Men vi er stadig mer pålogget og kravene til å være tilgjengelig øker i takt med digitaliseringen. Hvordan påvirker dette våre arbeidsvaner i julehøytiden? Senker julefreden seg over næringslivet i Norge?

Leadership Weekly har gjennomført en undersøkelse som ser på arbeidsvaner til ledere og forventninger til arbeidstakere i julen. Det er tydelig at økt digitalisering påvirker høytiden, alle deltagerne i undersøkelsen sier at de vil respondere tilbake på jobbrelaterte henvendelser på mobil i helligdagene. Det varierer i henhold til respons på frekvens og viktighet av henvendelse, men like fult svarer alle deltagerne at de vil prioritere kritiske og utvalgte hendelser. Forventningene knyttet til ansattes tilgjengelighet er derimot litt varierende, her svarer nærmere 60 prosent at de forventer mindre tilgjengelighet enn av seg selv.

Det kan ses i sammenheng med forskjellen på hvilke funksjoner som må være mer tilgjengelig enn andre. Her troner ledere i toppledergruppa og ledere mellom første linjeledere og øverste ledernivå i Norge. Uavhengig av virksomhet, viser undersøkelsen at IT, produksjon- og leveranseavdelingen forventes å være mer tilgjengelig enn for eksempel marked og regnskap. 

- Forventninger må tydelig kommuniseres, og det er viktig at lederen gjør det de sier at de skal gjøre. Hvis man oppfordrer internt til å logge av i julen, hjelper det ikke hvis man fortsatt sender e-post og forventer et svar. Det kan gi dårlig samvittighet for de ansatte, men det er viktig å også huske på sin egen medarbeiderplikt. Hvis du ønsker å stresse ned i julen og det er kommunisert internt at det ikke er forventet at du skal være tilgjengelig, må du ta ansvar og skru av selv, sier Dorthe Kennedy i Kulturkompaniet AS.

I undersøkelsen kommenteres det også at de ansatte må velge selv hvor tilgjengelige de ønsker å være. Her kan det for eksempel være en god idé og sette e-post på automatisk svar, noe flertallet av deltagerne i undersøkelsen gjør eller tenker at de bør gjøre.

Det er forskjellig praksis når det gjelder fri i julen. Noen selskaper stenger ned kontorene, andre utnytter stille arbeidsdager til å planlegge året som kommer, legge budsjetter eller rydde i inventar. Andre virksomheter har arbeid som krever tilstedeværelse når man er på jobb. Litt avhengig av hvilken rolle du har i virksomheten, er det tydelig at julehøytiden er viktig for de aller fleste. Et stort flertall var enig at julen fortsatt er hellig, og at ikke jobben tar fokus i helligdager eller feriedager under julefeiringen.

 

- Det var fint å se at de fleste ledere ønsker at de ansatte skal bruke fridagene på å samle energi, lade batteriene og bruke tid på det som gir dem glede. Som en av deltageren i undersøkelsen svarer på spørsmålet hvilke råd kommer du til å gi til ansatte i forhold til hvordan de skal avvikle julefeiringen? Ta en velfortjent juleferie, hvor man får samlet krefter til en hektisk periode etter nyttår. Og er det ikke nettopp det julen er, et gledelig pusterom i en ellers hektisk hverdag og en fin avslutning på året, sier Mats Kristensen, partner og ansvarlig for læring og utvikling i Leadership Weekly. 

Kilde: pressemelding.