I en ny bok deler hundre kjente svenske ledere sine egne tanker. I boken "100 svenske ledere" forteller Carl-Johan Björklund og Ola Jönsson Bergström, akkurat som tittelen sier, at de har snakket med 100 svenske sjefer og ledere om hva som kjennetegner et godt lederskap, skriver Chef.se.

Formålet med boken er å bringe sammen forskjellige tanker om lederskap fra ulike bransjer, bedrifter og deler av samfunnet og prøve å se hva som er likt mellom disse. Det er et solid arbeid som avdekker noen enkle sannheter som de fleste faller tilbake på - lederens ansvar.

- Vi trenger flere ledere som tar et større ansvar og som ikke bruker makt og evne i lederskapet for personlig gevinst, skriver de.

Under sitt arbeid med boken, har forfatterne sett faktorer som gjør at mange av de 100 lederne har mye tilfelles.

Blant annet:

 1. 68 av intervjuobjektene har vokst opp i små byer og samfunn
  Miljøet har påvirket dem. I byer og tettsteder finner man ofte en holdning om tilhørighet som egner seg godt til et liv med lederskap. Man kjenner og treffer de fleste, noe som gjør det vanskelig å komme unna med dårlig oppførsel og egoistisk tankegang. Å ta vare på hverandre blir en naturlig del av livet og det ligger nært hva en god leder er.
   
 2. 82 av intervjuobjektene havnet tidlig i lederroller
  Et stort flertall av de intervjuede lederne fikk raskt føle på hvordan det var å ta ansvar.  Det kunne handle om at de fikk lederrollen i en kompisgjeng eller at de var medlem av skoleforeningen. Mange snakket også om hvor tidlig de kom inn i lederroller som egentlig var over deres kompetansenivå, men så har de møtt noen som har sett noe i dem.
   
 3. 42 av de intervjuede
  Mange har spontant tatt opp ekstern støtte når de har snakket om sitt lederskap, selv om forfatterne selv ikke stilte noen spørsmål om det.

 

 

Les også: Nettgründernes drømmedame