vivian songe_750x1125_cropped_450x373.jpg

Vivian Songe er en driftig dame med stor erfaring fra skriveverdenen. Hun har blant annet jobbet som journalist, redaksjonssjef og redaktør i norske magasiner og aviser i 12 år, medforfattet to bøker og publisert et hundretalls artikler i nærmere 30 magasiner. Dette er en dame som vet hva hun driver med, og nå er hun i full gang med å dele sin kunnskap med omverdenen. Høsten 2013 startet hun et online skrivekurs hvor hun deler nyttige tips, skriveglede og innsikt i journalisttilværelsen.

-Ideen om å starte et skrivekurs har jeg hatt i flere år, men det var ikke før i mai i fjor at jeg fikk ideen til hvordan jeg skulle gjøre det, forteller hun.

Da hun selv deltok i Gry Sindings onlinekurs om å skape sin drømmejobb, forstod hun hvordan hun ville gjennomføre drømmen sin, med et onlinekurs for kommende magasinjournalister.

-For meg har det alltid vært den store drømmen å kunne leve av å skrive, så nå når jeg har lykkes i det, hva er vel bedre enn å kunne dele min metode med andre? forteller en engasjert Vivian.

Ingen grenser

For Vivian handler livet om frihet, bevegelse og utvikling. Det er ikke få land hun har reist innom og bodd i, og i høst/vinter har hun oppholdt seg i Mexico med mann og barn hvor hun har utviklet og jobbet med kurset som hjelper folk inn i en potensiell skrivekarriere.

-Veldig mange har spurt meg hvordan jeg får til å leve på den måten jeg gjør, selge artikler, skrive bøker og reise verden rundt. Det handler om å tørre å gå for det man drømmer om, knekke bransjekoden og å holde ut, selv når det virker enklere å ta en fast jobb. For meg er det et livsmål å leve fritt. Jeg får energi og blir inspirert av å kunne bruke min kreativitet og fantasi.

Hemmeligheten

Så hvordan gjør man det? Hva gjør en person til en god skribent? Vivian forteller at en god skribent bør ha evnen til å se forbi. Se dypere og videre.

- Man bør være en god observatør og ha en liten dose antropolog i seg. Når du zoomer ut og får overblikk, er det mye lettere å se tingene slik de egentlig er. Andre ganger gjelder det å zoome inn. Å være en god skribent handler også om å ha evnen til å lytte. Både til deg selv og til andre. Om å kunne kombinere tanke- og tekstelementer og skape en god dynamikk. Det hjelper også å ha musikalitet og rytme i måten å bruke språket på.

Men det er ikke bare språklige ferdigheter som er viktig dersom du vil være en god skribent. Et viktig punkt Vivian trekker frem er mot.

-Du må ha mot til å uttrykke deg. Ikke hold tilbake! Våg å være unik, og vær deg selv. Det er ingen som skriver perfekt første gang, så det gjelder å ha mot til å skrive dårlig på veien og ta imot konstruktiv kritikk fra dyktige folk. Våg å vise frem det du skriver, og vær åpen for hva andre synes.

Balansegang

Det er essensielt å ha litt is i magen og våge å vise seg fram dersom man ønsker å være en skribent. Og selv om det er viktig å ha mot, er det også viktig å ha sensitivitet.

-Det hjelper å ha evnen til å sanse med hele deg. Bruker du ulike typer sanseopplevelser i teksten, skaper du lettere bilder i leserens hode. Det gjelder å engasjere både deg selv og mottakeren. Overrasker teksten din? Skaper den følelser? Forteller den noe nytt? Kommer den med et spennende perspektiv på noe vi allerede kjenner?

Vivian trekker igjen fram viktigheten av det å tørre å være seg selv.

-Ikke prøv å være noen andre enn deg selv, heller ikke når du skriver. Jobb med å finne frem til din egen skrivestemme. Våger du å satse på det som gjør deg unik, tror jeg du vil nå frem på en annen måte enn om du kopierer andre – selv om det bare er å kopiere av hjertens lyst mens du øver deg. Det som stopper de fleste skribenter er frykten for ikke å strekke til. Da gjelder det å prøve å være like snill mot seg selv som man er mot andre. Å ikke snakke seg selv ned. Har jeg noe interessant å komme med? Ja, det har du! Kan jeg tro at jeg er noe? Absolutt!

