Og at du bruker ferien til å finne ny inspirasjon, til å lade batteriene og til å forberede høsten og innhøsting. Det er dessverre mange som bruker feriene til å flykte vekk for å bevare en siste rest av livskraft, og for å gjemme seg for å slikke sårene og hele seg selv nok til en ny runde.

Er du i den siste kategorien kan jeg trøste deg med at du trenger ikke holde ut lenge, for den ene ferien avløser den andre. Da jeg skrev dette sto sommerferien for tur, og rett etter den er det høstferie, deretter starter juleferien tidlig i november. Innimellom er det mange langhelger også.

Alt vil gå bra i år også, så du kommer til å klare deg frem til jul. Når juleferien er ferdig i slutten av januar, er vinter- ferien rett rundt hjørnet, og den avløses av en lang og god påskeferie, en håndfull høytider tar deg rett gjennom mai, og der er sommerferien rett rundt hjørnet igjen.

Ser du?

Du trenger bare å se litt lenger frem, så ser du at det går fint. Det er ingen grunn til bekymring, det er mer enn nok helligdager så du trenger ikke gjøre endringer om du ikke vil. Du kan bare fortsette å gjøre det samme som før, så får du de samme opplevelsene og erfaringene igjen og igjen. Kanskje blir du litt mere sliten, litt mere vondt i kroppen og litt dårligere, men det er sånn med alle.

Det er ingen grunn til å føle seg alene heller, for i dag er minst 70 prosent av alle legebesøk livsstilsrelaterte. Og blir det for ille så bare ta en tredagers. Det er ingen som merker forskjell likevel for produktiviteten ligger rett over grensa for uforsvarlig. Om du blir borte noen dager her og der spises det bare opp av statistikken likevel.

Et kjapt google søk viser at om du jobber i det private, er minst 6,5 prosent av kollegene dine til enhver tid sykemeldt. Dette er lite om vi sammenligner med det offentlige, for der er det verre. De har tall som ligger helt oppe i mellom 8–13 prosent sykefravær.

Ingen ting å bekymre seg over, alt er som det skal være for vi er alle i den samme båten.

Men er det dette vi ønsker?

Er det noe mere du vil ha ut av livet enn en endeløs rekke med like dager som sakte tar deg mot slutten av livet hvor du visner hen og forsvinner ...

Hva om vi snur litt på dette og ser livet ditt i retrospekt fra din siste dag her på jorda.

Når du ser tilbake, hva er du skikkelig glad for at du gjorde? Og hvilke opplevelser og erfaringer kom ut av dette? Hvilke verdier styrte du livet ditt etter, og hva har dette gitt deg? Hvilke bra ting har du gjort for deg selv, for din familie og for samfunnet og hvilke fotavtrykk har du satt?

Hvilke bra ting gjorde du og kollegene dine som noen andre har tatt videre? Hvilken ene ting var det som skjedde som gjorde at du tok grep?

Hva var det første steget, det andre og hva skjedde videre? Hvordan kjentes dette, hva opplevde du, hvem var du sammen med, og hva og hvem måtte du gi slipp på?

Dette er spørsmål jeg ville tatt meg tid til å finne gode svar på.

Det er straks pinse og en ny runde med fridager.

Hva skal du gjøre i ferien ...?

Tekst fra: 365 gode grunner til å stå opp om morgenen, Hågen Haugrønningen, forfatter, løsningskoordinator og pådriver for endringsprosesser.

haugrønnigen.jpg