SIRI SPILLUM 2_250x335.jpgDet er ikke bare sportsutøvere og yogier som kan øve seg opp på disiplin, det er alle, både du og jeg. Disiplin er en drivkraft som får fart på dine ideer. Du selv må sette bevegelse i den, og da er den et fantastisk verktøy til å motivere deg og få til det du ønsker, hva det nå enn måtte være. 

Selvledelse er vesentlig når vi snakker om disiplin. Og for å lede godt må du vite hva du ønsker. Hvis du ønsker å få til en tekst eller et å male et bilde, kommer ikke teksten eller bildet av seg selv, uten din innsats. Du kan drømme og visualisere så mye du orker, men uten handling blir det gjerne med drømmen. 
Klisjeen og det gamle ordtaket «vent ikke til i morgen med det du kan gjøre i dag!», er en god påminnelse.

Hvorfor er noen mer disiplinerte enn andre? Det er helt sikkert mye påvirkning fra både hjem, skole og aktiviteter. Hva som motiverer og gleder er ulikt, selve næringen til disiplinen. Disiplin utøvd med jernhånd og trusler er lite tiltalende, noe mange sikkert har opplevd eller kjenner noen som gjør. A la, ”nåde hvis du ikke øver på celloen, da blir pappa lei seg.”

For å utøve disiplin så er det vesentlig at du må like det du skal gjøre, og det hjelper å se hvilke premier som er i sikte, den smører disiplinen. Det er lett å forveksle disiplin med tvang, altså noe du gjøre, eller synes du må gjøre. Tvang tapper snarere for energi, enn disiplin som gir deg guts og skaperglede underveis.

Jeg skriver nå på min tredje bok, og gleden av å kreere en tekst er en av premiene. Av og til kjenner jeg latskapen komme sigende, at jeg har lyst til å gjøre andre ting, eller at jeg ikke har lyst til å gjøre noen verdens ting. Da kopler jeg raskt av skrivingen og trykker på avslutt. Jeg setter meg «fri», og da unngår jeg å komme i en tilstand av «skulle ha gjort». Fristunden får imidlertid ikke vare for lenge. 

En bekjent av meg har tatt i bruk disiplinen og svidd av femten kilo på kort tid. Hun gleder seg over premien, altså en frisk og sprek kropp. Hun gleder seg over nye kokkeferdigheter, treningsøkter, ernæring og kjoler i størrelse M. Med å gi seg slike premier, legger hun til rette for disiplinen, de blir som et tospann. Snakk om rått parti! 

Tekst: Siri Spillum, sirispillum.no