Forside | Små blå menn synger igjen!
smurfen_550x825_cropped_450x366
Forside

Små blå menn synger igjen!

Spin-off produkter

Noen tegneseriefigurer lever kanskje bare et kort og intenst liv før de dør, mens andre forsvinner for en periode for så å komme sterkt tilbake. Smurfene, disse små blå figurene med de intensive falsettsangene, herjet for noen år siden overalt for så å forsvinne nesten helt i glemmeboken. Og plutselig var de der igjen syngende, og rettighetene til dem bestod!

smurfen_450x675.jpg

Spin-off produkter
Det kan ligge store økonomiske verdier i salgsartikler som lages i tilknytning til for eksempel tegneseriefilmer eller animerte filmer. Ikke bare vil salget av slike produkter kunne gi store inntekter, men salget vil være med på å gjøre det opprinnelige produktet enda mer synlig i vår bevissthet og dermed støtte opp under markedsføringen av dette. Slike salgsvarer som knytter seg direkte til for eksempel kino- og TV-filmer og låner navn fra disse, kan nesten eksplodere i utbredelse i forbindelse med lanseringen av filmen.
Smurfene hadde sitt gjennombrudd i Norge rundt 1980 og spin-off produktene florerte straks overalt. Så forsvant de etter hvert og det ble lenge stille. Og så plutselig er de tilbake her i Norge i fjor med en ny animert film og markedet for spin-off produktene åpner seg på ny.

Hvem hadde rettighetene?
Det blir da klart fristende for forskjellige aktører i markedet å kaste seg på karusellen med forskjellige spin-off produkter. Rettighetene til de opprinnelige figurene består imidlertid som regel alltid etter en slik pause fremdeles hos de opprinnelige skaperne, og det vil ikke være fritt frem for andre til å starte salg av slike produkter.
Da smurfesangene igjen strømmet ut, var det en rekke aktører her i Norge som kom på banen. Tollvesenet stoppet på kort tid importforsyninger av smurfetilknyttede varer til mange små og større foretak som ønsket å tjene penger på den nye suksessen for de små blå figurene. Problemet var bare at de alle fleste artiklene var falske og uautoriserte versjoner. De originale produktene hadde fritt kunne importeres så lenge importøren hadde hatt en avtale om dette med rettighetshaverne, mens de falske produktene ble stoppet og krevet destruert med det tap dette representerte for importørene.

Moral I
Dette kan kort her liksom i andre tilsvarende sakene formuleres slik: Importer ikke falske produkter; det er inngrep i andres rettigheter: Ta kontakt med de som sitter på de opprinnelige rettighetene, og forsøk å få en avtale om import og salg i Norge. Det kan gi gode og ærlige inntekter.

Og så snur vi problemstillingen!
Vitende om at det ligger store verdier i disse spin-off produktene, vil det være viktig for de som skaper noe nytt her i landet, å sterkt vurdere om det er mulig å knytte noe ekstra og forsterkende for det nyskapte ute i markedet ved hjelp av slike produkter. Et godt eksempel på noen som har tenkt riktig her, er de norske skaperne av historiene og filmen rundt den lille redningsskøyta ELIAS. I tillegg til bøkene og filmene er det satset på en rekke slike tilknyttede produkter som alle appellerer til de barn som er målgruppen. Det er i tillegg til en serie av ELIAS-båter lansert fiskevester, fiskesnører og annet fiskeutstyr i tillegg til klær, brettspill og bøker, osv.
Dette bygger opp under den opprinnelige idé og produkt. Dette får en forsterket oppmerksomhet og en lettere gjennomslagskraft ute i markedet.

Moral II

Det kan ligge betydelig verdier i slike spin-off produkter i seg selv, og slike produkter vil kunne hjelpe deg å etablere også det opprinnelige produktet raskere og sterkere på markedet. Henvender det du skaper, seg kanskje seg først og frem mot barn, bør du vurdere utvikling og markedsføring av slike tilleggsprodukter.

