-Det er skremmende hvor store skatteunndragelser som er knyttet til fiktiv fakturering, og det meste er i Oslo-området. Jeg frykter store mørketall, og er urolig over at vi har funnet så få saker i resten av landet, sa leder for Skattekrimenheten i Skatt øst, Jan-Egil Kristiansen, til Aftenposten i februar i fjor.

I 2010 og 2011 gjennomgikk politiet 105 bokettersyn, og avdekket fakturasvindel for 284 millioner kroner i 32 kriminelle nettverk. Metodene blir stadig mer utspekulerte, og omfanget av saker øker hele tiden. Nå advarer politiet og Handelsnæringens Hovedorganisasjon (HSH) mot fakturasvindel i ferietiden.

Dyrt hastverk. -Som regel dreier det seg om tilbud på «fornyelse» av eksisterende avtaler og man benytter norske domener med navn som kan forveksles med kataloger, firmaer eller andre nettsteder, sier rådgiver Thor Martin Bjerke i HSH.

-Kunden finner feil i oppføringen og blir så opptatt av dette at han korrigerer feilen, signerer og sender den i retur. Slikt hastearbeid kan koste opp mot kr. 100.000 kroner.

HSH oppfordrer alle til å gå gjennom rutinene sine før feriestart, da man ofte har innleide vikarer som ikke kjenner betalingsrutinene. Og det kan bli dyrt.

Fakturasvindel. Et selskap som har vært aktivt i Norge i flere år kaller seg Dinedistrikter.no. De sender ut noe som ser ut som helt vanlige fakturer. Beløpet ligger på ca. 5000 kroner, og på feltet for betalingsfrist, har de lagt til teksten ”Reg. frist xx.xx.xx”. Mottakeren blir lurt av likheten med det mer kjente selskapet dittdistrikt.no, og betaler. På denne måten fører de kunden bak lyset, og er med på å skape ugunstig oppmerksomhet rundt bedriftene de ønsker å etterlikne. Teknisk sett er dette kun et produkttilbud, ikke en faktisk faktura. Dermed rammes ikke firmaet av straffeloven, og svindelen kan ikke anmeldes.

Pressmidler

Liknende fenomener finner vi også på internett. Et selskap som kaller seg «World Business Media Ltd.» er aktive med å sende ut e-poster til en rekke bedrifter, med påstand om ubetalte pengebeløp på noen tusenlapper. Dette selskapet er standhaftig sender gjerne gjentatte purringer og truer med å gå rettslig til verks.

Norsk Internett Register er et annet selskap som har vært aktive her til lands. Dette er et tysk selskap som tilbyr bedrifter gratis synlighet i en internettkatalog. Internett fungerer allerede som en gigantisk søkbar katalog, så tjenesten er totalt verdiløs. Firmaet ønsker at mottaker fyller ut et skjema med informasjon om bedriften. Med liten skrift står det imidlertid at man forplikter seg til å betale for tjenesten i 3 år, og etter det må man melde seg ut selv.

Hvordan beskytte seg

Medierådgiver Eske Drange i Mediabyrået Enklere Valg AS blir stadig kontaktet av en rekke bedrifter som ber om hjelp til å håndtere forsøk på fakturasvindel.

-Vi har tatt en rekke useriøse og direkte svindlere til forliksrådet, men det holder oftest at vi tar kontakt med disse aktører å ber dem trekke seg. Men jeg skjønner at det er svært vanskelig for en person som ikke arbeider med dette på heltid. Disse selskapene er ekstremt gode til å manipulere og utnytte menneskers godtroenhet og frykt, sier Eske.

Adm. Direktør Roger Rosbach i Mediabyrået Enklere Valg AS anbefaler at man setter seg godt inn i hva tilbudet består av.

-Det er ofte lurt å be om skriftlig dokumentasjon før man tar en avgjørelse. Man bør også få en oversikt over avtalevilkårene, særlig bestemmelser om betaling, pris, bindingstid og opphør. Det er også viktig å lese gjennom all tilgjengelig tekst, også den som er skrevet med liten skrift, sier Rosbach

Et godt og enkelt tips er å benytte seg av Varslingslisten, som er drevet av Trygg Katalogen. Mer informasjon finner du her: www.varslingslisten.no. Her kan mottakere av falske fakturaer rapportere inn selskaper som driver med denne typen virksomhet, og samtidig holde seg oppdatert på hva som er registrert. Dette er imidlertid langt ifra en fullgod sikring. Selskapene kan endre navn, og svært mange fanges ikke opp i dette registeret.

-Det er lett å la seg skremme når man får advarsler om inkassokrav eller juridiske konsekvenser. I en slik situasjon gjelder det ikke å la seg skremme. Hvis man går på limpinnen, er man med på å sponse fremtidige svindelforsøk. Til syvende og sist er det mottakers jobb å sette seg inn i hva som skal betales og ikke. Et enkelt søk på Google kan ofte spare deg for betydelige beløp, sier Rosbach.