- Ikke si det til noen, men jeg spiste et stykke napoleonskake før du kom hit, sier gründeren Stian Rustad smilende.

I hjørnet av kafélokalet på Vinderen, med oversikt over gjester som kommer og går, sitter han med iPaden. Da Rustad i 1996 ønsket å starte et selskap som gjorde det mulig å jobbe hvor som helst, når som helst, så lenge man hadde internett, fant du sjelden dresskledde businessmenn jobbende på kafé. Rustad mente at det var smartest for bedrifter å lagre informasjon om økonomi, salg, kjøp og kommunikasjon i en «sky», altså ved bruk av internett.

- Hovedmotivasjonen for å velge Internett som plattform var ikke å slippe installasjon av programvare, men fordi Internett er et perfekt sted å dele informasjon, sier Rustad.

Selv om bærbare datamaskiner var i bruk fra 80-tallet, var det vanlig for bedrifter å bruke programvarer som ble installert ved bruk av CD. Rustad begynte å programmere selv, og hentet inn unge utviklere fra blant annet NTNU.

- Etter to til tre år hadde jeg fått med flinke folk som fortsatt er der den dag i dag. Vi utviklet verdens første skybaserte ERP-system, og fikk vår første kunde i 1999, sier Rustad.

Med årene kom flere kunder, forskningsmidler og investorpenger. I dag har 24SevenOffice 20 000 små og mellomstore bedrifter som kunder, men også store bedrifter som omsetter for opptil en halv milliard.

- Fordelen nå er at vi vokser ekstremt bra, over 30 prosent i året. Alt vi øker, går til reinvestering og nye ansettelser, og vi skal i hvert fall fortsette å kun reinvestere i tre år til, sier Rustad.

Gründeren motiveres av antall ansatte.

- Noe av det viktigste for å skape og drive verdiskapning, er å ha mange ansatte. Det er et konkret mål for hva man bidrar med til samfunnet, sier han.

Og når dette intervjuet er online, har Rustad flyttet seg og sin familie til USA – med en plan om å gjøre 24SevenOffice enda større.

Amerikansk drøm

Ingen ting gjør Rustad mer stresset enn å måtte vente. I over 20 år har han ventet på at flere bedrifter skulle løfte blikket mot skyene – og velge skybaserte løsninger som Rustad så allerede i 1996. Rastløs har han alltid vært.

- Jeg føler mye på ventestress, og får helt indre uro når jeg må vente, forklarer Rustad.

Selv om han forteller at han har roet seg litt i løpet av årene, håper han en dag å klare å sitte foran peisen – og ikke lese eller snakke - uten å bli stresset.

- Jeg gleder meg til å finne ro, og «la humla suse», eller hva man sier.

Men humla får vente en stund, for hjemme hos oslofamilien står fire bager pakket klare for New York. Et nytt eventyr starter for tobarnsfamilien som nå har forlatt  norsk jord for å teste ut 24SevenOffice i det amerikanske markedet.

- For meg er det verre å sitte her i Norge og tenke på at toget med sky-baserte løsninger går i USA, og at jeg ikke er på det toget, sier Rustad.

Ståle Risa tar over som administrerende direktør for 24SevenOffice i Norge, mens Rustad blir værende i styret. Tid for nytt marked og nye utfordringer. Mulighet for å feile og for å lykkes.

- Jeg har aldri vært redd for å drite meg ut. Kanskje jeg trenger å feile – og det er mer akseptert i USA. Den logiske delen av hjernen min forteller meg at veldig få lykkes der, men optimisten i meg sier at det kan skje, sier Rustad og tar en slurk av kaffen.

Etter å ha bygget opp og ledet 24SevenOffice i Norge som CEO i 19 år, sammen med COO Ståle Risa, i tillegg til å være eier, medgründer og investor i en rekke andre selskaper, satser han nå på å utvide markedet.

- Nå begynte ting å bli mindre ekstremt og krevende i selskapet. I USA blir det ekstremt igjen. Det å operere i et nytt marked med en fremmed kultur, er jeg klar for, sier Rustad.

