Stadig flere virksomheter tilbyr kaffe til sine ansatte og kunder og det er ikke bare fordi kaffe har en helsebringende effekt. Kaffe har også en sosial funksjon hvor man kan ta en kopp kaffe sammen med kollegaer mens man diskuterer alt fra problemer på jobben til spennende fritidsaktiviteter. Og hvis man som kunde i en butikk eller i en bedrift blir servert gratis kaffe, ja da føler man seg rett og slett verdsatt og det er en av årsakene til at stadig flere virksomheter og bedrifter anlegger kaffebarer til sine ansatte og kunder.

Vil ha aircondition og kaffe

Og etter hvert som røykepausen forsvinner for stadig flere arbeidstakere, er et godt tips å beholde kaffepausen. For en undersøkelse som er det svenske dataselskapet HP gjorde i 2010 viser nemlig at 89 prosent av de ansatte sier at de jobber bedre når bedriftslokalene har aircondition, og to av tre ansatte sier at de jobber raskere etter en kopp kaffe.

Lærer bedre

- Vi som driver med kurs har som oftest en pause i timen og det er ikke fordi foreleserne har behov for å slappe av. Det er faktisk tvert i mot. Det handler faktisk om kursdeltakernes læringskurve og konsentrasjon. Men det handler også om å spikre informasjonen man nettopp har mottatt på forelesningen. For når man setter seg ned med en kopp kaffe i pausen og snakker med egne ord får man en nyttig repetisjon som gjør at man husker innholdet fra forelesningen bedre. Men man har ikke kaffepausen bare for å skjerpe sansene og få et hyggelig avbrekk. Man har ifølge arbeidsmiljøloven også et lovfestet krav om en fem-minutters pause hver time, forteller Per Lillebø i utvikling.org.

Fakta

En grundig gjennomgang av kaffens egenskaper ble nylig publisert av Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Undersøkelsen viser at et moderat inntak av kaffe kan redusere risikoen for Diabetes type 2, kreft, Parkinsons og Alzheimers. I tillegg til å kunne redusere risikoen for en rekke sykdommer, viser det seg at en espresso før trening kan redusere stølhet etter treningsøkten. Det er dessuten velkjent at kaffe virker oppkvikkende og skjerper sansene. Det er ikke bare koffein, men over tusen andre stoffer i kaffen som kan ha en positiv effekt på helsen. Kaffe er faktisk en av våre viktigste kilder til antioksidanter. Grunnen til dette er at vi drikker så mye av det. Sammen med Sverige og Finland, ligger Norge på toppen i kaffekonsum og det drikkes daglig over 1 million kopper kaffe i Norge.

Les også:Gratis kaffe med kaffeautomat har blitt en suksess