Det kan være fysisk utfordrende å arbeide som gründer eller leder. De lange dagene, stress og mange reiser krever sitt dersom du ikke anstrenger deg for å få en god balanse mellom arbeid og privatliv. For en entreprenør eller daglig leder i et selskap i vekst er det nødvendig å ta pauser fra jobben.

Reiser mye

Du må planlegge trening på samme måte som du planlegger arbeidsdagen. Trening og fysisk aktivitet vil hjelpe deg å holde fokus på de problemene som oppstår i jobben og på lang sikt bidra til at du tar bedre beslutninger.

Jeg kom nettopp tilbake fra en lang, anstrengende reise der jeg besøkte fem land på mindre enn én måned. Det begynte med en minnerik uke på New Zealand, så videre til Chile, Brasil, Storbritannia og tilslutt India. Jeg har reist mye helt siden vi grunnla Virgin. Til å begynne med handlet det om å bygge opp Virgin Records fra et lite til et globalt musikkselskap. Når vi nå kontinuerlig starter selskaper i nye markeder rundt omkring i verden, og dessuten har ansvaret for en rekke utviklingsprosjekter i Afrika og Asia, kommer jeg sannsynligvis ikke til å kunne redusere på antall reisedager. Det krever mye forberedelser for at jeg skal kunne være både effektiv og på allerten når jeg har et så tøft reiseprogram. 

Trener hver dag

For meg er trening en interesse. Jeg likte idrett allerede på skolen, men en kneskade satte en stopper for mine store planer om å bli profesjonell idrettsmann. Ettersom jeg ikke kunne oppfylle mine idrettsdrømmer kastet jeg meg inn i et annet prosjekt og startet Student Magazine. Men min lidenskap for idrett var inntakt, og jeg har fortsatt å spille tennis, kjøre på ski, seile, og nylig begynte jeg med kitesurfing.

Jeg forsøker å trene hver dag, og av og til to ganger om dagen hvis jeg har mulighet til det. Familien min og jeg har et hus på Necker Island, som er et utmerket sted for å trene svømming. Når jeg er der begynner jeg dagen med å svømme rundt øya, en strekning på knappe fem kilometer. Det er den beste måten å rense hjernen på og gjør deg klar for dagens utfordringer. Ettersom Necker Island ligger som en enslig øy ytterst i skjærgården, er den ypperlig for seiling og kitesurfing. Etter en lang dag med e-post og telefoner finnes det ingenting som er bedre enn å vindsurfe. Etterpå kjenner jeg meg som et nytt menneske.

Deler med familien

Uansett om du liker å trene eller ikke, så er det viktig å ha en aktivitet som gjør at du får en avstand til jobben. Mange kjemper i dag med de tøffe vilkårene i det moderne arbeidslivet, å alltid være ”på” og tilgjengelig for kunder, samarbeidspartnere og mennesker i ulike deler av verden. For mange er det vanskelig å stenge av jobben. Men ved å fokusere på noe annet, i mitt tilfelle trening, får du perspektiv på andre sider ved ditt liv og det hjelper deg til å treffe den flyktige balansen mellom jobb og privatliv.

Mange av mine fritidsinteresser kan jeg dele med min familie. Det har virklig vært til hjelp. Det finnes ingen bedre måte å glemme en dårlig forretningsavgjørelse eller et dårlig forhandlingsresultat på enn å kitesurfe med barna eller dra på ski på fjellet med dem.

London Marathon

Hvis du reiser mye må du legge en plan for treningen. I april 2010 meldte jeg meg på London Marathon, et løp som Virgin Money også sponset. I løpet av treningsperioden reiste jeg veldig mye, og det var en utfordring å klemme inn løpingen i mitt allerede fullspekkede skjema. Sammen med en trener satte jeg opp en plan for hvor mange treninger jeg trengte og synkroniserte disse med de forskjellige stedene jeg skulle besøke. Det var faktisk veldig spennende. Når jeg reiste rundt omkring i verden passet jeg på å løpe i Sydneys parker, på stranden i Barcelona og i villmarken på vårt reservat Ulusaba Private Game Reserve i Sør-Afrika. 

Heldigvis hadde mine barn, Holly og Sam, også bestemt seg for å delta i løpet sammen med sine venner, så vi trente ofte sammen når vi møttes. Det resulterte i en herlig konkurranseånd oss familiemedlemmer imellom og gjorde at vi beholdt vårt fokus på utfordringen. På selve konkurransedagen klarte vi alle å gjennomføre på en bra tid. Holly og Sam satte dessuten verdensrekord for antall personer (32 stykker) som har løpt en maraton bundet sammen.

Skadet, trente likevel

Men noen ganger går det ikke som planlagt. Det samme året hadde vi tenkt å kitesurfe over den Engelske Kanal, men været satte en stopper for vårt prosjekt. I januar ble jeg offer for en skiulykke, røyk achillessenen og kunne ikke løpe, stå på ski eller kitesurfe på seks måneder. For å motivere meg selv til å trene i den perioden bestemte jeg meg for å delta i svømmedelen av London Triathlon. Holly og Sam var med i hele konkurransen, så vi hadde det veldig morsomt sammen.

I Virgin er jeg kjent for å sette tøffe mål, som bidrar til at vi jobber enda hardere. Da handler det også om fysiske utfordringer. Men av og til kan det være bedre å gjøre små endringer for å nå resultater på lang sikt. Så neste gang du vier en søndags morgen til å svare på mail og ta noen arbeidstelefoner, så tenk gjennom om det ikke hadde vært smartere å først ta en løpetur, sykkeltur eller svømmetur for å kickstarte både kropp og sjel.


Fotnote: © 2010 Richard Branson (Distributed by The New York Times Syndicate).     

Skribent: Richard Branson