mortenrovik_farger_dypetset (2)_450x338.jpgGetting Things Done metodikken lærer deg at første stedet du går for å se hva du har planlagt å gjøre, er kalenderen. (Nei – ikke innboksen!) Deretter ser du i listene med Neste handlinger. Du har lært å lage lister som er inndelt i kontekster, som f.eks: @kontoret, @hjemme eller @tlf.

De følgende begrensende kriteriene hjelper deg å velge hvilken oppgave du skal utføre basert hvor du er og hva du har, hvor mye tid du har til rådighet og hvor mye energi du har:

Kontekst
Den første begrensningen er «hvor er du, og hva har du?», altså: i hvilken sammenheng eller kontekst er du? Å se kun de tingene du faktisk kan gjøre noe med, der du er, er helt nødvendig for å unngå å bli overveldet. Ser du alt på en gang, kan listen lett bli veldig lang –  og gi deg en opplevelse av motvilje. Du trenger kun å se de trærne du faktisk kan felle. Derfor skal du bare se på de listene som er relevante. Er du på kontoret, er det kanskje nærliggende å se på @kontoret-  og @tlf-listen.

Tid
Har du 15 minutter til rådighet, er det lite effektivt å velge en oppgave som tar en time. Finn en oppgave du kan utføre suksessrikt innen tidsrammen.

Ressurser
En vanlig tabbe er å velge den viktigste oppgaven med høyest prioritet – uansett dagsform. Mange pisker seg selv til gjøre tunge mentale løft – når de egentlig burde tatt seg en hvil. Hvor mye mental kapasitet har du nå? Er du på felgen? Da passer det bedre å velge en oppgave som ikke krever mye hjernekraft. Tips: Opprett en kontekst som heter @sliten, som kan inneholde oppgaver som tømme søppel, makulere, fylle stiftemaskin. Disse kan du gjennomføre med suksess når din mentale båndbredde er på et minimum

TEKST: Morten P Røvik leder selskapet produktivNorge AS som tilbyr seminarer, foredrag og rådgiving i Getting Things Done® (GTD) - metodikken til David Allen. Morten er  Nordens eneste sertifiserte GTD Master Trainer og har undervist i Getting Things Done i mer enn 4 år. Han er lidenskapelig opptatt av personlig produktivitet og har fast spalte i Aftenposten hvor han skriver om emnet. Og han er med i Aftenpostens ekspertpanel på jobb, karriere, jus og arbeidsliv.