Artikkelens ”redningsbøyer”
Skal vi holde oss i landet rundt redningsskøyta ELIAS, har denne artikkelen følgende redningsbøyer:

▪          Importer ikke falske spin-off produkter
▪          Sats heller på avtale med rettighetshaverne
▪          Skaper du noe eget, se på mulighetene å skape tilleggsprodukter
▪          Dette vil kunne hjelpe deg i markedsføringen av hovedproduktet
 

TEKST: PER A. MARTINSEN er advokat og partner i Oslo Patentkontor. Oslo Patent kontor hjelper med å ivareta forretningsideer gjennom patenter, varemerker, design og annet. Oslo Patentkontor har spisskompetanse innen bla piratkopiering og grensekontroll.

oslopatentkontor.no

KOMMENTARER

Annonsér her!

Motta nyhetsbrev

Meld deg på nyhetsbrev!

Rå på lederutvikling?

Lederutvikling

Har du en klar strategi for din lederutvikling? Har du planlagt de nødvendige tiltakene for at det og dem du leder utvikler seg i tråd med virkeligheten?
Strategi og lederutvviklig

Outsourcing frigjør ressurser i nedgangstider

Outsourcing

Flere sektorer opplever i dag nedgangstider, og mange bedrifter ser seg nødt til å kvitte seg med ansatte, avdelinger og tjenester for å tilfredsstille stadig strammere budsjetter. Kan outsourcing vær...
outsourcing løsning for nedskalering?
Annonsér her!
Annonsér her!

10 tips for å bli mer effektiv som leder

Effektiv ledelse

Tipsene er basert på en amerikansk undersøkelse med intervju av over 200 ultra-produktive mennesker, inkludert syv milliardærer, 13 olympiske mestere og over 200 suksessfulle entreprenører.
Få gjort mer på kortere tid med mindre stress

Utålmodig gründeroptimist

Stian Rustad kan kanskje ikke spå fremtiden. Men samme året som internett ble kalt en «flopp», mente han at internett var fremtiden. IT-firmaet han startet opp, utviklet et av verdens første sky-baser...
Teknologioptimist Stian Rustad

Følger du med?

Ledelse er fordeling av oppmerksomhet. Det du ser, er det du får. Fokus og oppmerksomhet er vidt forskjellige egenskaper. Mange ledere fokuserer for mye. 
Oppmerksomhet og ledelse

Hvordan sikre god ledelse i fremtiden?

SPONSET INNHOLD

Dagens ledere står allerede overfor store utfordringer og muligheter som følge av teknologisk utvikling. Hvordan påvirker dette virksomheters evne til å sikre god og effektiv ledelse også i framtiden?...
Lederegenskaper som ikke synes på CV
Annonsér her!
Annonsér her!

Støtte i vanskelige tider

-står vi sammen i vanskelige valg vi må ta?
Beslutninger

Emosjonell intelligens – reelt eller ikke?

Emosjonell intelligens

For å være en dyktig og god leder må man på den ene siden være rasjonell og beherske områder som analyse, strategi, planlegging, målstyring osv. Men dette i seg selv er ikke nok i dagens krevende mark...
Emosjonell intelligens

@else er din nye, digitale HR-sjef

digital HR-sjef

Har du som ansatt lurt på om du har krav på lønn til uforutsette ting, som for eksempel å gå i begravelse, men ikke turt å spørre HR-leder? Eller kviet deg for å høre hvor mange egenmeldingsdager du h...
Digital HR-sjef

Fjellvettregler for nye ledere

Ny som leder

Turen=rekrutteringsprosessen delt opp i utvelgelsen, oppsigelsesprosessen, forberedelsene og oppstarten/innfasingen= lederskifte
Fjellvettregler for ledere
Annonsér her!
Annonsér her!

Medarbeidere i samspill i godt medarbeiderskap!

Hva skal til for at vi kjenner på den gode følelsen av å være på samme lag og ville hverandre vel? Av og til oppstår uenigheter, eller konflikter, som innebærer forstyrrelser og energi-sløsing i aller...
Medarbeidere i samspill som vil hverandre vel

Bonusen som skulle løfte salget, ødela selgernes motivasjon.

Bonus og motivasjon

Jo mer bonus selgerne i et forsikringsselskap fikk, jo mindre indre motivert ble de. Flere begynte å se seg om etter ny jobb.
Salgsbonus og motivasjon
Tilbake til toppen