-Ja, men så har jeg hele mitt liv drevet med trening og fysisk aktivitet. Så Birkebeineren blir bare en av mange hyggelige og morsomme aktiviteter jeg har gjort. Ellers har jeg drevet med alt fra håndball og hest til spinning, løping, og altså ski. Og jeg trener gjerne 3-4 ganger i uken. Fysisk aktivitet er en livsstil for meg, og en viktig del av mitt liv. Uten trening ville jeg ikke fungert, sier Kari. Hun har en viktig stilling i Hafslund med stort ansvar for hele strømsalgvirksomheten i selskapet.  En jobb som krever mye av henne både fysisk og mentalt.

Klarner hodet

-Når det er sagt, så tar Hafslund godt vare på sine ansatte, med gode velferdstilbud blant annet innen både innen ski, sykkel, riding og håndball. jeg har en kondisjonsøkt ute og en styrketrening i løpet av uken. Om vinteren blir det gjerne ski og sykkel, og løping om sommeren, forteller Kari.

-Det er en flott måte å klarne hodet på. I jobben har jeg en rekke forskjellige oppgaver, og jo mer ambisiøse og tøffe jobben er, jo mer har jeg prioritert trening på fritiden. Når hverdagen består i nærmest kontinuerlig møtevirksomhet og skrivebordsarbeid, blir jeg mer sliten av å ikke trene enn av å gjennomføre en knallhard økt etter arbeidstid. Vi mennesker er jo ikke skapt til å sitte stille, og stress skaper adrenalin, dårlige vibrasjoner og hodepine. Og når jeg kjører mine harde treningsøkter, så er det fullt fokus på treningen. Jeg er 100 prosent tilstede i det jeg gjør, kobler ut tankene på jobben og frigjør meg fra jobb og alt annen enn den fysiske aktiviteten – som gjør godt og er viktig for meg.

Mer effektiv trening

-Men det er viktig å velge et riktig ambisjonsnivå i forhold til treningsmengde. Nivået må tilpasses livssituasjonen og jobb. Treningen må alltid være positiv og ønsket, og det må ikke være slik at du egentlig ikke har tid, men presser inn en halvtime fordi du synes du må. Da blir treningen bare en forlengelse av en ellers stresset dag, og har liten eller til og med negativ effekt. Det kan også vært lurt å få noen gode råd om treningsmåter og –mengder av kyndige instruktører. Selv var jeg en del av Team Xtra Personell, med Anders og Jørgen Aukland og Jens Arne Svartedal som motivatorer da jeg trente til Birken i vinter. Hensikten var å finne ut hvordan jeg kunne trene mest mulig effektivt med full jobb ved siden av. Jeg trente nok det samme antall timer som tidligere, men treningen hadde langt bedre effekt både på styrke og kondisjon. Riktignok klarte jeg ikke merket på Birkebeineren i år, som var litt kjedelig der og da. Men egentlig spilte det absolutt ingen rolle. Jeg vet at jeg hadde fysisk fremgang, og uansett var det en stor tilfredsstillelse både å trene med Birken som mål, og å ha gjennomført. Og for meg er prosessen målet. I dette tilfellet treningen og jobbingen fram mot selve rennet, sier Kari.

Påvirker jobbsituasjonen

-For meg er treningen på mange måter en privatsak, og jeg hadde ikke tenkt å sette Birkebeinerrennet på min CV. For meg handler trening og eventuelle renn om meg, min kropp og min daglige tilværelse. Selvfølgelig påvirker treningen også min arbeidssituasjon, for den er en stor del av min tilværelse. Det er på jobben jeg tilbringer flest timer, og får jeg ikke trent, så går det utover det mentale hos meg. Jeg blir rett og slett sur og sikkert ikke så hyggelig å ha med å gjøre, ler Kari.

-Og som leder bør jeg være hyggelig, omgjengelig, tilgjengelig, våken og ”på ballen”. Det er jeg i langt større grad hvis jeg får trent. Trening handler for meg om velvære. Da blir jeg tilfreds, og mine ansatte vil oppleve meg som glad og positiv. Dessuten er treningsopplegget her i selskapet en flott måte å bli kjent med kolleger på. Da brytes på mange måter hierarkiet ned, alle stiller på lik linje og vi blir kjent med hverandre i en annen setting enn i møtelokalene eller ved skrivebordet – som igjen gjør arbeidsdagen til en hyggeligere opplevelse og bidrar til trivsel og lojalitet. Trening og fysisk aktivitet er derfor på alle måter positivt – for deg selv, for de du omgås, for jobbsituasjonen og for bedriften. Vi finner alltid litt tid i løpet av en dag til litt fysisk aktivitet. Men jeg kan godt skjønne at sofaen er fristende etter en slitsom arbeidsdag. Og jeg kan ikke tenke meg noe deiligere enn å slenge meg på sofaen – men deiligst er det etter en effektiv og god treningsøkt, smiler Kari Ekelund Thørud. 

Tekst: Terje Myklebost

Foto: Ingar Ness, studiof2.no

Lederjobb - ny son leder

Lederjobb - unngå disse tabbene når du søker lederstilling

Lederjobb - hvorfor så få kvinnelige toppledere