Svevende ideer

Å spå en teknologisk fremtid i skyene på 90-tallet virket for mange like fjernt som å spå i tarot-kort. Men i dag, snart 20 år senere, er sky-basert teknologi en naturlig del av hverdagen vår. Samme året som Stian Rustad presenterte sin idé, i 1996, sto artikkelen «Internett er en flopp» på trykk i Dagens Næringsliv.

- Mennesker flest er redde for endring, sier Rustad som selv elsker forandringer.

Personlig er han ikke redd for å investere i nye selskaper og utvikle nye ideer, til tross for motgang.

- Etablerte sannheter er ikke alltid riktige. Jeg driver ikke med noe som er en etablert sannhet, og da er det ofte vanskelig å overbevise andre om at jeg kan ha rett, sier han.

Ideen om at regnskapssystemer bør være sentralt driftet for alle klienter og at alle bør ha tilgang gjennom internett og en nettleser, ble slaktet av mange. Men for Rustad var, og er dette den mest logiske løsningen.

- Folk tenker ofte at endringsprosessen er lang og vanskelig. For eksempel ser vi at regnskapsbyråene som bruker 24SevenOffice vokser dobbelt så raskt som andre. Da skjønner jeg ikke helt hvorfor ikke de andre også velger å bytte til oss, sier han.

Det kan være utfordrende å skulle overbevise folk, og mange av historiens største oppfinnelser ble først møtt med skepsis.

- Han som fant opp Walkman hadde det også vanskelig i begynnelsen. Spurte han folk om de hadde lyst på en Walkman svarte alle «nei», for de visste jo ikke hva en Walkman var, sier Rustad.

Men noen som alltid har forstått hans visjon er kollegaene i 24SevenOffice.

- Vi kan sitte sammen i et rom og bare nikke og si noen få ord, og forstå hverandre, sier han.

Som sjef vil han vise vei og legge ting til rette, men Rustad liker ikke å sjefe.

- Jeg vil mye heller at vi skal ha en kultur hvor folk er enige om å jobbe mot en visjon og et mål. Hvis jeg må begynne å sjefe over en person kan jeg like gjerne si han opp.

Stian Rustad_2
Select USA konferanse med US Ambassdør Samuel D. Heins

Teknologioptimist

Rustad tenkte at etter åtte år ville i hvert fall alle forstå at sky-baserte løsninger var den beste veien. Men det tok 15 år før markedet virkelig kom.

- Jeg tror vi vil se vår gullalder nå, sier Stian Rustad.
Han kaller seg en teknologioptimist, med en evig tro på at teknologien og mennesket i samspill kommer til å løse det meste. Uansett hva andre rundt han mener.

- En av de største kranglene jeg hadde på barneskolen, var med mattelæreren min da han sa at jeg måtte lære å regne. «Nei, det trenger jeg ikke. Datamaskinen kommer til å gjøre det for meg», var svaret mitt.

Rustad har aldri vært redd for å tenke annerledes.

- Fram til jeg blir overbevist om at det jeg tror, er feil, fortsetter jeg å jobbe for det. Når man har tro på noe må man bare jobbe videre, selv om det krever mye energi.

På spørsmål om hva han er redd for, blir han helt stille. Stirrer ut i det hektiske kafèlokalet denne regntunge ettermiddagen.

- Jeg er redd for at det kan skje noe med barna våre.. Men det er det eneste.. Ellers ser jeg på alt som utfordringer, ikke problemer, sier han.

Når det er utfordringer i 24SevenOffice, hender det at kollegaene spør Rustad «Har du forstått alvoret, Stian?», fordi han virker så rolig.

- Det har vært nære på å gå galt noen ganger, men vi har klart oss. Enhver utfordring, eller krise, fører noe positivt med seg, sier han.

- Så hvordan takler du bekymringer?

