Mange forbinder sommeren med hvile, fri og nytelse. Men det gjør ikke hjernen vår. Når vi har tid til å ta det rolig og slappe av, begynner hjernen å lete etter problemer å løse og situasjoner å uroe seg for.

”Hjernen vår er programmert til å fokuserer på å rydde unna trusler og farer. Det er det som har gjort at vi har overlevd. Derfor har vi en tendens til å bekymre oss”, sier Daniel Ek, psykolog og organisasjonskonsulent på Goodwork.

Før var truslene mot oss farlige dyr og fremmede stammer. Nå prøver vi å rydde unna ”farer” som deadlines, prosjekter og forhandlinger, og de urolige følelsene kommer ofte krypende når vi har fri og skal slappe av.

”Når man har fri eller er på ferie vil man nyte, men for hjernen er det bedre å løse problemer, og fokuserer heller på å bli kvitt stress – ofte jobbstress. Derfor må vi lure hjernen til å ikke gå inn på impulser som å gruble, sjekke mailen eller bekymre oss”, sier psykologen.

Slik lurer du hjernen:

1. Lag regler

Lag regler og sett av faste tidspunkter for når du kan jobbe eller logge inn på mailen. Slik unngår du å jobbe litt hele tiden når du ikke har noe annet å gjøre. Du må selv vurdere hvor mye tid du skal sette av til jobb. Noen har kanskje bare behov for en gang i uken, mens andre må sette av tid hver kveld.

2. Be om hjelp

Fortell en kollega, partner eller venn om de nye reglene dine. La din utvalgte holde et øye med deg og minne deg på å følge dem.

3. Diskuter

Om du kommer på noe jobbrelatert som må gjøres noe med så fort som mulig, spør noen andre om hva de synes. Det kan gi perspektiv på hva du må løse med en gang, og hva du kan utsette.

4. Gjør det vanskelig for deg selv

Jo lengre det er til jobben, jo lettere er det å logge av og hindre impulsen å begynne å jobbe. Ved å slå av dataen etter du har brukt den, får du litt ekstra tid til å tenke over om det du hadde tenkt til å gjøre egentlig er nødvendig.

For deg som synes det er veldig vanskelig å holde fingrene borte, slå av mobilen og la noen andre ha kontroll over den. Legg bort dataen i en skuff (om du har en Laptop, ellers kan det bli vanskelig). Lås skuffen og gi nøkkelen til noen du må spørre om lov neste gang du vil jobbe.

5. Deleger

Deleger arbeidsoppgavene dine til noen på jobben som du kan stole på og som du vet sier ifra om det oppstår en krise. Da har du kontroll over situasjonen, som er en nødvendighet for å føle ro.