Forside | Slik får du en hverdag med mindre stress og mer livslyst.
rebekka RGB
Forside

Slik får du en hverdag med mindre stress og mer livslyst.

Stress og jobb

Det er ikke alle deadlinene på jobben eller sykdom som stresser oss mest, men vårt forhold til andre mennesker, ofte våre nærmeste, som vi må forholde oss til i hverdagen.

Rebekka Nøkling (45) brenner for å hjelpe mennesker som ønsker en personlig vekst, og hun holder livslyst- og motivasjonsforedrag rundt om i hele landet for bedrifter, organisasjoner, pasientforeninger og alle andre som ønsker konkrete råd om hvordan de kan få en hverdag med mindre stress og mer livslyst.

Fikk brystkreft som 19 åring og utviklet livsmestringsverktøy

- Da jeg fikk brystkreft i ung alder, måtte jeg lære å mestre motgang, og snu det negative til det positive, forteller Rebekka Nøkling.

- Jeg utviklet mine personlige livsmestringsverktøy, og jeg fant raskt ut at disse også kunne være verdifulle i jobbsammenheng. Særlig når man skal lede andre, eller samarbeide, der målet er å løfte hverandre og unngå relasjonsstress og sykmeldinger, forklarer hun.

Nøklings coachingmetode er basert på hennes livserfaring, banebrytende forskning i grensesnittet mellom genforskning, hjerneforskning og psykologi, samt samarbeidet hun har med faren og Magister i psykologi, Olav Nøkling, som ledet psykologiundervisningen på Norges Idrettshøyskole i flere tiår.

Mental trening er like viktig som fysisk trening

- Start med å bli bevisst på at følelsen av overskudd, og av tretthet, sitter mellom ørene, sier Rebekka Nøkling.

- Det er mer sjeldent et kroppslig fenomen.

Hun poengterer at det er like viktig å gi hjernen mental trening, som det er å gi kroppen fysisk trening og å spise sunt, og forteller videre:

- Alle toppidrettsutøvere i verden vet at mental trening er like viktig som den fysiske treningsøkten for å vinne gullmedaljen, for å oppnå sitt personlige mål. Så bruk gjerne «toppidrettsutøveren» som en metafor for deg selv, og gjennomfør en mental treningsøkt hver dag.

Nøkling legger vekt på viktigheten av nok hvile etter en hard arbeidsøkt, fysisk trening eller etter andre utfordrende situasjoner i hverdagen. Vær bevisst på at når kropp og sinn er på samme lag, blir de positive ringvirkningene: mer overskudd, bedre helse, mer godfølelse, mindre stress og mer livslyst i hverdagen.

Når stresskarusellen går fortere og fortere.

Livet går så det suser og så plutselig treffer du en dump i veien. Kanskje må du foreta justeringer i hverdagen, som gjør at livet ikke blir som forventet.

- Det kan være en tøff prosess, og du kan lett bli fanget inn i en «stresskarusell» som etter hvert bare går fortere og fortere, uten at du klarer å hoppe av, sier Rebekka Nøkling.

- Konsekvensen av ikke å få demobilisert det negative stresset, er ofte en ubalanse i kroppens eget finmaskineri, som kan føre til at du føler at du ikke har nok energi til å komme deg gjennom dagens lange liste av gjøremål. Hver tredje nordmann møter veggen nå. Og den siste Ungdata-rapporten viste at 40 prosent av dagens 16-åringer sliter med stress i så stor grad at det går utover læreevnen og livskvaliteten deres, forteller Nøkling.

Ta kontroll ved å spille en aktiv rolle i livet ditt

I en utfordrende livssituasjon kan det være ekstremt vanskelig å se framover og bevare håpet om at livet en dag skal bli bedre. Men for de aller fleste, er det mulig at noe kan bli bedre. For mange kan mye bli bedre.

- Og her er den gode nyheten, sier Nøkling:

- Vi kan selv spille en aktiv rolle.