Skrivekunst i næringslivet

Få overblikk og lytte. Ha evnen til å se hva som passer sammen, mot og sensitivitet. Kan man bruke disse skrivetipsene i næringslivet? Vivian forteller at man alltid har muligheten til å sprite opp en tekst og gjøre den mer interessant for mottakeren. Blogging er et godt eksempel på et medie som har blitt en sentral del av næringslivet i dag. Men hvordan kan man skrive bedre for sine ansatte og/eller kunder?

-Vær mer modig, sier Vivian. -Se ting fra en annen synsvinkel. Ha litt skråblikk og humor. Alt trenger ikke å være skrevet på samme stereotypiske vis år etter år. Igjen handler det om å være seg selv, å tenke gjennom hvordan du vil brande deg selv og bedriften. Åpne opp for mer personlig kommunikasjon. Det er dessuten viktig å ikke la fagterminologi sperre veien for budskapet.

- Det er veldig vanlig å la seg hindre av “the curse of knowledge” - da gjelder det å bruke det jeg kaller et naivitetsfilter, forteller hun og trekker fram et sitat av Albert Einstein: -If you can't explain it to a five year-old, you don't understand it yourself. Ta ned språket litt, og kommuniser så klart og enkelt som mulig. Skap nærhet og forståelse, nysgjerrighet og interesse. Våg å være personlig og annerledes, og kommuniser for å engasjere og skape entusiasme. Du kan godt hente inspirasjon og triks fra journalistikken for å gjøre en blogg eller en nettside mer spennende. Alt i alt er det viktig å leke med språket og spille på forskjellige uttrykk.

Hvem snakker du til?

Det er avgjørende at du vet hvem du snakker til når du skriver en tekst. Vinklingen er din magiske inngangsbillett, og hva som er godt stoff kommer helt an på konseptet til mediet du skriver for, målgruppen og kjerneleseren. -Du velger alltid en vinkling, hver gang du forteller noe. Legg merke til hvordan du velger og velger bort noe hver gang du skal fortelle den minste ting – alt etter hva slags reaksjon du ønsker å skape hos den som lytter. Det er antall gode vinklinger du kan komme opp med som avgjør hvor mange artikkelideer du har å selge – og hvor mye penger du tjener som frilansjournalist.

Noe for alle

Går du med en journalistspire i magen? For å være god til å skrive trenger du ikke nødvendigvis noen utdannelse eller sertifisering. Det er fritt frem for alle. Journalistikk er et fritt yrke. -Ha struktur og finn din egen stil og skrivestemme. Dette kan du lære deg! Er du inspirert og motivert, så kommer du til å klare det. Stol på magefølelsen og ikke tenk på alle de andre. Alle har gått en vei for å bli journalist eller skribent. -Sett i gang og øv. Det du vil, det får du til, sier Vivian med et smil om munnen.

Kursen videre

Vivians første skrivekurs på nett har vært en braksuksess med 260 deltakere på kun et halvt år. Hun har også en følgerskare på over 5000 skriveglade som får ukentlige gratistips - Jeg har fått veldig mange positive tilbakemeldinger, og flere kursdeltakere har fått solgt sine artikler allerede halvveis i kurset. Det er så spennende å se hvordan det å bruke bransjekunnskap, strukturer, vinklinger og metodikk jeg har kommet frem til i min skrivekarriere gjør en så stor forskjell, sier hun og påpeker at hun ikke har oppnådd dette alene.

- Uten min kjære, Roy Moss, ville ikke dette konseptet vokst så raskt som det har gjort. Han har stått for både foto, design, bygging av kursportal og ikke minst: Super markedsføring på nett. Så vi har et gullsamarbeid, sier Vivian.

Hun tenker å holde Bli magasinjournalist-kurset 2-4 ganger i året og har allerede flere skriveprodukter i tankene.

- Blant annet vil jeg lage et kurs om å finne sin skrivestemme og skriveglød. Dette vil passe for alle som ønsker å utvikle sin skrivekunst. Videre vil jeg fortsette å skrive artikler og bøker - og reise rundt i verden, da har jeg det aller best. For meg er det selve drømmelivet, smiler en energisk Vivian Songe.

TIPS OG RÅD FOR Å BLI EN BEDRE SKRIBENT:

  • Følg din kreative flyt
  • Finn gode vinklinger
  • Lytt til folk
  • Lytt til deg selv
  • Hold fokus
  • Følg den røde tråden
  • Vær deg selv
  • Tro på deg selv

Tekst: Marte Oskarsen