Av redaksjonen i LederNytt

Mikroplast AS i Stjørdal driver med sprøytestøping av mindre plastkomponenter og deler fra stjørdalsbedriften finnes i dag i mange bilmodeller rundt om i verden. Bedriften lager også andre plastmaterialer som medisinske prøvebrikker og køfribrikker. Bedriften har 45 ansatte og en årlig omsetning på 58 millioner. Og bedriften har de siste årene satset på studenter fra NTNU i Trondheim og det har vært lønnsomt.

- Jeg synes vi har truffet blink hver gang, sier administrerende direktør Per B. Grøtte ved Microplast AS i Stjørdal til ntnu.no. Han har i flere år engasjert studenter til ulike oppdrag i egen bedrift.

Fornøyd med studentene
– Vi har massevis av oppgaver vi vet vi skulle ha løst, men som vi ikke har tid til i hverdagen. Nå har vi fått tid, takket være flinke studenter, sier Microplastsjefen. Han er strålende fornøyd med alle de seks studentprosjektene som er gjennomført ved bedriften de siste fem årene.

– Første prosjekt var en grundig investeringsanalyse for et råstoffanlegg til våre sprøytestøpemaskiner. Et anlegg vi hadde snakket om i mange år. Oppgaven ble sommerjobb for en student fra industriell økonomi, forteller Grøtte.

Ny løsninger
Råstoffanlegget studenten analyserte, skal nå, fem år senere, tas i bruk av bedriften. Nye lager- og logistikkløsninger har også sett dagens lys, takket være dyktige studenter. Løsningene er allerede tatt i bruk.

- Studentene har spart oss for både tid og penger, sier Grøtte, som ikke hadde hatt noe i mot å ansette flere av studentene etter endt utdannelse.

God investering
– Vi i Trøndelag er omgitt av forsknings- og utviklingsmiljøer. Men vi aner egentlig ikke hvilke ressurser vi har å trekke på. Jeg er helt sikker på at det i alle bedrifter er viktige oppgaver som ikke blir gjort. Ting blir utsatt, fordi de krever tid og ressurser, noe man ikke har i en hektisk hverdag, sier Microplastsjefen til ntnu.no.

Han tror at studenter kan hjelpe mange småbedrifter:

– En student krever tid og ressurser. De fleste er imidlertid både oppegående og selvgående. Og med god input er dette en investering man får tilbake i mangfold, sier Grøtte.