Peppercorn har skrevet boken Ditch your inner critic at work: evidence based strategies to thrive in your career. Du kan også laste ned gratis e-bøker av henne, Career Fit Self-Assessment og 25 Steps to a Successful Career Transition.

Nå er det Corona-krisen som setter inn støtet mange steder. Folk mister kontrollen over jobbene sine, inntektene sine. Det er dramatisk for mange.

I en slik situasjon er det ekstra viktig at du tenker gjennom hva du kan gjøre. Det er viktig å være forberedt. Tenke de rette tankene. Foreta konstruktive grep. Peppercorn sier at ofte er det aller verste for folk nettopp følelsen av å miste kontrollen.

Hvis organisasjonen din nedbemanner, mener hun at noe av det beste du kan gjøre, er å prøve å få kontroll over noe av prosessen. Er det noen proaktive steg du kan ta allerede nå som kan sikre deg ny jobb raskere enn du hadde ventet? Kan du sette deg nye mål å jobbe mot?

Noen av Peppercorn sine råd:

Fremdyrk et bredt nettverk

Bygg et nettverk i aktuelle bransjer. Bli med på videokonferanser, nettstudier, ring og spør hvordan det går med tidligere kontakter. Vis at du er aktiv og engasjert. Møt nye mennesker.

Mangel på nettverksbygging er den største feilen mange gjør mener Peppercorn: de hverken bygger eller ivaretar et bredt nettverk. Det er ofte de som får problemer med å finne seg jobb.

Søk råd

Du trenger mennesker som kan gi deg gode konstruktive råd. Kjenner du noen som har vært gjennom det samme? Kanskje kan det være verdt å investere i en rådgiver med solid erfaring som støtter deg gjennom prosessen? Leser du bøker som kan hjelpe?

Spør deg selv hva du aller helst vil, det ligger mye energi i drømmer og ambisjoner, kanskje har du en lidenskap du kan forfølge nå? Noe som vil gi deg energi og optimisme? Å lese og skrive kan være sterk inspirasjon og gi deg nødvendig motivasjon for å nå nye mål.  

Få en økonomisk oversikt

Det kan være en god tid å få oversikt over økonomien. Hva kan du klare deg med? Hva kan du spare? Hvor lenge kan du klare deg? Hvilken økonomisk støtte har du rett på? Sett deg inn i hvilke regler som gjelder. Ta fornuftige valg. Finn ut hva du trenger og hvor du kan kutte i kostnader.

Peppercorn mener en gylden regel er å ha satt av penger til minst 6 måneder uten jobb, fordi det kan ta så lang tid å finne seg ny jobb skriver hun. For noen kan det ta lenger i disse usikre tider. Prøv å tenke realistisk uten å miste motet.

Oppdater din branding

Din personlige branding bør få en gjennomgang. Er det noe du kan gjøre for å opptre mer profesjonelt eller attraktivt i arbeidsmarkedet? Er LinkedIN-profilen din godt skrevet og representativ? Forstår andre hva du ønsker? Regn med at du blir oppsøkt på nettet og ha kontroll på hvordan du fremstår. 
Vær også forberedt på spørsmål fra for eksempel karriereveiledere, rekrutteringsfirma eller nye arbeidsgivere på hva du har oppnådd og bidratt med i dine seneste jobber. Lag en skriftlig oversikt over dine prestasjoner. Dette kan også stå på din CV. 
Hvis du sender ut åpne søknader, gå gjennom din CV flere ganger og sjekk at den er fri for skrivefeil og har en ryddig oversikt. Spør gjerne noen du stoler på om de kan lese gjennom den for deg og si hva de synes. Spør om hjelp. 
Planlegging er halve jobben, ta kontroll, frem til ny jobb. 
 
 
Tekst: Anne Marie Monsen