Er ”EU kontroll” relevant, for deg selv, din ledelse, din bedrift? På tide å STOPPE OPP og sjekke? For å kunne skape noe nytt, trenger man ofte å stoppe opp, reflektere og få tilbakemelding. Det er fort gjort at ting ”blir en vane”, og at vi kanskje ikke jobber slik vi skulle ønske. Kanskje er det rom for forbedringer, som historien under viser. 

Ole var leder i en bedrift med 12 ansatte innen IT/Telecom. Han hadde lyktes som gründer, og bedriften gikk bra de første årene. Ole var gründertypen og hele tiden i farten med noe nytt. Etter et par år avtok utviklingen i selskapet, og Ole kjente seg litt matt. Han forsøkte å holde tempoet oppe, være inspirator for medarbeiderne, og selv ”ta i et tak” når det trengtes. En dag spurte en medarbeider om han hadde tatt ”EU kontroll”. Selvsagt, det blir man jo innkalt til annet hvert år. Ja men, hva med deg selv da? Har du sjekket om det er noen riper i lakken, slitte foringer, farlig rust eller dårlige bremser? Hva med lyktene, er de riktig justert så du ser det som er viktig å se?
Stopp en halv, hva er dette for noe? spurte Ole. Vel, jeg har sett noe som du kanskje ikke har sett, men følt. Energinivået ditt, entusiasmen din, evnen til å dra lasset har stoppet opp og du ser sliten ut. Mener du virkelig det? Ja visst, spør hvem du vil? Ole tok medarbeideren på alvor og takket for tilbakemeldingen.
Det ble starten på en endring for Ole, men også bedriftens utvikling. Ole som aldri hadde tatt seg tid verken til å bremse, se seg om eller å stoppe opp og stille de riktige spørsmålene, hadde fått en utfordring. Han innså at ved å fortsette som før, så ville han kanskje ”holde skuta flytende”, men ikke noe mer. Han selv var det derimot verre med, det kunne ikke fortsette i lengden.
Fokuset ble endret, og rettet innover, i forhold til motivasjon, drivkrefter, arbeidskapasitet og arbeidsglede. Hva hadde endret seg siden starten av bedriften, med meg og bedriften? - ble et av spørsmålene. Ole valgte å dra hardt i håndbrekket, få tenkehjelp og tilbakemeldinger fra interne og eksterne.
Å ta et blikk på seg selv, sin rolle, sin lederstil, handlinger og følelser, var vanskelig og frustrerende i begynnelsen. Å bli utfordret på flere områder, krevde mot og evne til selvinnsikt og å tenke og handle annerledes. Det gikk imidlertid ikke lenge før han begynte å se uheldige mønstre, som hadde dannet seg og ble begrensninger for han selv og bedriften.
Til slutt ble Ole og de nærmeste medarbeiderne enige om en handlingsplan for å støtte Oles utvikling, og få ny giv i bedriften. Etter at tiltakene ble satt i gang endret hele energinivået seg, og dette fikk ringvirkninger - både for medarbeiderne og kundene.
 
Noen tips og råd:
  • Stopp opp, få tilbakemeldinger fra omgivelsene.
  • Tenk over hva du gjør i løpet av en gjennomsnittlig dag og uke, og hva det gjør med deg og andre.
  • Lag deg en tabell og list opp alle gjøremål. Gi poeng fra 1-6. De som gir energi gir du 6 og de som tar energi gir du 1.
  • Tenk, føl og reflekter over svarene. Er det negative mønster du legger merke til, hvordan du tenker eller handler? Still deg selv spørsmålet, hvor og hvordan har jeg lært denne måten, og kan jeg erstatte den med noe som er mer hensiktsmessig?
  • Still deg selv spørsmålet. Kan jeg gjør dette på en annen måte, og hva skjer, hva blir konsekvensene for meg og omgivelsene om jeg gjør det eller ikke gjør det?
  • Sett deg et sted du får ro, lukk øynene, visualiser ulike senarioer, hva du eventuelt kan gjør annerledes og konsekvensen av det. Hva føler du nå? Lytt til følelsene.
  • Du kan også bruke kolleger/medarbeidere eller en veileder/coach, som kan gi deg tilbakemelding på hvordan du bruker deg selv og hvordan du leder teamet.
 
Tekst: Odd-Petter Fylling. Han hjelper folk til endring gjennom bevisstgjøring og endringsprosesser, og har et spesielt fokus på metoder og teknikker som er utviklet de siste årene, mange brukt av toppidrettsutøvere. Han arbeider som veileder, coach og trener, har vært med siden starten og er aktiv i å sette en standard for coaching og Norge. Mer finner du på www.to-be.no/karriere.html