-Jeg fikk min utdannelse i Italia - en sammenhengende 12 år lang utdannelse på sykkelsetet. I løpet av den tiden bygget jeg opp en sterk basis i menneskekunnskap og et omfattende nettverk. Begge deler har vært, og er, til stor nytte og glede for meg i dag. For 43 profesjonelle seire i sykkelløp alene åpnet ikke dørene for meg. Men gjennom 12 år hadde jeg vært utsatt for media – og måttet svare på en mengde rare spørsmål. Så jeg følte at jeg hadde gode kunnskaper om den bransjen og takket derfor ja til Hallvard Flatland da han inviterte meg inn som programleder i TVNorge i 1994. Og plutselig satt jeg på den andre siden av kamera og dekket tysk fotball, som jeg ikke hadde den fjerneste peiling på. Men da Hallvard solgte seg ut av kanalen et par år senere hadde jeg ingen bindinger til kanalen lenger og takket ja til NRK da de tilbød meg jobben med å dekke Norway Cup. Siden har jeg vært knyttet til NRK. Jeg er glad jeg fikk den muligheten, og er NRK evig takknemlig, sier Dag Erik. Vi møter ham i spisesalen på Oslo Plaza, smilende morgenfrisk og blid etter å ha holdt foredrag for 750 mennesker i Moss dagen før. Han bor i Helgeroa ved Larvik, men er stadig på farten både med TV produksjon og sitt eget foredrag Aldri god alene.    

En mengde programmer

Siden 1996 har han jobbet som programleder, reporter, og programskaper i NRK. Han har blant annet ledet seks av NRKs OL-sendinger i 2000, 2004 og 2008 samt vinter OL sendinger i 2002 og 2006, og senest OG LIGNENDE i Vancouver i vinter. Dag Erik Pedersen har også ledet en rekke VM-sendinger fra skiskyting, nordiske grener og skøyter, og selvfølgelig også kommentert sykling. Han har dessuten vært utegående reporter ved flere store idrettsarrangementer, der han har gjort seg bemerket ved å være svært språkmektig. Foruten norsk, snakker han flytende engelsk, nederlandsk, tysk, italiensk, fransk og spansk. Dag Erik har også ledet den store TV-aksjonen i NRK to ganger, har produsert laget TV-dokumentaren om idrettskongen kong Harald på NRK, og både vinteren 2009 og 2010 ledet Pedersen seersuksessen "Mesternes Mester" på NRK 1 med en seeroppslutning på hele 71 prosent. En gedigen suksess.

Heltene

-Ja, det har vært morsomme, interessante og spennende år. Og jeg er svært ydmyk og takknemlig.  Jeg har lært så utrolig mye av mange dyktige mennesker. Det gjorde jeg også i sykkelkarrieren. Da jeg etablerte meg som proffsyklist i Italia møtte jeg alle de store syklistene, mine helter som jeg hadde sett opp til i mange år, og jeg gikk inn i dette sirkuset med en stor grad av ydmykhet. Her var det mange som var langt flinkere og mer erfarne enn meg. Og jeg ba dem straks om å lære meg det de kunne. Det samme opplevde jeg da jeg kom inn i TV Sporten. Her møtte jeg Kjell Kristian Rike, Jon Hervig Carlsen, Arne Scheie, Terje Dalby, Karen Marie Ellefsen og ikke minst NRK-bautaen Ove Eriksen som jeg respekterer høyt, og jobber sammen med den dag i dag. En gjeng durkdrevne TV personligheter som jeg hadde fulgt og beundret i årevis. Og så var plutselig jeg der! Og igjen bad jeg om å få lære – og fikk det. De tok seg av meg og lærte meg opp fra dag én. En fantastisk gjeng, og en fantastisk skole. Og du verden hvordan TV-sporten har utviklet seg siden den gang. Da var det Sportsrevyen hver søndag og de store idrettsbegivenhetene. Ellers svært lite. I dag er det sportssendinger daglig, sier Dag Erik.

Egne tittelprogrammer

-I tillegg til sportssendinger har jeg vært så heldig å få lov til å lage egne programmer. Jeg er jo en kreativ sjel, og trives med å bygge og utvikle ting. Så jeg fikk anledning til å lage programmet om idrettskongen vår, hvor jeg fulgte Kong Harald i 5-6 måneder, portrettprogrammer på Paul McCartney, BB King og andre kjente mennesker i tillegg til underholdningsserien Mitt Mekka. Og nå går vi i gang med tredje sesong i serien Mesternes Mester hvor vi møter igjen tidligere idrettsutøvere som konkurrerer og duellerer i hyggelige omgivelser i Spania, sist på Malta og neste sesong i Portugal, forteller han.

