Det er mange flotte vingårder å velge mellom i dette distriktet. Ledernytt tok turen til Ruffino, ca 30 minutter fra Firenze. Vår utsendte, Ingar Næss, hadde relativt store forventninger før han dro:

­- Siden mine smaksløker tiltrekkes av Ruffinos mange flotte viner, og Chianti er en av mine helt klare favoritter, var forventningene rimelig høye i utgangspunktet. Ble de innfridd? Svaret er et helt klart JA! 

vin og italia_990x456.jpg

Ingars Reisebrev fra Ruffino

Siden det ikke går direktefly til Firenze må du legge inn en mellomlanding, men med god planlegging går dette faktisk svært raskt og effektivt. Vi valgte å reise med Swiss air fra Gardermoen og Lufthansa hjem, begge med et lite stopp, men det gikk uansett raskt, rimelig og effektivt. En fordel med Firenze er at det kun er 10 minutter fra flyplassen til sentrum, og derfor også svært rimelig med taxi, kun 25euro til vårt hotell. Hvor du velger å bo kan jo variere med de planene du legger, men det er et stort utvalg, både i selve Firenze og utenfor sentrum. Uansett er det ikke langt noe sted når man velger denne delen av Italia. Det er jo kun ca åtte mil til Pisa og ca tre til Verona, så her er det mange muligheter når du skal velge vingårder og kulturelle innslag.

 Firenze er en kulturell perle i seg selv. Nesten uansett hvor du er, finner du historiske severdigheter. Rundt disse finner du hundrevis av butikker med italiensk mote- og håndverkstradisjoner. Her er det bare å bestemme seg for antall dager gruppen skal få til å samle inntrykk og bruke penger, eller bare nyte. 

Så over til min anbefaling av vingård. Ruffino er som sagt et perfekt sted for teambuilding og/ eller seminar. De er rigget for bryllup, mindre grupper eller for større konferanser, opp til hele 300 personer, om det skulle friste noen.  Siden Ruffino er en av de eldste kommersielle vingårdene i Toscana, har de også mye å fortelle, og blandet opp med spennende vinsmaking, er dette en fin start eller avslutning på samlingen. Skulle du ha spesielle ønsker for når og hvordan dere ønsker presentasjonene i forhold til eget program, er de svært lydhøre. Vertskapet er profesjonelle på alle måter, de har besøk fra de aller fleste av de 90 landene de eksporterer til, og som nordmann er du spesielt velkommen. 

vin og brød_990x660.jpg

Presentasjoner

Dere kan velge mellom mange varianter av presentasjon, slik at det tilpasses deres ønsker og behov. Stedet har enkle presentasjoner på kun 30 minutter, ”The Essential Ruffino”, hvor tre viner smakes samtidig.  Så finnes en som heter ”Discover Ruffino” og her er presentasjonstiden ca en time. Denne pakken har også lagt inn en omvisning, presentasjon av historien, og smaking av tre viner som beskriver Ruffinos utvikling.  Den siste av denne type presentasjoner inkluderer det samme som over, men på ca 90 minutter. Her er også en presentasjon av Ruffinos ”Exstra Virgin Olive Oil” i tillegg en vinsmaking ekstra.  

               Deretter kan du avansere, i introduksjon til Ruffinos tradisjoner og innovativ utvikling. Disse litt mer avanserte presentasjonene tar fra 2 til ca 3 timer, og de tar for seg innføring i bl.a. den italienske vinmerkingen DOCG, som garanterer og sikrer kvaliteten på produksjon og smak. Her blir du ” Wine maker for a day”, men de er lydhøre og stiller gjerne opp for at presentasjonene skal bli mest mulig vellykkede og tilpasset gjestenes ønsker og behov. 

vin til maten_990x1486.jpg

Ruffinos viner

Mest kjent er de for sin Ruffino Chianti som først kom på markedet i 1877. Alle som liker Italiensk vin har sikkert smakt denne utmerkede vinen, som faktisk har gjort Ruffino til en av verdens ledende vinprodusenter. De første flaskene kom med bastemballasje for å stabilisere transporten, siden disse flaskene har en unik form. Ruffino Chianti er en av de mestselgende viner verden over, og de er typiske både når det gjelder farge, stil og smak. Herlige om du spør meg!

