1. Ansatte får mer søvn.

80 prosent av ansatte kan være rammet av en arbeidsplan som ikke er synkronisert med deres egne naturlige tendenser, fortalte en søvnekspert til The Times. Det forklarer hvorfor arbeiderne, når en stålfabrikk i Tyskland startet med å gi kveldsvakter til natteravnene og tidligvakter til morgenfuglene, fikk en time ekstra med søvn på arbeidskvelder.

Det høres kanskje ikke ut som en stor fordel for deres arbeidsgiver, helt til du ser at 97 prosent av arbeiderne har en eller flere risikofaktorer for utmattelse og at 27 prosent rapporterte om at de hadde sovnet på jobb i løpet av den siste måneden, ifølge en undersøkelse gjort av National Safety Council. For lite søvn er assosiert med arbeidsulykker, men også helseproblemer som diabetes og fedme, og kortere levetid. Den ekstra timen med søvn var en stor gevinst for både stålfabrikken og dens ansatte.

LES OGSÅ: Lykke gir produktivitet

2. De kan bli mer ærlige.

Hva har det å jobbe på en annen tid av døgnet å gjøre med din etikk? Merkelig nok så hører disse to faktorene sammen. I et fascinerende eksperiment, fant forskere subjekter, som hverken var morgenfugler eller natteravner, til å spille et terningspill der de kunne vinne 500 dollar. Spillet var basert på et ærlighetssystem der subjektene skulle rapportere om sine egne poengsummer.

Noen ble spurt om de kunne spille spillet kl. 7, mens andre ble spurt om å spille ved midnatt. Det viste seg at morgenfuglene som kastet terningen ved midnatt, hadde 18 prosent større sannsynlighet for å lyve om det enn hvis de hadde spilt det samme spillet på morgenen. Og natteravnene som kastet terningen kl. 7, hadde 16 prosent sannsynlighet for å lyve om deres resultater.

LES OGSÅ: Produktivitet eller trivsel - hva er viktigst?

3. De er gladere.

Det har vært vanskelig å ansette gode medarbeidere de siste årene, og det ser ikke ut til at det vil bli noe enklere i 2019. Så det å ha glade medarbeidere som liker jobbene sine er en stor fordel for et hvilket som helst selskap.

Det er derfor en dansk utpost av et internasjonalt farmasøytisk selskap nå gir sine ansatte en ni-timers opplæringsrunde for å hjelpe dem med å bestemme deres egen døgnrytme, og deretter oppfordre dem til å tidfeste deres mest utfordrende oppgaver når de er mest våkne, og de minst utfordrende oppgavene, som å svare på mail, under deres naturlige tretthetsperiode. Resultatet er at de ansattes tilfredshet med deres jobb-livbalanse har økt fra 39 prosent for et tiår siden da programmet startet, til omtrent 100 prosent nå i dag.

LES OGSÅ: Slik skaper du effektivitet i verdensklasse.

Tekst: Cecilie Hammernes. Foto: Istock.com