Presset kan jo bli enormt; jobben skal ha ny kaffemaskin, du er den som har fått oppdraget….du ser for deg et risikofullt oppdrag – å velge feil vil få katastrofale konsekvenser! For din egen velvære, og for ditt eget omdømme, ikke minst! 

I Norge har vi etter hvert svært mange preferanser i forhold til kaffe – vi er et av verdens aller største konsumenter av denne drikk, og kunnskapen om kaffe i Norge er svært høy.

Hva bør man da tenke på, som utskremt medarbeider? Klart at det å velge feil kaffemaskin, det kan få katastrofale følger. Det er mange som har klare meninger om ny kaffemaskin på jobb.

Behovsavklaring

Det første som må avklares er; hvor mange er dere som skal bruke maskinen? hvilken type kaffe vil de helst ha (svart kaffe, espresso, cappuccino etc)?, er det noen som jobber hos dere som vil ha daglig ansvar for kaffemaskina? Hvordan ser kontorlokalene ut, finnes det vann og strøm der man tenker seg at kaffemaskina skal stå?

Det kan være lurt å avklare disse spørsmålene på forhånd, før man begynner søket etter riktig maskin. Det finnes i prinsippet noe for enhver, og det kan være lurt å minimere utvalget så langt det er mulig.

SÆRLIG vil vi presisere viktigheten av avklaring i forhold til melk/ikke melk. Som maskinleverandører møter vi denne problemstilling nesten hver eneste gang vi er i et møte med en potensiell ny kunde. Noen ønsker seg veldig cappuccino på jobb, gjerne så nære kaffebar-opplevelsen som overhodet mulig. Og det kan de gjerne få. Men melk er en lumsk vare. Den kan bli en gigantisk bakteriebombe, om den får ligge å godgjøre seg uberørt i sene nattetimer. Vær 100% sikker på at maskinen blir renset hver eneste dag, så kan dere vurdere å ha kaffemaskin som bruker vanlig melk.

Om det ikke er sånn at noen tar dette ansvaret, så finnes det svært gode alternativer innen melkepulver. Melkepulver finnes i 100% melk, altså tørrmelk, rett og slett. Dette gir gode resultater for cappuccino og kaffe latte. Melkepulver er laget på skummet melk, altså mindre fet enn vanlig melk.

Ellers er ca 78% av all kaffen vi drikker her til lands rett og slett svart kaffe, så cappuccino og andre drikker vil utgjøre i snitt ca 22%.

Når dette nå er avklart, så har man valget mellom maskiner for hele bønner, eller maskiner for allerede malt kaffe (kaffemaskiner bruker automatmalt, en svært fin malingsgrad kun for det profesjonelle markedet).

Trenden viser klar framgang for hele bønner. Hele bønner gir jo denne fantastiske opplevelsen av nykvernet – duften, lyden, den fine fargen på kaffen; alt er med på å forme opplevelsen av deilig kaffe. Likevel er vi et “trakteland”, og svart traktekaffe er gjerne det de aller fleste foretrekker sånn til daglig. Den er klarere og på et vis, og føles gjerne mer leskende og lettere å drikke.

OG husk at det finnes maskiner som tilbyr begge deler i samme maskin, om det blir vanskelig å velge.

KAFFE.jpg

Når man nå har avklart dette, så er det på tide å kontakte leverandørene. Det er HELT innafor å be om et uforpliktende møte, enten hos dere, hos leverandør, eller begge deler. Det er slettes ikke uvanlig at det kommer en liten delegasjon for å smake på kaffen. Dette mener vi som leverandør er et veldig godt tegn. Kaffe engasjerer, den har stor betydning for trivsel på arbeidsplassen, og man bør så absolutt stille krav til noe så viktig.

Smak dere gjennom, be leverandøren om å klargjøre alternativer, og bruk tiden godt. Se inni maskina, be om å få en demo på rengjøring. Grav og spør!

HUSK også å spørre om oppfølging videre. Kan dere bestille kaffe på nett? Hvordan leveres kaffen? Hvor brennes kaffen? Kan dere få informasjon om andre typer kaffe om dere har lyst til å prøve noe nytt? Har leverandøren eget servicesenter? Hvor lang erfaring har de ansatte? Hva med responstid??

Hold tunga rett i munnen når det kommer til tilbud, for her er et lett å gå seg vill. Om dere ber om pris pr kopp, så vær sikker på at størrelsen på denne koppen er avklart, så man kan sammenligne epler og epler. Helt klart best å be om pris pr kilo. Pass også på at dere er inneforstått med at kvaliteten er omtrent lik på de ulike maskinene dere får tilbud på. Det er både hestekjerrer og limousiner der ute….

Velg også etter hjertet. Ta den leverandøren dere liker best, for dere skal bli gode venner etter hvert, og den rette leverandøren kan hjelpe dere med alt dere trenger hjelp til i forhold til kaffen. Kanskje til og med lage noen morsomme happenings rundt kaffe, kanskje be dere på et kaffekurs, eller låne bort lokalene sine til deres egne kundemøter? Et godt og langsiktig forhold til din kaffeleverandør sikrer god trivsel på arbeidsplassen. Vel bekomme!

House of Coffee

161020-02-Ledernytt bilder til digital-Kristin Henry01.jpg