               Riserva Ducale er et ikon fra Toscana, lansert i 1927. Vinen heter fortsatt Reserva Ducale, og den er et viktig varemerke for Ruffino. Dette er en fantastisk vin som har vunnet de fleste vinkritikeres gane.  

Historien bak navnet er også interessant: Ryktet om Ruffinos fantastiske viner, og denne vinen spesielt, nådde Hertugen av Aosta sine ører. Han reiste fra sitt lille kongedømme i nord, og som Napoleon over Alpene dro han ned til Firenze og Ruffino. Etter han hadde smakt vinen selv, ble han så betatt at han i 31.desember 1890 skrev avtalen om at denne vinen skulle være hans offisielle vinvalg.

               Det tok litt tid før den ble registrert, men i 1966 ble vinen offisielt merket Riserva Ducale Chianti Classico, og i 1984 ble den tatt opp i Riserva DOCG produksjons standard.

vingård 1_990x660.jpg

Capezzana

Vi kan skrive mye om vinene, men anbefaler heller at dere legger turen til Firenze og booker dere inn på en presentasjon og vinsmaking hos Ruffino. Om dere velger å ta en større tur med flere av Ruffinos gårder enn kun hovedgården nær Firenze, da må vi også anbefale en fantastisk restaurant med navnet Casalta, Ristorante Albergo Enoteca. Vi hadde gleden av å spise en fantastisk lunch her, og fikk servert det ferskeste av sjømat og herlige viner - selvfølgelig fra Ruffino. Så gikk turen videre til en annen av Ruffinos vingårder, - fantastiske Capezzana. Capezzana må bare oppleves!

               Vi var svært heldige på denne turen, og her fikk jeg en opplevelse jeg aldri vil glemme. En flott presentasjon av gårdens historie, med omvisning og vinsmaking. Så kom middagen, og vi fikk overraskelsen det kun er få forunt å oppleve: Vi fikk servert en vin som var flasket i 1931, en ekte Cappezzena. Bare opplevelsen med åpning av flaskene, dekanteringen og ikke minst nytelsen av disse edle dråpene var verdt hele turen alene.

               Serena Contini Bonacossis kjærlighet til sine produkter og stoltheten av hva hennes besteforeldre og far har etablert, er også en opplevelse i seg selv. Ja her har hun også mye å være stolt av når vi ser på alle utmerkelsene de har mottatt. Toppen er Capezzanas Santo Riserva fra 2006, som fikk hele 95 poeng i Magasinet " I Vino Di Veronelli" og 94 poeng hos "Wine Spectator". I tillegg har de en vegg full av gullmedaljer på samme måte som også Ruffino har mottatt.

               Så om vin er noe som kan være en motivator på deres teambuildingsturer og eller seminarer, da er disse anbefalingene en garanti for suksess. Skulle dere ikke ha planer som fører deg utenlands er det jo bare å flytte nytelsen til Norge og ta en tur på polet hvor du finner et stort utvalg av Ruffinos herlige viner.

vingård 2_990x660.jpg

Om dere er i Italia rundt 20. juli:

Når først du er i disse traktene er du ikke langt fra Volterra (kun 75 km) og så kun 20 km til Lajatico, med Teatro del Silezio, Andrea Bocellis hjemby og konsert arena. Om dere legger turen til slutten av juli, kan dere også oppleve den kjente live-konserten som Borselli har ute på sin friluftsarena. Fantastico - mer er det ikke nødvendig å si. Er du litt begeistret for hans musikk fra før, garanterer jeg at du kommer til å elske den, etter 2 timer ute på en stor åker rett ved hans hjemby Lajatico.   

For mer info: www.ruffino.com 

Tekst og foto: Ingar Næss,  www.studiof2.no

vin og konferanse_990x1202.jpg