SIRI SPILLUM 2[1]_750x1004_cropped_450x449.jpgEr det ikke opplagt at vi tørker benken etter oss? Der hvor slike beskjeder står, har jeg lagt merke til at det oftest er lederen som tørker benken og rydder, og som feier fortauet for sneiper og sjokoladepapir, eller som rydder på lageret.

Lederen har helt glemt å lede, der hun tar det meste selv. Kroppsspråket er ofte tydelig, hun misliker det sterkt, men det har blitt en vane, og den kaller jeg et dårlig mønster.
Medarbeiderne har vent seg til at hun er litt kvass og biter tennene sammen, som en martyr, der hun feier og rydder, men det går jo over, eller gjør det virkelig det?

I min bok «Bryt mønstre», beskriver jeg mange slike misforståtte og energitappende situasjoner. Jeg vet at skal du endre på egen atferd, så er første bud bevisstgjøring av problemet, altså hva er det som gjentar seg av et dårlig mønster. Deretter må du ha lyst til å endre på det. Da er over halve jobben og vel så det unnagjort. Så får du legge en plan hvordan du skal gjøre det annerledes slik at du oppnår ønsket atferd.
Uten denne oppskriften er det lett å fortsette i samme trange og mørke gate som før, som igjen resulterer i dårlig ledelse og for den det gjelder enda verre, nemlig selvutslettelse og lav selvtillit som leder.

På tide med et aldri så lite rollebytte, fra ryddehjelp til butikkleder. Det krever imidlertid bevisstgjøring av lederrollen. Still deg gode spørsmål som handler om hvordan du vil ha det på jobb, og ikke minst hvordan du vil legge til rette for at dine medarbeidere kan vokse med rollen sin. Deretter legger du en plan om hvordan du skal lede slik at alle går i samme retning. Deleger og bevisstgjør ansvarsområder. At du som leder av og til feier sneiper er en selvfølge, det bør det også være for dine medarbeidere. Skap en sunn arbeidskultur med gode rause holdninger, og i samme slengen tar du bort alle de idiotiske lappene. Sammen rydder dere vei for atter en ny dag som «rein og ubrukt står.»

TEKST: Siri Spilum, hun har lang fartstid innen Retail som kurs og foredragsholder, coach og skribent innen bransjen. sirispillum.no