mortenrovik_farger_dypetset (2)_450x338.jpgFor å få full oversikt over hva du har tatt på deg, må du først samle alt som har din oppmerksomhet, og alt som fysisk eller digitalt virvles inn i virkeligheten din. Deretter må du behandle og beslutte: – Hva er dette? – og – Kan jeg gjøre noe med dette?

Behandlefasen er det mange som hopper over. Det resulterer i bunker med ”høh”.

”Høh” er for eksempel fysisk papir i en haug på pulten, eller epost som hoper seg opp i innboksen din. Du tenker: – Høh… hva er dette for noe? – Neimen om jeg vet. Jeg legger det her, så blir det ikke borte…

Du ender dermed opp med bunker av løse tråder. Problemet er bare at slike bunker kan inneholde viktige ting du kanskje skulle ha gjort noe med. Og så lenge du ikke beslutter hva en løs tråd betyr, vil den kreve din oppmerksomhet og beslaglegge kapasitet i hodet ditt.

Behandle

Se på tingen. Spør deg selv: – Hva er dette? – og – Kan og skal jeg gjøre noe med dette? Svaret på det siste er enten Ja eller Nei. I GTD finnes det nemlig ingen ”kanskje”-kategori – bare Ja eller Nei. Dette er noen ganger et vanskelig valg å ta – men helt nødvendig. Du må beslutte hva de løse trådene betyr for deg – bare slik får du full oversikt over alt du har tatt på deg. Unnlater du å beslutte – ja, så er det også en beslutning: Du beslutter at den løse tråden får leve sitt eget liv.

Beste praksis: Beslutt hva den løse tråden betyr – når den dukker opp. Ikke legg noe tilbake i innboksen før du har besluttet hva det er og hva du skal, om noe, gjøre med det. Når du er ferdig med å Behandle og Organisere – så er innboksen tom. Du har nå Inbox Zero. En følelse av lettelse følger som regel med.

Behandle og Organisere skjer ofte nesten samtidig. I neste artikkel skal vi kikke på Organisere. Da vil du lære å parkere resultatet av beslutningene dine i et system. Systemet blir så stedet du går til for å velge oppgaver.

DEL 3  KAN DU LESE HER!

DEL 2 KAN DU LESE HER!

DEL 1 KAN DU LESE HER!

TEKST: Morten P Røvik leder selskapet produktivNorge AS som tilbyr seminarer, foredrag og rådgiving i Getting Things Done® (GTD) - metodikken til David Allen. Morten er  Nordens eneste sertifiserte GTD Master Trainer og har undervist i Getting Things Done i mer enn 4 år. Han er lidenskapelig opptatt av personlig produktivitet og har fast spalte i Aftenposten hvor han skriver om emnet. Og han er med i Aftenpostens ekspertpanel på jobb, karriere, jus og arbeidsliv.