Fyller du skrivebordet ditt med slurvete og rotete «to-do» lister, som du prøver å krysse av, men som du aldri helt lykkes med å fullføre?

Nå er det på tide å tenke nytt og tenke riktig! I hvert fall ifølge lederskapsekspert Daniel Markovitz, som i en artikkel på HBR.org lister noen grunnleggende problemer med «to-do» lister.

Noen eksempler:

- Våre hjerner hater at vi har mange baller i luften. Jo færre valg vi har, jo bedre. Derfor er ikke den lange listen som ligger på skrivebordet ditt et effektivt arbeidsverktøy. I stedet paralyserer den hjernen.

- Du elsker å peke ut de enkle punktene på listen. Årsaken er at hjernen vil belønne deg. Dopamin nivåer i hjernen øker når du har fullført en oppgave. Problemet er at de mer komplekse oppgavene på listen sannsynligvis forblir ugjorte.

- Punkter på listen mangler sammenheng. Alt som beskrives med tre-fire ord ser omtrent like vanskelige ut. Realiteten er selvfølgelig annerledes. Derfor er det ikke rart at du velger de enkle oppgavene framfor de viktige og ofte vanskeligste oppgavene.

Hva skal du gjøre i stedet? Daniel Markovitz sin løsning er å «leve i kalenderen». Det vil si: vurder hvor lang tid oppgavene på listen din vil ta og flytt dem over til kalenderen. Planlegg og sett realistiske tidsfrister. Hjernen din vil takke deg.


Kilde: Chef.se

​Les også: Få maksimalt ut av tiden din