- Janteloven. Hæ? Øynebryn, lekkert trimmet og stelt, heises høyt opp i undring. Islandske Hafrún Maria Zsoldos, har aldri hørt om Janteloven.

- Hvorfor skulle hun det?

Nei. Hafrún nekter for at hun noen gang har hørt ordet. Heller ikke har hun praktisert loven. Kanskje kan hun unnskyldes fordi hun er Islandsk, fordi hun er gründer og driver skjønnhetssalong? For i denne bransjen er det om å gjøre å tro på seg selv. Ellers dukker du under. Hafrún opplever at nordmenn er flinkere til å utnytte hverandres kompetanse. På Island er det mer kniving. Alle vil være best. – Det ligger også i meg, kan Hafrún fortelle. I utgangspunktet var jeg ikke så god på å vokse, det tirret meg. Jeg ville bli best! I dag produserer jeg min egen Lovewax.

Seg selv nok

Havfruen Beauty Salon ligger i Larvik i Vestfold og det er mye på grunn av denne woxen at Larvikinger valfarter salongen. Summene vi bruker på egenpleie øker år for år og nordmenn benytter millioner på å fikse på hud og hår. Vi elsker å legge oss flate på benken, kjenne duftene, bli puslet med, få peeling, samt bli vokset frie sjenerende hårvekst. Investeringen i utseende og eget velvære, står imidlertid i klar kontrast til den godt etablerte janteloven. For du skal ikke innbille deg at du er bedre enn oss.

- Huff, sukker Hafrún, tenker hun seg om, har hun så visst opplevd å bli fanget av denne lovens lange arm. Hun har følt den. Erfart den. Da hun kom til Larvik for seks år siden, ble hun ikke umiddelbart likt. Uten hell presenterte hun seg selv med haka i sky og sa; - Her er jeg, er jeg ikke sjarmerende?

Kriminelt god

Antall kunder hos Havfruen tyder på at vei er på vei bort fra jantelovens destruktive lærersetninger.

– Det faktum at det nå skrives om, er et tegn på nettopp dette, mener islendingen. -  I vår tid er det lov å sette spørsmål ved tradisjoner, lover og regler. På Island har det alltid vært slik.

- Jeg vet ikke om det er rett, men så vidt jeg vet, var det de kriminelle som forlot Norge og reiste til Island. Det sier seg selv at vi er et folk som nekter å la oss diktere. Vi aksepterer ikke at andre forteller oss hva vi skal gjøre eller hvordan vi skal utrette det. Islenderne vet best selv. På godt og ondt. Kanskje er det også derfor de klarer seg gjennom den ene krisen etter den andre?

Den eneste ene

Hadde Hafrún vært Norsk, hadde hun da klart å gjøre suksess.

– Muligens ikke, filosoferer hun, og tar et sekund pause fra arbeidet med å dandere nye vipper på en kunde. På Island er det 320 000 innbyggere. 320 000 Individualister. Kun de sterkeste overlever. Som en indikasjon på Sagaøyas individualisme, henviser Hafrún til det Islandske navnesystemet. Her opereres det ikke med familienavn. Du er ikke en del av en større enhet, men tilhører ingen andre enn deg selv. Heter du Petur og har en far som heter Jon, blir du hetende Petur Jonsson, sønn av Jon. Er du jente og heter Idun, datter av Jon, blir ditt fulle navn Idun Jonsdatter.  Hafrún, som har sin fars etternavn, synes denne tradisjonen er romantisk. Det vitner om samhold og familietilhørighet.

– På Island er vi alle konger, proklamerer hun. – Jeg skulle gjerne være konge over mannen min og barna mine, men de er sine egne småkonger. Jeg kan bare være konge over mitt eget liv. Bak brillene til den perfeksjonistiske skjønnhetseksperten finnes det ikke spor av jantelov. Igjen konge. Men en sta, skjønn dronning.  

Hva er Janteloven?

Janteloven er forfattet av Aksel Sandemose ( 1899 - 1965) og hentet fra fortellingen om Espen Arnakkes I boka “En flyktning krysser sitt spor. (1933). Espen vokser opp i byen Jante i Danmark. I virkeligheten finnes byen ikke, men er i følge forfatteren, er den en modell på alle små nordiske byer. Her er det ikke lov å stikke seg fram. Sandemose var kjent for sin samfunnskritiske penn og mente at loven fantes mye før han skrev den ned og ga den et navn: Janteloven.

1. Du skal ikke tro du er noe.

2. Du skal ikke tro du er like meget som oss.

3. Du skal ikke tro du er klokere enn oss.

4. Du skal ikke innbille deg at du er bedre enn oss.

5. Du skal ikke tro du vet mer enn oss.

6. Du skal ikke tro du er mer enn oss.

7. Du skal ikke tro du duger til noe.

8. Du skal ikke le av oss.

9. Du skal ikke tro noen bryr seg om deg.

10. Du skal ikke tro du kan lære oss noe.

Tekst og foto: Marte Østmoe