TOMMYJ FJELDHEIM - 2_450x300.jpg

Overraskende nok handler dette fint lite om slåssing, eksplosjoner og tøffe macho-greier. Essensen av lærdommen hans er heller det at ved å oversette tanker til handling, ved å lytte, være ydmyk og identifisere det du trenger å vite mer om, kan du gjøre enorme fremskritt.

Rambo med vannskrekk

            I et lysende hvitt, nyoppusset kontorlokale i Oslo sentrum, sitter jeg ved et møtebord med Tommy Fjeldheim på den andre siden. Fysisk sett passer han han godt inn i forestillingen om elitesoldaten. Det er ikke vanskelig å se ham for seg i feltuniform, fullt utstyrt med balaklava og maskingevær, vassende svartmalt gjennom en myr i en jungel. På en annen måte virker det også helt fjernt, der han sitter avslappet og smilende, i pene, sivile klær, mens han drikker kaffe og snakker - innledningsvis om hvorfor han ville bli elitesoldat.  

            ­- Tilsammen har jeg jobbet i 14 år i spesialstyrken, sier Fjeldheim. ­- Ønsket om å bli elitesoldat startet da jeg var i tenårene. Jeg mistet far da han var veldig ung, og følte jeg ville bevise noe for ham, vise at jeg klarte noe veldig vanskelig, og utfordre meg selv. Broren min, som jeg så veldig opp til, sa at marinejeger var det tøffeste man kunne bli. Da visste jeg at det var det jeg skulle. Selv om jeg faktisk hadde vannskrekk og ikke kunne svømme, smiler han.

            Her kommer den første nøkkelen til lærdom allerede. Fjeldheim hadde en stor mental barriere i vannskrekken sin, han kamuflerte manglende svømmeferdigheter for vennene med å hele tiden hoppe fra brygga, plaske tøft uti og klatre opp igjen. I boken sin forteller han hvordan han startet med å låne en bok om crawl, og smuglese denne, samtidig med at han gikk i svømmehallen og studerte folk som svømte. Skrittvis testet han det ut, til han til slutt fikk det til selv. Han forteller at frykt og usikkerhet i forkant av et oppdrag, som regel bunner i manglende kunnskap eller evner. Dette kan du faktisk gjøre noe med. Mestrer du noe, blir du trygg. Nøkkelen ligger i å ta det skritt for skritt.

Fra soldat til coach

Fjeldheim kom som en av få gjennom den harde utsilingsprosessen, og ble elitesoldat. Etter å ha jobbet i forsvarets spesialkommando i en rekke forskjellige roller, merket han at som operasjonsoffiser, trivdes han ekstra godt.

            ­- I denne rollen følte jeg meg anerkjent som støttespiller og sparringspartner, og jeg kunne være ganske tydelig og hard med det jeg mente. Jeg trivdes godt med dette, og det trigget meg til å fortsette å utvikle denne siden av meg, sier Fjeldheim. Han forteller at han opp igjennom årene har drevet mye med mental trening, både gjennom kampsporttrening og i Forsvaret, uten at han har vært bevisst at det var det det var.

            ­- Som soldat er det vanvittig viktig å være mentalt sterk, og så omsette tanke til handling. Dette er man spesielt god på i spesialstyrkene, forteller Fjeldheim. Han forklarer at noe av det aller viktigste han har lært i Forsvaret, er at ved å samarbeide med et team, hente ut alles kunnskaper, stole på hverandre og tenke utenfor boksen, blir ingenting umulig. Ofte er det heller ikke utstyret det står på – men menneskene. Denne erfaringen er noe han brenner for å dele, siden den kan overføres til alle sider av samfunnet.

            ­- Det gir meg en veldig drivkraft å kunne bygge opp noe, sier Tommy Fjeldheim. Hans spesielle måte å jobbe med mental trening på, ble også sterkt inspirert av boka 'Warrior Mindset' (Asken, Christensen, Grossman), som Fjeldheim refererer til som 'bibelen sin'. 

            ­- Jeg har lest den helt frynsete, og notert og tegnet på nesten alle sidene. Du kan ha 1000 bøker, men finner du en som er din, bør du bruke den. Så finn din egen, og bruk den, altså sett det ut i handling. Jeg håper alle vil skrive og brette i boka mi, sier Fjeldheim..

TOMMY FJELDHEIM 4_250x364.jpgVerdensmestre og hverdagshelter

Som mentaltrener er arbeidsdagene varierte. Fjeldheim prøver å starte dagen med trening, og har senere halve eller hele dager med kunder. Han jobber så tett han kan med kundene sine, og starter med å observere dem i arbeidssituasjonen. Dette gjør han med selgere, direktører eller verdensmestere i boksing.

            ­- Jeg er veldig opptatt av kroppsspråket, hvordan vi prater og hva vi sier. Min jobb er å sette ord på det som ikke blir sagt. Det er ikke alltid kundene mine liker det så godt, for det kan være et sjokk å se hvordan andre oppfatter deg, sier Fjeldheim. Han forteller at om man er usikker, tar man ofte på seg en væremåte, og kommuniserer noe annet enn man tror. Usikkerhet eller frykt kan derimot mestres, ved å innhente mer informasjon eller trene på situasjonen.

