En reporter bestemte seg for å regne ut hvor lang tid det ville ta å gjør alt man skal rekke for å følge alle ekspertråd om hvordan vi skal leve for å ha det bra. Karen Peterson i USA Today begynte å legge sammen: Jobbe, trene, omgås med familien, handle, meditere, være ute, ta vare på sine venner, rydde, betale regninger, lage sunn mat, ikke å forglemme tanntråden, gå ut med hunden og sove tilstrekkelig lenge. Det ble en morsom artikkel: ”How many hours in the day would it take to be perfect?” (Hvor mange timer om dagen kreves det for å være perfekt?) Og svaret: 42 timer per døgn holder. Men om du er leder bør du nok legge til noen flere. Si 54 timer. Da skulle du nok rekke alt. Kose deg med din partner, gå på guttungens fotballkamper, bake kaker, holde deg veltrent, holde utviklende samtaler og holde alle deadlines på jobben uten å stresse for mye.  54 timer per døgn holder. Så du ligger liksom 30 timer etter per dag.

Like godt å gi opp?

Nei, men innse at det ikke går an å være perfekt. Og at det gjelder å finne andre løsninger på spørsmålet om hvordan man får balanse mellom lederjobb og privatliv.
-Det vanligste problemet er at de kjenner at de har for lite tid til familien. At deres partner og barn klager på at de alltid jobber, sier Doris Dahlin, lederutvikler og coach, som har møtt mange mellomledere som sukkende har lurt på hvordan de skal kombinere jobb og familie. Hvordan de skal rekke alt.
-Nettopp mellomledere sitter i klemmen - Den som er øverste sjef er friere og åpnere. Men mellomlederen er presset fra begge hold og våger ofte ikke å markere sine grenser tydelig.
-Mange ledere er veldig slitne og tenker ikke logisk. De bare kjemper videre. De løper og løper hele tiden – og tar feil avgjørelser.” Og dessverre er det ikke slik at når det er ekstra stressende på jobben så fungerer privatlivet utmerket. Tvert imot.
-Er man presset på jobben og samtidig har det dårlig i forholdet og barna har problemer, blir ofte følelsen:”Jeg orker ikke.” Man orker ikke å ta tak i det som er viktigst. I stedet skyver man på det – med det resultat at det bare blir verre. Det gjelder å finne andre løsninger på spørsmålet om hvordan man får balanse mellom lederjobb og privatliv. Her er våre grunnforslag.

1. Se hvordan du jobber!  
Det kan ikke gjøres på noen annen måte, sier du kanskje. Men kikk på måten du jobber på en gang til. Gjerne sammen med noen utenforstående. Kall inn en erfaren ledercoach og organisator. Risken er at du er ”hjemmeblind” og biter deg fast i ”Slik må jeg jobbe. Vi har alltid gjort det sånn”. Det viktigste er:
• Deleger alt du ikke absolutt må gjøre selv til
   medarbeidere eller legg det ut eksternt.
• Lei inn ekstra hjelp ved arbeidstopper.
• Lær deg å jobbe mer effektivt så du lar jobben bli
   på jobben.

2. Gå til din sjef
Om du har forsøkt å effektivisere jobben din slik at du kan la jobben bli på jobben og ikke lykkes, er det ikke din feil. Det er noe galt med jobben. Gjør ikke den feilen å tro at din sjef på noen overnaturlig måte vet eksakt hvordan din arbeidssituasjon er. Det er ikke hans eller hennes jobb å vite det. Men det er din jobb å informere din overordnede om at dine arbeidsoppgaver er umulige å utføre på en god måte med de ressurser du har nå. Foreslå flere konkrete løsninger på problemet.

3. Slå av på farten 

-Nei, det kan jeg absolutt ikke. Jeg er så stressa og jeg må få ferdig denne rapporten i ettermiddag…
Jo, det må du! For de fleste av oss blir ineffektive når vi løper for fort og ikke ser lengre enn til i ettermiddag.
Lar du deg bli for stresset og presset så mister du perspektivet og jobber ineffektivt.

4. Kikk oppover og nedover
Som mellomleder sitter du per definisjon i klem. Innse at din posisjon er veldig utsatt. Dessverre leder ofte det til at mellomledere blir for engstelige for hva andre skal synes og tenke og også at de føler seg veldig ensomme.
-Hvem skal hjelpe mellomlederen? - Jo, hun eller han må gjøre som Knyttet i Mumitrollet, stå frem og si: - Her er jeg!.
Kikk oppover på hvordan høyere sjefer håndterer sine jobber. De sier gjerne fra og planlegger ofte inn ”tid til å planlegge og tenke”, hyrer selvsagt inn ekstra hjelp om det trengs og er ikke engstelige for at andre skal synes de ikke jobber tilstrekkelig mye.  Kikk nedover på hvordan arbeidsledere ofte er veldig rett på sak og direkte, og nøler ikke med å be om hjelp fra deg, sin nærmeste sjef.

5. Krev hjelp fra din sjef
Du behøver ikke å løse alt selv. Alle trenger hjelp, noen å stille spørsmålet ”synes du at jeg skal gjøre sånn eller sånn?” til. Selvfølgelig er det ikke din sjefs jobb å gjøre din jobb. Men det er faktisk hans eller hennes jobb å gi deg råd. Sørge for at du er godt forberedt, kan presentere problemet klart og tydelig og har forslag på alternative løsninger.
Og det er din jobb å be om råd. Ikke din sjefs jobb å intuitivt se at du trenger hjelp.

6. Still rimlige krav til deg selv
Dessverre har mange mellomledere dårlig selvtillit som de forsøker å skjule under et tøft ytre. Så du er ikke alene!
Og dårlig selvtillit leder ofte til at man stiller urimelig høye krav til seg selv. Tenk over om du gjør det? Stiller for høye krav til deg selv, altså. Ville du stilt like høye krav til noen andre? Kan du forsøke å senke listen litt? Stille rimeligere krav?
Innen du går hjem fra jobben så tenk etter hvilke bra ting du utrettet i løpet av dagen – i stedet for å klage over det du ikke rakk.

7. Er du arbeidsnarkoman – gå på avvending
Finnes det noen psykologisk årsak til at du jobber for mye? Er du avhengig av å prestere? Må du få ros og ”best”-medaljer? Forsøk å vende deg av med, eller i hvert fall bli mer måteholden. Din familie liker deg for den du er, ikke for det du gjør. Det er ikke så dumt det heller.

8. Skaff hjelp hjemme
Kanskje kan du få rengjøringshjelp som tjenestefordel, delegere bort vasken, handle på internett. Begynne å finne tidsbesparere.

9. Fokuser på dine langsiktige mål
Hva er viktigst i ditt liv? Hva vil du oppnå?  Sørg for å holde fokus på det.

10. Finn en passe rytme
Livet er et maraton. Forsøk å ikke løpe det som et 100-metersløp.

Lederjobb - vil skremme nordmenn fra sjefsjobben