- Jeg fortrenger dem. Veldig disiplinert holder jeg fokus på å løse problemene. Når jeg begynner å føle på bekymring, overbeviser jeg hjernen min om at det ikke er noe farlig. Bekymring er bare signal om at noe må løses og vies mer oppmerksomhet, svarer Rustad.

Han har bestandig troen på at enten han, eller noen av menneskene rundt han, vil finne løsningen.

- Jeg har utrolig mange flinke, høyt utdannede folk som jobber for meg. Uten de andre på teamet hadde jeg ikke vært like optimistisk.

Idèmaskin

Susende av sted i skiløypene, slumrende i en hengekøye i varmere strøk, diskuterende i businessmøter høyt oppe i London-lokaler, eller sittende med iPaden i ørkenen i Dubai – ideene bobler i Rustad uansett hvor han befinner seg.

- Det viktigste jeg gjør for å koble av er å gå langrenn, da tenker jeg mer i de lange linjer. Ideen om et av fintechselskapene våre kom opp på en skitur. Da måtte jeg stoppe opp, ta frem telefonen og ringe til noen for å snakke om ideen med en gang.

Noen ideer må drepes på idéstadiet, og i diskusjon med andre kan man raskere oppdage eventuelle hindringer som kanskje gjør ideen umulig å gjennomføre.

- Hva er en god idè?

-  Man bør spørre seg: er ideen bra for miljøet? For verden, og mennesker? Finnes det et marked for det? Og: er det morsomt å holde på med? Det er viktig. Jeg tror mange driver med det de har havnet i, og at de ikke er så opptatte av at jobben skal være morsom og spennende, sier Rustad.

Han gjentar ofte at ideen bør gjøre verden til et bedre sted.

- Vi investerte i Tidevannskraftverk. Det er mer naturlig for meg å investere i det enn i olje. Uansett hva vi gjør, bør det være bra for miljøet, sier han.

Med sin medfødte gründerånd, engasjerer han seg gjerne i nye prosjekter og bidrar til utvikling av nye tanker. I 1996 var Innovasjon Norge en av organisasjonene som ga han økonomisk støtte, og Rustad påpeker hvor uunnværlig organisasjonen er for å muliggjøre prosjekter som utvikler Norge. Der ble han møtt med optimisme og et nettverk hvor man kunne utveksle ideer og få rådgivning.

Utålmodig skoleelev

På barneskolen kunne denne enorme energien og rastløsheten som kriblet i Rustad, være plagsom.

- Noen trodde jeg hadde ADHD. Jeg mistet fokus og falt ut så fort ting begynte å bli kjedelig og enkelt. Sånn er jeg fortsatt på en måte, sier han.

En lærer sendte han hjem to uker før sommerferien på ungdomskolen.

- Vi var ferdige med eksamener, og læreren visste jeg ikke ville takle to uker på skolen «uten grunn» og uten skolearbeid, sier Rustad sittende på en av kontorstolene i det åpne kontorlandskapet til 24SevenOffice.

Ingen har faste plasser her, og alle sitter side om side på skrivebordene som er plassert midt i rommet. Det er torsdag morgen på kontoret på Tjuvholmen, og vi møter Rustads mor, Grete Rustad. Hun jobber i 24SevenOffice, og kan fortelle om et viltert barn som bestandig var fordypet i store prosjekter, og som alltid var ivrig og utålmodig etter å komme i gang med dagens neste hendelse.

Da Rustad fikk sin første datamaskin som 10-åring, ble lidenskapen for programmering sådd.

- Det var en sånn Commodore 64, som jeg fikk litt etter at den kom i 1982. Jeg leste instruksjonene som fulgte med datamaskinen, og syntes programmering var veldig gøy, sier Rustad.

Commodore 64 var en av verdens første personlige datamaskiner til en oppnåelig pris. Utenom kompisen hans, Tage, var det ikke mange andre barn som drev med programmering. Men for Rustad ble det tydelig at han ønsket å jobbe med noe innenfor teknologi, og da han senere valgte utdanning, var det målrettet spisset inn mot det han interesserte seg for.

