Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
arrow_upward
positivendring
404

HELSECOACHING HJELPER MOT STRESS

Coaching

Mange ledere har opplevd nytten av å ha en coach i en periode der utfordringene er mange eller målene er uklare. Slik er det også når stresset tar overhånd og veien ut av det er vanskelig å se. Da kan en helsecoach hjelpe deg til å gjøre situasjonen lettere.

 

Stor arbeidskapasitet

Martin har gått på en såkalt lettvegg og har oppsøkt meg som helsecoach. Arbeidsgiver betaler, for de vet at en helsecoach er en billig investering for å unngå det som ofte ellers blir en langtidssykemelding. Martin og jeg kartlegger hans kilder til stress som viser seg å være mange, både på jobb og på hjemmebane. De som får en stress-smell er ofte ja-mennesker som påtar seg mange oppgaver i alle sammenhenger. De har ofte også stor arbeidskapasitet og har holdt på slik i mange år. Derfor blir de overrasket når kroppen nekter å samarbeide lenger.

Hva er stress?

En stressreaksjon er nyttig når den kommer i situasjoner der vi har bruk for den. Stress er nemlig en fysisk reaksjon på en situasjon som oppstår der vi trenger “ekstra” krefter. Kroppen settes i beredskap til en fysisk anstrengelse som å kjempe mot eller flykte fra faren, ved at hormoner fører til at blodtrykket øker, hjertet pumper blodet raskere rundt i kroppen og spesielt til musklene, og man tenker på refleks. Det kalles ofte en fight/flight reaksjon. Mange har hørt eksempler på dette. Et godt eksempel er en mor som greier å løfte en bil når barnet hennes er blitt overkjørt og ligger under bilen. En slik reaksjon på stress er ikke like nyttig når den settes i gang gjentatte ganger i løpet av en dag eller når stimuli er slik at det ikke hjelper å bruke ekstra muskelkraft. Da er det helt andre ting som gjelder; som det å kunne tenke klart, prioritere, være tydelig overfor andre (og seg selv), og få jobben gjort. Når dette ikke går lenger har man et stressproblem. Det kan vise seg på mange måter, som for eksempel ved høyt blodtrykk, hjertebank, dårlig søvn og at man aldri føler seg uthvilt. Det kan også vise seg som muskelsmerter, utbrenthet (møte “veggen”) eller uforklarlig sykdom.

Hvordan brekke en frisk gren av bjørk?

Martin ble også overrasket over at kroppen ikke ville samarbeide lenger; helt til han får se oversikten over alle oppgavene han har påtatt seg med ulike tidsfrister. “Men, jeg har hatt like mye å gjøre før,” innvendte han! “Hvorfor går det ikke nå?” Noen ganger blir det en slags materialtrøtthet i kroppen, akkurat som når du bøyer en frisk gren så mange ganger frem og tilbake at den til slutt brekker. Andre ganger er det mer ansvar totalt sett, som når vi får barn, får mer ansvar på jobben eller ansvar for gamle foreldre som gjør at summen av alt blir for mye. Det viser seg at Martin har fått sitt tredje barn nylig, samtidig har han fått personalansvar for flere i jobben sin. Fysiologien til Martin oppfatter alt dette som små “farer”, og han går stadig med stresshormoner i kroppen. Dette kjenner han som en indre uro som gjør at det er vanskelig å sovne om kvelden. I tillegg har legen fortalt at blodtrykket hans har økt. Hva kan han så gjøre?

Struktur og mestring

Det første han må gjøre er å finne kildene til det han opplever som stress. Deretter er det på tide for Martin å lære seg å gjøre en ting av gangen. I tillegg trenger han å lære seg å si nei til oppgaver, eller rettere sagt; la være å si ja! Så sjekker vi om det er noen områder han kan jobbe smartere på, og måter som gjør at det er lettere å koble helt ut når han har fri. Alt dette går på struktur i jobben. Så er det den delen av jobben som virkelig er morsom, for nå skal Martin hjelpes til å få alle endringene til på en enkel måte. Da trenger han både selvfølelse og selvtillit, og han trenger å lære seg hvordan han kan redusere skyldfølelse, engstelse og ofte egne krav til perfeksjonisme. Alt dette er også vanlige kilder til en fysiologisk stressreaksjon. For å lære nye og mer hensiktsmessige reaksjoner på slike stresskilder han tidligere selv ikke har hatt kontroll over, må Martin bli bevisst hvordan han reagerer før han kan begynne å endre på sin egen reaksjon. Her har teknikker fra Lightning Process vist seg å være svært gode til å gi raske og varige endringer på mange ulike stressreaksjoner. Men en god helsecoach har også mange andre metoder i sin verktøykasse som kan hjelpe Martin til å lære nye og mer hensiktsmessige måter for kroppen å takle stress.

Snipp, snapp, snute…

Lurer du på hvordan det gikk med Martin? Han fikk hjelp såpass tidlig i prosessen at han greide seg med et par ukers sykemelding før han var tilbake i jobb igjen. Deretter fulgte en periode med helsecoaching for å lære å forholde seg på en ny måte til alle stresskildene. Da den perioden var over følte han seg mye sterkere enn før, og humøret kom også tilbake i fullt monn. Og humør kan komme godt med når det “koker” rundt deg både på jobb og hjemme!

