ingrid_bygland_farge_850x1275_cropped_550x601_cropped_450x408.jpg

Det er en oppskrift på en sommer med dårlig samvittighet – enten overfor jobben eller venner og familie, sier Ingrid Schjelderup Bygland i Dale Carnegie Training Norge.

I følge en rykende fersk undersøkelse gjennomført 17. juni av analysebyrået InFact har gjort for Dale Carnegie Training Norway, fremkommer det at 22,9 prosent av arbeidstakerne sier at de kommer til å utføre planlagt arbeid, slik som å håndtere e-post og telefoner fra feriestedet sitt eller være på arbeidsplassen sin, i sommerferien sin.

– Tallene illustrerer den digitale utviklingen som gjør det mulig å jobbe hvor som helst når som helst. Samtidig tror jeg dette også handler om dårlig organisering, kommunikasjon og lederskap i virksomhetene. En grunn til at man jobber i ferien kan være at man ikke har avklart forventninger med nærmeste leder eller kolleger, eller at man faktisk har planlagt dårlig med tanke på å prioritere arbeidsoppgaver før man går på ferie, sier Bygland.

Undersøkelsen viser at det er flest menn (26,6 prosent mot 19,2 prosent kvinner) som planlegger å jobbe i ferien sin.

- Jeg er ikke helt overrasket over det. Jeg tror det til dels handler om noen gamle kjønnsrollemønster, nemlig at det er mer akseptert at menn bruker av familietiden til å jobbe, samtidig som jeg også tror at menn i større grad tror at det forventes av dem. Det kan også henge sammen med at menn kanskje i større grad jobber som selgere og konsulenter, og som gjør kravet til alltid å være tilgjengelig er større, sier Bygland. 

Av undersøkelsen fremkommer også at det er blant de under 30 år hvor flest har planlagt å jobbe i ferien sin.

- Unge mennesker har nok ennå ikke lært seg å si nei. Mange føler nok de ikke er i posisjon til å si nei eller til å avklare forventninger med lederen sin. Uansett hvem du er så er tydelig kommunikasjon og forventningsavklaringer avgjørende for å nå mål og prestere bedre, sier Bygland.

- Jeg tror verken man presterer bedre som individ eller som organisasjon hvis man jobber i ferien. Snarere tror jeg det bidrar til et krysspress mellom jobb og familie som gir den enkelte dårlig samvittighet, og som på sikt fører til dårligere prestasjoner. Mitt råd er: Ha ferie, når du har ferie. Så logg av, sier Bygland.

For å klare å logge helt av med god samvittighet i sommerferien, har Bygland laget følgende 8 ferievettregler

 

Senk tempoet: Når vi strekker kapasiteten vår til det ytterste, begynner vi å stresse, noe som kan gå på bekostning av kvaliteten i arbeidet. Det kan være lurt å roe ned tempoet den siste uken før ferien, og bruke den uken på å planlegge de to første ukene etter ferien. Da rekker du å få oversikt, samt du kan ta hastesaker fortløpende.

Skriv en liste og prioriter:
 Tenk over hva du må bli ferdig med før sommeren, og hva som kan vente. Prioriter de store oppgavene, som krever mest tid og energi, først. Start dagen med den mest utfordrende oppgaven. Det er gjerne de utfordrende oppgavene vi har utsatt som vi ofte tenker på når vi er på ferie.

Deleger og lag gode rutiner for ferieavvikling: Når du går igjennom prioriteringslisten din, se etter mulighetene for å delegere oppgaver. Skal noen andre kolleger være igjen når du tar ferie? Kan de gjøre unna noen av dine oppgaver da?

Planlegg høsten, og rydd unna:
De fleste har nok allerede nå en viss oversikt over aktivitetene eller arbeidsoppgavene for høsten. Få booket møter og leveranser for høsten i kalenderen. På den måten blir det lettere å starte opp etter sommerferien, samtidig som det gir større ro før ferien. Bruk den siste uken før ferien på å tømme mail-innboksen, og rydde kontorpulten din. Da er det mye hyggeligere å komme tilbake fra ferie!

Noter ned ideene dine i ferien Skriv ned tanker som du ikke kan «bli kvitt» i ferien, ideer som du får, tips du hører og andre ting som inspirerer deg elektronisk på telefonen, eller kjøp deg en liten notatbok.

Når du er på ferie, vær på ferie Når du er på ferie, forsøk å legge fra deg alt du gjorde før ferien, og alt du skal gjøre når du kommer på jobb igjen etter sommeren.  Lev i dagtette rom, og nyt ferien!