            ­- Et eksempel er den vanskelige samtalen, som alle har grudd seg på å ta en eller annen gang. Det handler egentlig ikke om akkurat det møtet, det handler om noe annet. Kanskje handler det om den ene personen i dette møtet, som er sterk, eller som du ikke liker? Egentlig er du redd for å ikke mestre det. Løsningen ligger i å forvente at det kommer. Tenk: Hvordan skal jeg handle når det kommer? Ta runden og bestem deg for at dette skal du mestre, da tar ikke hele møtet energien din, kun den lille delen, forklarer Fjeldheim. Han råder oss til å tenke presisjon, og øve på akkurat det vi gruer oss til.

             ­- Vær trygg i din egen rolle. Når du øver, kanskje overdriv litt, ved å prate ekstra høyt gjør du det enklere å senke stemmen senere. Mental trening handler ikke bare om å tenke, men å faktisk gjøre det. Kroppen din trenger å tro på det også! Du har en motorisk hukommelse for hvordan du føler deg. Har du først opplevd mestring til tross for at du er nervøs, sitter det lagret i kroppen. Så, hent frem det du er trygg på, tryggheten i budskapet og i deg selv, og du mestrer situasjonen, forteller Fjeldheim. Han sier han ble veldig inspirert av å se Cecilia Brækhus i kampen mot Mathis – da så han tydelig hvordan hun hadde integrert det de hadde jobbet med, og hvordan hun aktivt brukte det i kampen. Som hun vant.

TOMMY FJELDHEIM - 1_450x300.jpg

Så, hvordan tenker en kriger, egentlig?

Tommy Fjeldheim tenker seg om litt, og tegner en gruppe sirkler. Utenfor den tegner han en ny.

            ­- Som leder står man både utenfor flokken og utenfor ledergruppen, sier Fjeldheim. Allikevel er det lederen som må ta beslutningen. Hvor finner du trygghet da? Jo, i fundamentet ditt. Du må stå for det du er og de beslutningene du tar. Du blir aldri en av gjengen. Men, ingen løser oppdraget alene! Du må gå inn i gruppa og spørre om råd, spille på andre, og kjenne din egen utilstrekkelighet, sier han. Det motsatte av Rambo, mer eller mindre. Han mener at fellesforståelsen i bedrifter ofte ikke er forankret i bunn; ledere tror de ansatte  har forstått det, men i virkeligheten er de handlingslammet. En indikator på at medarbeiderne ikke vet hvor bedriften skal, er at de hele tiden henger på Facebook, lager seg kaffe, eller rett og slett ikke tar beslutninger underveis. ­- Kanskje har de ikke forstått hensikten, eller slutt-tilstanden som vi sier i Forsvaret. De mangler eierskap. I Forsvaret er dette kanskje å fange en forbryter, for å redusere eksplosjoner. Finner vi for eksempel ikke mannen, men eksplosiver, tar vi med det istedet, og vi har ikke mislyktes selv om det ble annerledes. Alt er avhengig av etterretning, samband, operasjonssentral, administrativ støtte, ellers kan man ikke dra ut på oppdraget. Anerkjenner man dette, er det umulige mulig! Kjenner man egne rammer, blir man ydmyk i forhold til andres erfaringer og innspill, og kan bruke dette bedre. Det må man ofte gå noen runder på, dette å innrømme egne svakheter – men det er svært viktig, sier Fjeldheim.           

Nedenfor finner du noen praktiske setninger å øve på:

Sjekkliste for ledere:

Tommy Fjeldheim råder ledere til å tenke over spørsmålene under, for å bli klar over hva du har og hva du trenger.

  • Hva innebærer det å være leder, hva er rollen min? Sett det i en praktisk tilnærming. Hvordan ser dette ut i hverdagen?
  • Hvilke områder er jeg sterk på – hvor trenger jeg støtte, hvem kan være støttespillerne?
  • Hva er viktig for meg, hva står jeg for, og hvor langt er jeg villig til å gå? Hva betyr integritet for meg?
  • Forbered deg på situasjoner i hverdagen som kan mestres bedre. Hvilke situasjoner trigger meg? Hva er min plan? Hvordan skal jeg mestre det? Ofte er fantasien større enn virkeligheten. Ofte snakker vi om det, og gjør ting større enn det er. Kanskje er ikke samtalen så vanskelig? Kanskje er det ikke så farlig for oss at det er et tøft marked i Europa, om vi bare gjør noen prioriteringer? Hva innebærer dette egentlig for oss? Om vi bare prater om de vanskelige tidene uten å være presise, er det et energitap. Å tenke som en kriger er å være mentalt og fysisk forberedt!
  • Det handler ikke om være morsk og barsk, men å ta tak i det som kan komme, for senere å slappe av, smile og tulle. I spesialstyrkene er glimt i øynene en av tingene man ser etter. Ett minutt med lettsinn gir stridsutholdenhet og evne til å stå i vanskelige ting. Men vær seriøs når det gjelder!

TEKST: Cecilie Mossige  / FOTO: Hilde Brevig, og privat

Fakta:

Tommy Fjeldheim har jobbet 14 år i Forsvarets spesialstyrker, med oppdrag i inn- og utland. Han jobber nå som mental trener for ledere og utøvere. For tiden holder han mye foredrag i forbindelse med bokutgivelsen. bravura.no

Boken 'Tenk som en kriger' er delt opp i sju kapitler, med de sju viktigste punktene du må ha på stell for å lykkes i gjennomføringen av et oppdrag:

Fundament, Referanse, Oppdrag, Klar til strid, Trygghet, Av og på, Hot wash-up.