Aldri god alene

Midt oppe i alt dette har Dag Erik Pedersen også rukket å utvikle et eget foredrag som han har kalt Aldri god alene.

-Jeg kom i sin tid i kontakt med Frank Beck, som var 80-tallets store mentorkjempe og coach innen idrettspsykologi. Vi jobbet en god del sammen både rundt min proffkarriere og ellers. Og en dag spurte han meg om jeg ikke kunne steppe inn for ham. Han hadde gjort en dobbeltbooking i Harstad og Arendal og bad meg holde et foredrag i Arendal. Jeg påtok meg oppgaven, men etter tre minutter visste jeg ikke hva mer jeg skulle snakke om. Det ble mye ”Er det noen spørsmål fra salen?”, men ingen hadde noe å spørre om – jeg hadde jo ikke sagt noe! En time foran 200 mennesker uten å ha noe å snakke om! Etter den skrekkopplevelsen bestemte jeg meg for aldri å gå på scenen igjen uten å ha et budskap.

Budskapet

-Og hvilket budskap hadde jeg? Jeg hadde jo bare syklet så langt i min karriere. Men før min far døde ga han meg et godt råd – husk, Dag Erik, du blir aldri god alene! sa han. Og da jeg kikket litt bakover i min karriere, så jeg jo at jeg hadde hatt god bruk for hjelp av andre mennesker, av heltene mine i sykkelverdenen og nå også de dyktige menneskene i TV Sporten. Jeg så at jeg, fra den gangen jeg alltid havnet bakerst i alle sykkelløp og konkurranser, hadde fått hjelp og gode råd av andre mennesker - hjelp og råd som bidro til at jeg tok skrittet fra taperen til tre etappeseire i Italia Rundt, totalt 43 proffseire og kaptein på verdens beste sykkellag, og suksess på TV. Her var budskapet!

Tenke annerledes

-Så neste gang jeg gikk på scenen snakket jeg om den lille gutten som alltid tapte sykkelrittene, hva han gjorde og hvordan han tenkte for å forandre noe negativt til noe positivt, og begynne å vinne. Jeg har ikke noe manus eller tekniske løsninger med power point osv. Mitt manus er rett og slett fortellingen om livet mitt, og mitt foredrag er like mye en forestilling som et foredrag. Aldri God Alene er kort sagt den enkle historien om å tenke annerledes, å snu negative tanker til positive og forstå hvor viktig du er for laget ditt og hva din innsats betyr for sluttresultatet. De viktigste temaene i fordraget handler om hva vi kan gjøre for å bli den optimale lagspilleren, hvordan vi skal tenke når arbeidsmengden blir for høy, hvordan vi skal lære oss å sette mål og hvordan vi skal øve oss på å snakke positivt og oppmuntrende til oss selv og andre. For det er faktisk slik at måten du snakker på, og måten du tenker, kommer til å få innvirkning på sluttresultatet.

Ned for telling

-Og nå har jeg fått enda en dimensjon i foredraget mitt – på godt og vondt. En junidag i 2008 var jeg på vei hjem i bil fra en NRK jobb i Bergen da jeg fikk hjerteinfarkt. Det var så alvorlig at jeg ble operert på Rikshospitalet. I mange år hadde jeg drevet rovdrift på meg selv med rundt 140 foredrag i året, ofte 2-3 på en dag, i forskjellige byer, en mengde store TV-produksjoner og mange og lange reiser. Jeg brant lyset i begge ender, og tilslutt var det i ferd med å slokke. Men jeg har lært mye av dette, og lever et litt roligere liv nå. Aldri god alene er inne i sin tiende sesong og er mer etterspurt enn noen gang.

Privilegert

-Jeg føler meg virkelig privilegert. Jeg har hatt et utrolig spennende og suksessfullt liv, med mange morsomme og givende år som proffsyklist i Italia, en ny og fantastisk spennende karriere i NRK, har kunnet bruke mitt liv og mine erfaringer som grunnlag for et populært foredrag, og jeg har fått livet i gave etter et hjerteinfarkt. I tillegg har jeg en flott familie med fire barn og er del av en storfamilie på rundt 1200 mennesker i mitt barndoms hjemsted Helgeroa. Og jeg kan, med hånden på mitt friske hjerte si, at man blir aldri god alene. Sånn har det vært for meg, og sånn er det bare, smiler Dag Erik Pedersen.   www.rocksport.no

Tekst: Terje Myklebost

Foto: Ingar Næss, studio F2