En av markedsføringens Grand Old Men, Philip Kotler, kaller det «marketing 3.0» og etterlyser markedssjefer og kommunikasjonsfolk som har «the ability to sense human anxieties and desires». Den noe yngre Seth understreker at «we no longer want to be spammed with information about a product or service. We want to feel a connection to it. Being human is the only way to win», mens Simon Sinek i sin gyldne sirkelmodell påpeker at en virksomhets «why» kan utvikles til å være så sterk at firmaet ut fra den plattformen kan selge nesten hva som helst.

Til tross for ulike generasjoner og bakgrunner taler disse talentfulle markedsførerne om én og samme ting: Autentisk markedsføring. En helhetlig kommunikasjonstilnærming som trekker på underbevegelser og trender som hyper transparency, co-creation, open source, crowd sourcing, antibranding osv.

Enda et motefenomen?

Autentisk markedsføring er ikke et overgangs- eller motefenomen. Det dokumenterer den seneste globale «Lippincott-LinkedIn Brand Power Score»-undersøkelsen, som viser en tydelig sammenheng mellom en mer personlig, sårbar og menneskelig kommunikasjon og virksomhetens bunnlinje. Undersøkelsen understreker viktigheten av at det autentiske utgangspunktet gjennomsyrer hele organisasjonen, så det ikke bare blir smarte og enkeltstående forsøk på å fremstå på en bestemt måte. Men hvis det er oppriktig ment og intelligent gjennomført, så flytter det markedsandelen og skaper både lojalitet og et bedre merkevareomdømme.

3 nøkkelord: Mini-cases

Autentisk markedsføring dreier seg om tre nøkkelord: Menneskelighet, oppmerksomhet og personlighet.
Menneskelighet

En amerikansk forhandler hadde opplevd kritikk for å kjapt gå tom for de mest populære varene. Som svar på kritikken lanserte man et nytt slagord og mindset. «If it is in stock, we have it». Hardcore selvironi som slo positivt ut på både salg og merkevareomdømme.

En kinesisk restaurantkjede reklamerte med «Original food. Poor English». Utover den åpenlyse humoren og selvironien, spilte deres punchline og fortelling intelligent på en klassisk problemstilling innenfor restaurantbransjen. Vi ønsker autentisitet som kunder, så det er ikke noe værre enn å gå inn på et italiensk spisested og bli betjent av en ultraskandinavisk servitrise. Vi ønsker den eksotiske skjønnheten, full av pizza og lidenskap.

På den andre siden ønsker vi å forstå menyen og kunne kommunisere med servitørene. Det kan være vanskelig, hvis vi virkelig legger vekt på autentisitet. Det er nettopp dette dilemmaet som restaurantkjeden artikulerte og levde ut i praksis.
Personlighet

Innocent Drinks er blitt berømte for deres humor og evne til å være direkte, for eksempel med teksten «Stop looking at my bottom» i bunnen av deres juicekartonger.

Southwest Airlines har etablert en praksis og bestemt at ingen sikkerhetsannonseringer ombord på flyene må være like. Gå inn på YouTube og se et strålende rap eksempel på denne personlige praksisen.

Oppmerksomhet

Domino’s hadde problemer med både de ansatte og kundetilfredshet. Derfor la kjeden på QR-koder på samtlige pizzaesker, som kundene kunne scanne med deres smarttelefoner. Dette gjorde at over 80.000 kunder den første måneden twitret feedback på smakopplevelsen.

Domino’s omsatte denne responsen på en intelligent måte. For de ansatte, ble det satt opp skjermer foran pizzabakerne som kunne få real-time feedback på dere arbeid. Det førte til økt tilfredshet, opplevelse av meningsfylthet i arbeidet samt en ansatt-drevet innovasjons- og forbedringsprosess i forhold til kjerneproduktet, pizzaene.

Overfor kundene gikk Domino’s «all in» for autentisitet og åpenhet. Kjeden kjøpte de dyreste reklameplassene i New York og viste samtlige tweets på disse stedene. Det betydde at alle kundeanmeldelser, gode eller dårlige, ble vist overalt i landet. Resultatet: Betydelig vekst i både kundetilfredshet, omsetning og merkevareomdømme.
Tekst: Jonathan Løw