Selvfølgelig er han bergenser, for han snakker på både inn- og utpust. I tre år har han fremført forestillingen «Det sorte gullet» over 200 ganger på seminarer og arrangement over hele landet. Og han har ikke tenkt å gi seg med det.

Skapte verdens første black metal musikal

- Etter 30 år der angst og tvangstanker styrte livet mitt, var jeg klar for å sjekke ut, sier Brakstad.

- Men jeg ville ikke forlate jorden uten å etterlate meg noe.

I 2010 skapte han derfor verdens første black metal musikal «Svartediket», uten tanke på fremførelse.

- Jeg kunne jo uansett ringe Den Nationale Scene, sier Arild, og tok en telefon. Dermed begynte snøballen å rulle.

Det tok ikke lang tid før tanken på utsjekking var en saga blott. Og en helt ny saga begynte, da Brakstad skapte «Det sorte gullet».  Men her er det altså ikke olje vi snakker om.

Spiller på hele registeret av følelser

Arild Brakstad spiller på følelser og gjenkjennelse, han forvandler det triste til det morsomme, og høster både latter og tårer når han fremfører «Det sorte gullet». Mest latter. Han fremfører sin selvbiografiske og tragiske historie ærlig og alene, og med så mye humor og irrasjonelle replikker, at publikum spruter ut i latter. Det liker Brakstad.

- Latter er et sunnhetstegn, sier han.

Da han skjønte at han kunne leve av å være scenekunstner og holde foredrag, fikk Brakstad blod på tann. Nå kunne han hjelpe andre ved å by på seg selv, og ikke minst ufarliggjøre utfordrende psykisk bagasje. En vinn-vinn-situasjon, med andre ord.

arild3.jpg

Bruker egne erfaringer

- Jeg husker godt hvordan det var å være en liten, engstelig gutt, med hodet fylt av tanker jeg trodde jeg var helt alene om, forteller Arild Brakstad.

Han tilbrakte deler av sin oppvekst på Barne- og ungdomspsykiatrisk klinikk i Bergen.

- Jeg var innom mange psykologer på 80-tallet, og felles for dem alle, var at ingen av dem traff noe som ga gjenklang hos meg. Og psykiaternes tilbud om piller, avslo jeg fort.

Mine psykiske utfordringer ble i hvert fall ikke bedre av terapien, forklaringene og de velmente rådene jeg fikk. Dette handler om ekte følelser, sier Brakstad.

Gir selv aldri råd

På spørsmål om hvilke råd han selv vil gi medmennesker som sliter med angst og tvangstanker, sier scenekunstneren:

- Jeg gir verken forklaringer eller råd.

- Jeg når inn til mennesker ved å spille på det folkelige, ufarliggjøre tabuemner og dermed lette på trykket, jeg berører, beveger og balanserer.

Brakstad forklarer ved hjelp av et kompass:

- Hvis frykten peker mot nord, lærer vi å gå motsatt vei, altså mot syd. Selv fant jeg ut at dette bar helt galt av sted. I stedet for å unnvike og rømme fra frykten, går jeg inn i den. På den måten slipper jeg å ha angst for angsten, noe som er det verste for mange. Ved å leve med frykten, ikke mot den, blir angsten en naturlig del av meg selv, som jeg ikke ville vært foruten, sier han.

Hvordan kurset treffer folk i næringslivet

- Dersom du som leder overser at de ansatte har et privatliv med drømmer, mot, medgang og motgang, kan det skape frykt for å vise hvem man er på jobb, forklarer Brakstad.

- I stedet for å fortelle sannheten om siste ukes angst, og dermed ufarliggjøre den, går den ansatte hjem og sykmelder seg.

- Mange kunstnere regnes som litt «gale», sier Brakstad.

- Og mennesker som har blitt nødt til å finne frem i sitt eget mørke, er mer kreative enn folk flest. Angsten har allerede gitt dem unike evner når det gjelder å forestille seg ting. Og slike ressurser kan komme godt med, uansett hvilken arbeidsplass det gjelder.

Bedrifter, der både ledere og resten av de ansatte, har sett «Det sorte gullet», tør å snakke sammen på en helt ny måte. Det oppstår et helt nytt fellesskap, som det er godt og trygt å puste i.

Omstillinger og valg i arbeidslivet

Er din arbeidsplass inne i en omstillingsprosess for de ansatte, er det naturlig at mange opplever frykt for hva som skal skje.

- Det er i slike tider man må kokse om i kjelleren, og finne det sorte gullet, sier Arild Brakstad.

- Stole på sin egen kreativitet, tilføre den gjennom idéer til sine kolleger, eller ta spranget ut i en ny tilværelse og realisere drømmer som har ligget og murret for lenge.

Brakstad mener at all næring i utgangspunktet er skapt av «galninger» som tør å følge en idé og ta et valg.

- Den som facer frykten får atomkraft og kan bare gi gass, avslutter Arild Brakstad.

Tekst: Merete Sillesen / Foto: Håvard Halvorsen/Privat