Hvordan finne en god helsecoach?

Hva er viktig å tenke på når du skal finne en coach som kan hjelpe deg når stresset tar overhånd? Det er egentlig bare to forhold du trenger å sjekke.

1.      Er helsecoachen utdannet og sertifisert? ICF (International Coach Federation) er den største og eneste verdensomspennende organisasjonen for coacher. Den stiller krav til godkjent utdannelse og videreutdanning for de coachene som får lov til å være medlem.

2.      Har helsecoachen utdannelse innen stressreduksjon og stressmestring? Helsecoaching er hjelp til selvhjelp, og det er således klienten som gjør jobben selv. Men helsecoachen skal kunne hjelpe deg med å lære en ny måte å takle både strukturen i stresset (de utenforliggende årsakene) og det som skjer inni kroppen (følelsene og fysiologien). Derfor kan det være lurt å velge en coach som også er trent i en effektiv stressreduserende metode som for eksempel Lightning Process.

 

 

Kristin Blaker jobber med coaching av ledere og helsecoaching av langtidssykemeldte i Positiv Endring. Hun er utdannet coach fra Canada og har tilleggsutdanning fra London. Hun er Professional Certified Coach (PCC) gjennom International Coach Federation (ICF). Kristin har også utdanning fra Norges idrettshøgskole og Arizona State University, som gjør henne spesielt egnet til å jobbe med det friske i det syke. Hun er en inspirerende kursholder, og har gitt mange mennesker nye muligheter gjennom kursene Lightning Process, Coachende lederstil, Fra vanskelig til god samtale, og Medarbeidersamtaler.

 

Positiv Endring

www.positivendring.no

Tel.95 11 92 55

 

 

 

Motta nyhetsbrev

Meld deg på nyhetsbrev!

Overlever din bedrift de neste ti årene?

Ordet disrupsjon er et av nåtidens store buzzwords. Ny teknologi, digitalisering og kunstig intelligens, samt banebrytende holdninger hos nye generasjoner, gjør at store bedrifter ikke lenger kan føle...
Les mer

Hør hva jeg sier!

Hvor viktig er egentlig kommunikasjonens plass i lederskapet? Og hva skjer egentlig når vi snakker sammen? LederNytt har snakket med lederkonsulent og endringsagent Konrad Magnus om hva kommunikasjon ...
Les mer
Annonsér her!
Annonsér her!

Makten i de riktige spørsmålene

Enten du skal drive intervjuer, medarbeidersamtaler eller i en annen sammenheng ha behov for å vite mer om makten i de riktige spørsmålene og hvordan de stilles.   Det er ikke bare journalister og ...

7 kraftfulle måter å motivere seg selv på

Motivasjon og målsetting

I næringslivet snakkes det ofte om viktigheten av å motivere andre som våre ansatte, vårt team, våre leverandører og våre kunder. Det vil si alle andre, da med unntak av oss selv. 

7 karaktertrekk som kjennetegner en fremragende leder

Fremragende ledelse

Nøkkelen til å tiltrekke seg fremragende, dyktige og talentfulle mennesker er kanskje ved å representere noe av det samme selv? 

Ikke be meg om å konkretisere!

Det er altså ikke konkretiseringen i seg selv jeg har noe imot. Tvert imot er konkretisering for meg roten til alt godt: Konstruktive diskusjoner, gode møter og effektiv markedsføring. Men formen! Den...
Annonsér her!
Annonsér her!

Slik kan ledere og medarbeidere avdekke og snu bruken av hersketeknikker

Hersketeknikker

De aller fleste av oss har vært utsatt for herskteknikker, enten bevisst eller ubevisst. Men på noen arbeidsplasser kan dette være et problem som må tas tak i. Dette er adferd som brukes gjennom tale,...

Ledelse må handle om samarbeid

I en artikkel fra Stanford University av Theresa Johnston, forteller Mark Leslie, en high-tech entreprenør og foreleser i ledelse ved Stanford Universitet, at han i løpet av det første minuttet han tr...

Selskaper med engasjerte ansatte utkonkurrerer selskaper med misfornøyde ansatte

6 tegn på at en av dine ansatte er misfornøyd. Hold utkikk etter disse vanlige, men ikke alltid åpenbare, røde flaggene som kjennetegner en ansatt som ikke er fornøyd.   

Kreativitet - hva er det og hvorfor er det viktig?

Ledere bombarderes stadig med buzzord som påstår å være løsningen på alle problemer. Et unntak fra alle disse nye ordene er et gammelt begrep - som de siste årene har fått mer og mer oppmerksomhet båd...
Annonsér her!
Annonsér her!

Prestasjonsteam med riktig fundament for å skape produktivitet, effektivitet og innovasjon.

Prestasjonsledelse

Å gi prestasjonsteam det riktige fundament blir stadig viktigere i bedriftsmiljøer hvor samarbeid i økende grad blir sett på som en løsning for den totale ytelsen.  

10 tips for å bli mer effektiv som leder - basert på intervju av over 200 ultra-produktive mennesker

Tipsene er basert på en amerikansk undersøkelse med intervju av over 200 ultra-produktive mennesker, inkludert syv milliardærer, 13 olympiske mestere og over 200 suksessfulle entreprenører. Et enke...