Hun forklarer at ved å være bevisste på hvordan tanker, følelser og den fysiske kroppen påvirkes av hverandre, og ved å være bevisste på måten vi snakker til oss selv på, kan vi skape en god hverdag, selv når livet er vanskelig. For heldigvis er vi mennesker mestringsdyktige, overlevelsesdyktige og tilpasningsdyktige, langt utover det vi utgangspunktet kanskje tror er mulig.

Rebekka Nøkling vet at uansett hvor vondt, vanskelig eller krevende livet er, så er det en ting vi ikke kan bli frarøvd: Muligheten til selv å bestemme hvordan vi skal forholde oss til det som skjer rundt oss.

- Vi kan ikke alltid kontrollere det som skjer med oss, sier hun.

- Men hvordan vi responderer på det som skjer, kan vi kontrollere. I det ligger mange muligheter til vekst, tilpasning, mestring og utvikling, som igjen kan gi deg en hverdag med mindre stress og mer livslyst.

Rebekka Nøkling_yoga_Livslyst & Motivasjon.jpgRebekkas fem personlige råd

1. Reduser relasjonsstresset ditt

Forskningen viser at det er ikke alle deadlinene på jobben eller sykdom som stresser oss mest, men vårt forhold til andre mennesker, ofte våre nærmeste, som vi må forholde oss til i hverdagen. Du kan for eksempel ikke fjerne en sur kollega, svigermor, eller eksen din som stresser deg i forhold til samarbeidet rundt barna. Men du kan finne ut i hvilken grad en relasjon stresser deg. Spør så deg selv om det er noe konkret du kan gjøre med det, for å hindre at de samme personene tapper deg for energi om og om igjen. Dersom det er vanskelig å finne svarene og løsningene alene, snakk med en du stoler på og diskuter ulike alternativer. Gjennom å si hva du tenker og føler høyt, går tanken over til å bli noe konkret som du kan forholde deg til. Denne konkretiseringen hjelper hjernen din å danne nye nevronforbindelser, slik at du faktisk kan finne nye reelle løsninger.

2. Bruk ressursene dine riktig

Når vi ikke har mulighet til å bruke våre ressurser, altså våre personlige egenskaper, blir vi ofte stresset. Vi kan takle utrolig mye press og ofte får vi til enda mer enn vi tror, så lenge vi føler oss verdifulle. Men om vi ikke blir sett for de ressurser vi har, kan vi lett resignere og bli motløse, og negativ tankeskravling overtar. For å motvirke dette kan du starte med å skrive ned 5-10 ressurser /egenskaper som du har. Tenk deg at en annen person skriver ned sine ressurser, som du har bruk for. Ved å «bytte» ressurser på denne måten, vil både du og den andre personen ønske å vise frem deres beste sider, dere vil kjenne dere verdifulle, og begges stressnivåer blir redusert.

3. Sov deg friskere og slankere

Finn en god balanse mellom hvile og aktivitet i hverdagen, spesielt hvis du møter utfordringer, som endringer på jobb, sykdom eller samlivsbrudd, der du må bruke mange krefter på å tilpasse deg en ny og uønsket situasjon.

Forskningsstudier har vist at søvnmangel og dårlig søvn kan forstyrre kroppens evne til å kontrollere appetitten samtidig som insulinfølsomheten blir dårligere, noe som er et skritt på veien til overvekt, type 2 diabetes og hjerte- og karsykdom. For lite søvn fører til at man blir mer utsatt for stress. Stress på dagtid fører omvendt til dårlig søvn og da er en ond sirkel et faktum. 

4. Ta matgleden tilbake i hverdagen

Det er viktig å ta seg tid til å samles rundt matbordet. Vi bør bli flinkere til å spise frukt og grønt som følger årstidene, og selv følge dagslyset og innse at om vi ikke klarer å samles alle til middag før klokken halv åtte på en onsdag, så er det helt greit. La barna, eller de som må vente, spise noe enkelt i mellomtiden. Det betyr ikke at vi har mistet kontrollen om vi ikke klarer å spise middag klokken fem, og det blir kanskje mye hyggeligere om alle samles rundt bordet noen timer senere.