- Jeg utdannet meg innen akkurat det jeg trengte for å kunne drive med det jeg ønsket, og tok utdanning i teknologi og økonomi, sier Rustad.

Han ble ingeniør og økonom, og spesialiserte seg innen juss. Mens han tok en bachelorgrad på BI, jobbet han fulltid ved NATO-kvarteret i Brüssel i 1 år.

- Det var først da jeg begynte på høgskole jeg startet å trives godt med skole - da gikk det ikke tregt lengre, og jeg kunne jobbe i tillegg til å studere med opp til dobbel studieprogresjon per år.

Deretter startet han 24SevenOffice, 24 år gammel, med Europas første skybaserte ERP-system. Utenom å være leder i 24SevenOffice, med kontor i Oslo, Skien og Stockholm, er han også eier og medeier i selskaper innen forsvarsteknologi, fintech, energi, AI (Artifisial Intelligence), telecom, bilmarkedet og mer. Listen av selskaper er lang og konstant voksende.

- Jeg er inne i så mange forskjellige selskaper og bransjer at jeg rekker ikke å oppdatere Linkedin-profilen min hver gang vi investerer i noe nytt, sier Rustad.

Han har solgt fem selskaper, og to av dem ble solgt for til sammen 50 millioner.

- Spesielt morsomt er det å ha en AI exit før de fleste i Norge en gang har begynt å tenke på hva AI er og hvordan det vil endre arbeidsplasser og samfunnet totalt de neste årene, sier Rustad.

Når man har skapt et selskap som gjør det mulig å være påkoblet og tilgjengelig 24 timer i døgnet, sier det seg selv at Rustad sjelden kobler av på ordentlig. Det er kun én ting som får gründeren bort fra idéutvikling og businesstanker:

- Jeg leser Donald Duck for å sovne. Da kommer jeg inn i Andeby og sovner godt etter å ha lest omtrent tre, eller fire sider. Donald har jeg lest hver kveld så lenge jeg kan huske, sier Rustad.

«Det er jeg veldig redd for»

Den bekymringsløse seriegründeren kan takke den nysgjerrige 10-åringen som satt på gutterommet og lærte seg programmering fra bruksanvisningen som fulgte med datamaskinen. Men han takker også menneskene rundt ham, og spesielt samboeren og forloveden Linda Sannesmoen.

- Uten Linda hadde ingenting gått. Hun er bærebjelken som gjør at det er mulig å leve sånn som jeg gjør, sier han.

Og nå skal hele familien på fire sammen bytte ut alt og alle kjente i Oslo, med en ny hverdag i New York. Ny barneskole for barna i første- og tredjeklasse, leilighet i Tribeca, nye mulige businesskontakter. Og en ny politikk.

- Hva ser du eventuelt som positivt ved at Donald Trump er president?

- Forenklet lovgivning for forretning i USA. Og lavere skatter. Større verdiskapning. Nå er regelverket der så omfattende og kompleks at man må bruke advokater til det aller meste, sier Rustad.

Når intervjuet er over, er oslohimmelen svart. Vi puster inn forurenset luft og eksos fra den støyende biltrafikken som møter oss utenfor. Rustad sier «takk for intervjuet», tar noen skritt bortover mot trikkestoppet, men stanser og snur seg brått.

- Vet du hva? Det er faktisk en ting jeg er bekymret for, utbryter han med alvorlig mine.

- Miljøet! Jeg er veldig redd for at vi ikke skal løse miljøproblemene. Jeg vet ikke om folk er villige til å endre seg og sin livsstil raskt nok, sier han.

Rustad tier frosset på fortauet. Bilkøen ved siden av oss er frosset av trafikklys. En dyp rynke viser seg på gründerens panne. Er det frykt jeg skimter der – i øynene til en evig optimist? Eller fikk Rustad nettopp en ny idé?

TEKST OG FOTO: Kristine M. Gutterød