sticos 3
Leif Arild Grytbak, Administrerende direktør i Sticos

Slike henvendelser kan være ubehagelige å gjøre, særlig fordi HR-teamet allerede har mange oppgaver å se til. Ekstraspørsmål og administrativt arbeid sniker seg inn som små tidstyver hos de i HR, og stjeler tid som kunne gått til personlig oppfølging og samtaler. Nå har selskapet Sticos kanskje funnet løsningen, som både sparer HR-teamet for unødvendig tidsbruk, og medarbeiderne for følelsen av å mase om ting og tang.

@else er en robot, eller en «bot», utviklet som en digital HR-sjef. Hun svarer på juridiske spørsmål knyttet til HR, registering av sykefravær, holder telling på fraværsdager, og avspasering. @else vet også hvor kompetansen i bedriften sitter, og kan hjelpe ledere med å peke ut de rette personene for prosjekter eller oppgaver. Er du som leder ute etter en med kompetanse innenfor et visst fagfelt, vil @else peke på egnete kandidater.

Større fokus på verdiskapende arbeidsoppgaver

Når @else kommer på banen, er det naturlig å spørre seg selv hvordan dette vil påvirke dagens HR-medarbeidere og leder. Med så mye kunnskap i ett digitalt verktøy, er det lett å tenke at arbeidsoppgavene blir mindre for de HR-ansatte. Administrerende direktør i Sticos, Leif Arild Grytbakk, forteller at det på ingen måte er meningen å skifte ut HR-ledere og medarbeidere. Tvert i mot.

– Det handler om å frigjøre tid hos ledelse og HR-ledere, slik at de får muligheten til å jobbe med utviklingsorienterte oppgaver istedenfor å bruke tid på å svare på praktiske spørsmål, som kan gjøres via teknologi, sier han.

Grytbakk får medhold av produktsjef og kollega i Sticos Christian Langvatn.

– Vi ser at HR-avdelingene opplever et ekstremt arbeidspress, og bruker mye tid på ikke-verdiskapene arbeidsoppgaver. For å holde følge i fremtiden er det viktig å ta i mot teknologi, slik at HR-medarbeidere og ledere kan bruke mer tid på utvikling av strategiske oppgaver til å utvikle organisasjonen.

@else skal altså gjøre det lettere for HR-avdelinger å bruke tid på medmenneskelige og strategiske arbeidsoppgaver, og minske de administrative gjøremålene.

– Det er et produkt som er laget av mennesker og for mennesker. @else skal ikke erstatte den menneskelige kontakten, sier Grytbakk.

Sticos 2
Christian Langvatn, produktsjef i Sticos

Fremtiden er kunstig intelligens

Ideen om @else kom for to år siden, under en pappaperm, der innovasjonssjef Espen Linløkken brukte tiden på å lære om ny teknologi. Han ønsket å se nærmere på den teknologien som fantes, og videreutvikle et eget produkt.

– Dette var da kunstig intelligens fortsatt var ganske nytt, forteller Langvatn.

Derfra var det kort vei fra idé til presentasjon. Konseptet ble presentert under konferansen HR Forum, og vakte stor begeistring hos publikum. Det ble raskt viktig for utviklerne i Sticos å se på produktet fra brukernes premisser, ikke datamaskinens. Ideen om @else bunner ut i at den skal være oversiktlig og enkel å bruke. Etter en rekke tester, og med en betaversjon ute i markedet, mener Langvatn at Sticos har god oversikt over hva norske arbeidstakere og ledere lurer på med hensyn til HR.

– Vi har hatt @else ut åpent på internett siden 6. februar. I løpet av denne perioden har hun tatt i mot over 50.000 spørsmål fra markedet, og vi har fått inn enorme mengder data, sier han.

Dette har vist seg å være lurt – spørsmålene som stilles er ikke nødvendigvis de samme som de trodde kom. Juristene hos selskapet har virkelig fått kjørt seg, og har måttet lære opp @else i de samme spørsmålene som markedet har spurt om.

– Vi ser at folk lurer på veldig konkrete ting, som «er det lov å gå til frisøren i arbeidstiden», «kan du få overtidsbetaling når du er deltidsansatt», og «kan sykemeldte bli oppsagt», forteller Langvatn. 

Utvikler ny app  

Selv om @else bare er i beta-versjon, jobber Sticos iherdig med å utvikle en ny app. Her kan du enten skrive spørsmål til @else, og få svar skriftlig, eller spørre muntlig. Da svarer hun også muntlig tilbake.  Du kan prøve @else her!

– Appen blir supersexy!  Vi har arrangert noe vi kaller for «hackathon» der utviklerne har fått frie tøyler og utviklet appen, forteller Langvatn.

– Denne blir enkel å bruke, og du får raskt svar på det du lurer på, sier Grytbakk.  

Appen er foreløpig under utvikling, men Ledernytt vil holde dere lesere oppdatert på når den slippes i markedet.

Tekst: Kristin Skolem