Erik Slinning og Rune Haugen har gitt ut boken «Helsefremmende Lederskap– slik leder de beste». En helnorsk og nytenkende bok for alle som ønsker økt lønnsomhet, fornøyde medarbeidere og tilfredse kunder gjennom helsefremmende lederskap. Dette er en praktisk orientert bok der prinsippene og rådene kommer fra dagens ledere i norske bedrifter – råd som enkelt kan tas i bruk i egen daglige ledelse.

LederNytt skrev en større artikkel om Moods of Norway, om deres gründerskap og suksess innen norsk klesdesign. En vesentlig grunn til Simen Staalnacke og Peder Børresens suksess med Moods of Norway er at de oppnår økt lønnsomhet med arbeidsglede. I boken «Helse – fremmende Leder skap» gir en rekke av Norges suksessrike ledere sine beste råd. Så også de to gründerne av Moods of Norway. Her får du deres syv gode grunner for å løfte frem din egen glede og positive innstilling, hentet fra boken.

1) Du får høyere sosial status

Det er bekreftet en sammenheng mellom serotonin (hormonet som utskilles ved glede) og sosial adferd fra studier av apekatter. De i flokken som har en høyere sosial status har beviselig høyere serotonin nivåer enn de som er lavere nede på rangstigen. De dominerende hannene hadde faktisk dobbelt så mye serotonin som de underdanige. Studien viste at en endring i individers sosiale status førte til endringer i hjernens serotonin nivåer og vise versa: om den dominerende hannen ble fjernet fra en etablert gruppe, vil en annen hann ta over og hans serotonin nivåer økte betraktelig. På samme måte, og dette er viktig, dersom man gav en underdanig hann serotonin så kunne dette gjøre ham mer sosialt dominerende.

2) Du blir smartere

Endorfiner er ikke bare kildens utspring for gode følelser i kroppen. Nettopp fordi endorfiner er nevrotransmittere, så skaper de flere forbindelser i hjernen. Med flere forbindelser og koblinger i hjernen blir du også smartere og kjappere i hodet. Å være glad gjør deg smartere, bedre “produktdesign” enn dette hadde ikke selv Apple, BMW eller Armani klart å få til.

3) Du får økt mental styrke

Latter har beviselig en smertestillende effekt på pasienter. En god latterkule bedrer humøret vårt, løfter bort bekymringer og gjør oss avslappet. Når vi ler av oss selv, noe dumt eller vittig vi har gjort, skaper

latteren en distanse mellom selve situasjonen og deg på en måte som gjør deg mentalt sterkere. Evnen til å ikke ta seg selv så høytidelig er tiltrekkende, og gjør livet “lettere”. Å være lystig, egenskapen som gjør oss lettere mottakelige for humor er koblet til vår evne til å tåle motstand, holde hodet kaldt i utfordrende situasjoner og til å etablere gode relasjoner til andre.

4) Du reduserer stress og øker avspenning

Når du smiler og er glad viser forskningen oss at «lykkekjemikalier» utskilles i blodbanen vår. Vel og bra, men hvordan påvirker dette kroppen og vitaliteten vår? Her  finner vi flere fordeler med å være «happy». Effekten på kroppen er at musklene får beskjed om å slappe av. Hjernen kjøler seg ned, og du blir rolig og «cool». Så om du ønsker å «holde hodet kaldt» - smil! Alle «nerver» og fysiologiske systemer returnerer til sin beste naturlige tilstand. Stressede nakker og skuldre blir mykere, og kroppen får beskjed om å føle velvære.

5) Du blir yngre

Huden din blir bedre og “yngre” av å være glad. Det er påvist en direkte sammenheng mellom noe så enkelt som å visualisere noen du er glad i og en markant økning av kroppens produksjon av kroppens «anti-aldrings» hormon (DHEA). Den positive effekten varer i opptil syv timer, og er kanskje å foretrekke foran «botox»-behandlinger og andre moderne foryngelses remedier.

6) Du blir friskere

Immunforsvaret ditt blir bedre rustet i glede, gjennom å skille ut IgA som er et kjemikalie som styrker motstandsdyktigheten mot sykdom. Godt humør gir god helse «er lik sant», med to streker under svaret.

7) Du blir mer tiltrekkende

Lystige mennesker har en enkel og lett væremåte som forsterker kontakt med andre og som bygger opp

under sosial tilhørighet og støtte. Det er nå også dokumentert at de faktisk får flere stevnemøter! I 2006 rapporterte psykologene Bressler og Balshine at kvinner har et større begjær rettet mot humoristiske menn. Faktisk så foretrakk kvinnene humoristiske og morsomme menn selv om de karakteriserte dem som mindre

intelligente og ikke helt til å stole på. Både menn og kvinner foretrekker vittige partnere.