Haakon Dyrnes har alltid vært en aktiv kar på idrettsarenaen, både innen lagidrett som fotball og individuell idrett som squash, sykkel, golf og ski.

-Men det har vært mer på amatørplanet hele veien, og mer fordi jeg ser på det som viktig både for meg selv og for dem rundt meg at jeg holder meg i god fysisk form.  Som 20-åring fikk jeg konstatert sykdommen Bechterews, en reumatisk sykdom, som gjør at du stivner skikkelig dersom du ikke trener, holder kroppen myk og sterk og dermed sykdommen i sjakk. Men for meg var det aldri noen stor overgang å trene for å holde sykdommen på armlengdes avstand. Jeg hadde trent i hele min ungdom og fortsatte da med det, bare litt mer målrettet i forhold til mine plager. Siden har jeg gått jevnlig på treningsstudio hvor jeg gjør styrkeøvelser for rygg og buk. Jeg gjør en eller annen form for trening fire-fem ganger i uken, og gjerne med høy puls og stor innsats. Bortsett fra øktene i treningsstudio kan det enten handle om løping eller sykling i marka, eller deilige skiturer i marka eller i fjellheimen. Jeg er også veldig glad i å gå lange fotturer i fjellet. Denne gleden har jeg med meg fra barnsben av, forteller Haakon.

Fysisk og mental overskudd

-Jeg liker å bruke kroppen - kjenne at jeg tar meg ut og presser grenser. I tillegg til personlig velvære og en deilig følelse etter trening, og at jeg holder ryggen i sjakk, gir trening massevis av overskudd og kraft til å yte sitt beste på mange områder. Jeg har en krevende jobb hvor jeg jobber hardt og lange dager. Og hvis jeg skal holde det gående i et slikt høyt tempo, gjøre en god jobb og føle at jeg har kontroll og oversikt, så må jeg skaffe meg det nødvendige overskuddet. Det gjør jeg gjennom en god kombinasjon av trening og riktig kosthold. Fysisk trening er ikke bare viktig for den fysiske helsen, men også for den mentale. For å tenke klart og strukturert i situasjoner som krever raske avgjørelser er det godt å ha litt overskudd å tære på. Fysisk og psykisk overskudd i tillegg til personlig velvære er gode grunner for å trene jevnlig. Dessuten er det viktig at mine ansatte ser at jeg som sjef er opptatt av å holde meg i god form. Det sporer til den samme holdningen blant mine medarbeidere, som igjen gjør at alle har mer å gi og gjør en enda bedre jobb, sier Haakon Dyrnes.

Hard konkurranse

-Det er knallhard konkurranse i mobiltelefonbransjen, som krever det beste av hver enkelt i Tele2. Vi er kun 60 ansatte som omsatte for 2,7 mrd kroner i 2009 – som i seg selv er ganske imponerende. Men det krever at alle bidrar – at alle har overskudd, trives i jobben og er villige til å yte det lille ekstra. Derfor subsidierer Tele2 medlemskap for de ansatte i Sats og Elixia, vi deltar i morsomme løp som Holmenkollstafetten og har hatt skrittellerkonkurranser gående, avdeling mot avdeling. Da er det imponerende å se hvor kreative mange er, og hvor mange skritt hver enkelt tar per dag. Da går de trapper istedenfor å ta heisen, hopper av trikken en holdeplass for tidlig og går resten eller går hele veien til jobben. I tillegg har vi god og sunn varm lunsj i kantinen hver dag, med salatbar og næringsrike drikker som vi subsidierer. Kostholdet er ekstremt viktig for å bygge overskudd og utholdenhet på arbeidsplassen. Selv har jeg alltid vært opptatt av å kombinere trening med riktig kost. Derfor forsøker vi å passe godt på hva vi putter i oss i mitt hjem. Men jeg må innrømme at jeg er glad i søtsaker og i gode viner. Så det hender nok at vi skeier litt ut i weekendene. Men da handler det jo om personlig velvære. Og jeg tar det igjen i løpet av ukens hverdager, sier Dyrnes.   

Tar i et ekstra tak

-I Tele2 har vi en åpen og prestisjeløs innstilling. Alle tar i et tak der det trengs, inkludert meg som sjef. Vi sitter alle i åpent landskap.  Her sitter ikke sjefen på et eget kontor.  Her skal alle kunne kommunisere, både med hverandre, med sjefen og med kundene - og snu seg fort rundt når det trengs. Men dette krever også at alle orker å ta i et ekstra tak når det er behov for det – at alle har overskudd og masse glede. Vi er så få i Tele2 at alle er like viktige. Det er ganske så krevende å være så operative og aktive som vår bedrift er. Så da er det ekstremt viktig at vi alle holder oss i god form. Og da får jeg forsøke å gå foran som et godt eksempel, smiler Haakon Dyrnes. www.tele2.no

Tekst: Terje Myklebost

Foto: Ingar Ness, .studiof2.no