5. Lær deg yoga og meditasjon

I den stadig mer stressfylte verdenen vi lever i, trenger vi flere kraftfulle verktøy som binder sammen kropp og sinn, for bedre å kunne skape balanse i våre liv og daglige tilværelse. Mange har god erfaring med yoga, hvor fysiske øvelser og stillinger kombineres med puste- og konsentrasjonsteknikker. MediYoga er et eksempel på en terapeutisk og medisinsk yogaform som balanserer nervesystemet og hormonene dine, reduserer stress, utbrenthet og andre ubalanser (www.mediyoga.com).

Tekst: Merete Sillesen / Foto: Livslyst & Motivasjon AS

LES OGSÅ:

  1. Bli superstrukturert uten stress
  2. Positiv og negativ stress
  3. Ledelse og stress

Abo annonse des 16.jpg

stressmesmestring

KOMMENTARER

Annonsér her!

Motta nyhetsbrev

Meld deg på nyhetsbrev!
Annonsér her!
Annonsér her!
Annonsér her!
Annonsér her!

Fra David til Goliat

Hvordan skape et milliardkonsern av et lokalt transportselskap
Hvordan skape vekst

Virkelighetsoverdose

Opplever du noen gang at virkelighet er overveldende? At det blir for mange impulser? At du bombarderes av meldinger, invitasjoner, ideer, nyheter, hendelser og henvendelser? At alt du bør svare på bl...
Jobb og helse
Annonsér her!
Annonsér her!

Fremtidsrettet lederskap

Ledelse og trender

Slik sparer bedriften din penger og hjelper miljøet i samme slengen!  
Fremtidens ledelse

Slik utvikles læringsvillige medarbeidere

Teambygging

Du kjenner sikkert Pixar? De lager fantastiske filmer som Toy Story og Oppdrag Nemo. Filmene har truffet publikum og hatt en bemerkelsesverdig kommersiell suksess. Mange tror slik suksess handler om å...
Talentledelse

Tre måter å unngå kraftmangel på

Begrepet "kraftmangel" er ikke noe som gjelder bare i energibransjen – også ledere kan ofte oppleve manglende påvirkningskraft. Enkelt sagt så finnes det tre kraftkilder som må ivaretas for at man ska...
Kraftmangel i ledelse

Burgerspotting

Markedsføring i sosiale medier

Ved å bruke Instagram som kommunikasjonskanal kan du fange oppmerksomheten til både nye og eksisterende kunder. Det har den svenske burgersjefen Richard Bergfors erfart.
Kommunikasjon med sosiale medier
Annonsér her!
Annonsér her!

Typisk menneskelig å feile

Karriere

Er du redd for å gjøre noe galt i frykt for å bli kategorisert som dårlig? - Det handler om å lære seg tidlig å feile, mener karriereveileder Tom Aage Lie.
Karriere og omstilling

Inn i fremtiden med fortiden i baklomma

Innovasjon

I mangel av en magisk glasskule som kan fortelle hvordan fremtiden vil se ut, er trender noe av det vi bruker for å forstå hvor vi er på vei. Og skal vi virkelig forstå hvordan innovasjon vil se ut i ...
Innovasjon og ledelse

Flyt gir arbeidsglede

Mange viktige prosesser stopper opp fordi vi ikke forstår hverandre eller skjønner hvordan vi skal få det beste ut av hverandre.
Karriere

«La omstilling ikke bare være vår strategi, men vår kultur!»

omstilling

Endringer og omstillinger er en naturlig del av arbeidslivet, og aldri før har endringene skjedd hyppigere enn i dag. Forandringshastigheten akselererer. Vi må omstille oss, men til hvilken fremtid? H...
Strategi og omstilling
Annonsér her!
Annonsér her!

Morgendagens ledere

God ledelse

Morgendagens ledere vil møte forventninger om å se ut over egen kompetanse og involvere og mobilisere de beste team rettet mot felles mål. God ledelse handler både om å ville levere resultat og å gjør...
Kommunikasjon og ledelse

Slik blir du mer produktiv

Jobb og produktivitet

Det hjelper lite å ha stålkontroll på tidsbruken, kalenderen og gjøremåls-listen hvis du ikke tar hensyn til din egen energisyklus.
Hvordan bli produktiv
Tilbake til toppen