Bare to og et halvt år etter at hun avsluttet studiene, er 26-åringen Lone Marselia Werness Bekkeheien én av «Norges 50 fremste tech-kvinner».

Abelia står bak kåringen, på kvinnedagen 8. mars hvert år. Bransjeforeningen ønsker å løfte frem kvinnelige talenter og forbilder i en mannsdominert IT-bransje. Abelia har valgt ut Bekkeheien og de 49 andre vinnerne fordi de utmerker seg på teknologiforståelse, konkrete bidrag og prestasjoner – og for innsatsen deres for mangfold og inkludering i teknologi.

En fremtid for alle

26-åringen har klatret raskere enn de fleste kan drømme om, i dag er hun «sub-lead» og løsningsarkitekt i IT-konsulentselskapet Sopra Steria.

Bak seg har hun en master i kybernetikk og robotikk, en utdanning med stor overvekt av menn. Hun sier hun ikke har tenkt så mye på det, men er opptatt av at fremtiden må være tilpasset alle, «og da må alle være med å utvikle den».

Der kommer teknologien inn. Og litt kaffe.

– Jeg er nysgjerrig på teknologi, og jeg liker å diskutere slike muligheter med nye mennesker, sier hun. – Og nettopp kaffemaskina er jo en fin møteplass, der jeg har fått nyss om mange muligheter og koblinger.

Nåløye

Koblinger handlet det for så vidt også om på «kyb-studiet» på NTNU – “Kybernetikk og robotikk” – der Lone Marselia Werness Bekkeheien spesialiserte seg på styringssystemer for autonome fartøy. Matte, fysikk, programmering og hardware måtte kobles. Hun modellerte skip og utviklet dataprogram til å styre skipene.

Vel midtveis i masteren fikk hun sommerjobb, og i god tid før de fem årene var fullført, var hun fast ansatt.

– Jeg turte ikke helt tro på det da jeg spurte om sommerjobb i 2017, men fikk sjansen. Men man må jo prøve om man skal lykkes!

To og et halvt år etter NTNU er hun nå senior på sitt fagfelt og altså «sub-lead» i cyber-sikkerhetsgruppa i Sopra Steria. Det har vært to år med big data, datadrevne beslutninger og sikkerhetsløsninger, og i dag er hun løsningsarkitekt, med ansvar for den samlede tekniske løsningen til kundene, typisk andre store selskaper.

Brenner for kvinner

26-åringen fra et småbruk utenfor Sandnes utmerker seg som kvinne i en mannsdominert bransje, akkurat som hun gjorde på «kyb»-studiet – uten at hun har ofret det så mange tanker. Men å få inn flere kvinner i IT, er noe hun brenner for.

Også Abelia mener det er viktig å få inn flere kvinner:

– Hvis løsningene lages av menn, blir de også tilpasset menn, sier Øystein E. Søreide. Han er administrerende direktør i Abelia og leder for juryen bak kåringen, som i år skjer for sjuende gang.

Derfor er Bekkeheien «glad, ganske paff og veldig smigret» over å være blant «Norges 50 fremste kvinner i tech».

– Oppmerksomheten rundt dette er viktig. Teknologi er for alle, og da må alle typer mennesker – hele mangfoldet – være med å utvikle den!

Kilde: pressemelding.