt over internettbaserte frilansoppdrag. Selskapet publiserte samtidig en global rapport som går nærmere inn på de store trendene innen fjernarbeid via internett.

Mellom 1. januar og 31. mai i år la norske bedrifter ut 3905 oppdrag på plattformene Elance og oDesk. I samme periode ble hele 1,2 millioner oppdrag lagt ut på Elance-oDesk globalt. Markedet er i sterk vekst og virksomheter over hele verden leier inn stadig flere frilansere på nett.

Interessante funn for det norske markedet:

  • Antall oppdrag har økt med 22 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.
  • IT og programmering utgjør den største kategorien av oppdrag, med 1597 jobber lagt ut på nett (40 prosent av den totale oppdragsmengden).
  • Design og multimedia utgjør nest største kategori med rundt 23 prosent av oppdragene.
  • Norske bedrifter har så langt i år brukt 9 millioner kroner på innleie av nettbaserte frilansere.
  • Totalt ligger norske bedrifter an til å bruke 22 millioner kroner på frilansere via Elance-oDesk i løpet av 2014.
  • Globalt forventes det at nettbaserte frilansere på Elance-oDesk vil ha en samlet inntekt på 5,5 milliarder NOK (930 millioner USD) i 2014.

Vi har aldri før hatt så god oversikt over arbeid som utføres via nettet. I rapporten vår ser vi alt fra antall jobber og hvilke ferdigheter som etterspørres, til hvor mye som utbetales og hvor lenge oppdragene varer, sier Kjetil J. Olsen, sjef for internasjonale markeder i Elance-oDesk, med base i Oslo.

I dag er vi online hele tiden. Oppdragsgivere og frilansere kan samarbeide med hvem som helst over hele verden på en måte som var helt utenkelig for bare noen få år siden. Sammen med våre brukere er vi i ferd med å endre hvor, når og hvordan arbeid utføres, fortsetter Olsen.

Bedrifter tar i bruk nye strategier for å finne kompetansen de trenger

Stadig flere bedrifter leier inn nettbaserte frilansere gjennom tjenester som Elance og oDesk for å få utført oppgaver som del av en overordnet forretningsstrategi. Per i dag har 5623 norske bedrifter registrert seg på Elance-oDesk. Dette forventes å vokse til rundt 7000 norske bedrifter ved utgangen av 2014. På verdensbasis har 2.5 millioner bedrifter allerede registrert seg på Elance-oDesk.

-Målet vårt er å koble virksomheter til en hel verden av kompetente frilansere, og samtidig flytte milliarder av kroner over i lommene til disse frilanserne”, sier Kjetil Olsen. -Hele 25 prosent av oppdragene som publiseres på Elance og oDesk fylles innen 24 timer, og i gjennomsnitt tar det tre dager fra et oppdrag er publisert til frilanseren starter arbeidet. Vi kan jo sammenligne dette med det tradisjonelle arbeidsmarkedet, der det ofte tar flere måneder å finne rett person til oppgaven, legger Kjetil Olsen til.

Når bedrifter i stadig større grad finner ferdighetene de trenger på nettet, øker utbetalingene til de som utfører jobbene også. I perioden 1. januar – 1. mai 2014 betalte norske bedrifter 10 prosent mer per time til frilansere på nett sammenlignet med samme periode i fjor. Blant ferdighetene med de høyeste timebetalingene finner vi bl.a. følgende (basert på oppdrag utført så langt i 2014):

Type kvalifikasjon

Gjennomsnittlig timebetaling

Grafisk design

263 NOK per time

Adobe Illustrator

263 NOK per time

HTML5

221 NOK per time

Prosjektledelse

193 NOK per time

Windows App utvikling

157 NOK per time

X86 assembler

157 NOK per time

Socket programmering

157 NOK per time

API utvikling

157 NOK per time