Vi har tatt turen til Lazise, kun 30 minutter fra Verona. Lazise ligger helt ved bredden av Gardasjøen, blant åser og vingårder som danner bakteppet for et fantastisk landskap. Vi skal besøke den historiske vingården Tinazzi, som ligger 15 minutter fra gamlebyen i Lazise. Vårt mål er å oppleve hvordan vin og mat kan bli en positiv ramme for relasjons- og teambygging.

Litt historie

Tinazzi ble etablert som vingård på slutten av 60-tallet, og gården produserer noen av de mest populære vinene fra dette området. Vi hadde gleden av å få besøke både vinmarkene og produksjons-fasilitetene, og i tillegg være med på et velkomponert matkurs.

Dagens eier av Tinazzi, Gian Andrea Tinazzi (65), startet sin karriere som 18-åring på farens, Eugenio Tinazzi’s, vingård. Gian Andrea var ung, men hadde en livlig, selvstendig og proaktiv ånd. Han startet opp som salgsansvarlig for DOC-viner (Controlled Designation of Origin) fra provinsen Verona, for restauranter og hoteller i den nærliggende innsjøen Garda-området. Gjennom årene lærte Gian Andrea de kommersielle knepene, og han utvidet gradvis sitt territorium. Først til hele Veneto, deretter til Lombardia og til slutt til hele Nord-Italia.

I begynnelsen av 1980 bestemte han seg for å legge Europa for sine føtter, og i løpet av 10 år gjorde han Cantine Tinazzi tilgjengelig i hele Europa. I denne perioden overtok sønnen Giorgio salgsansvaret og fulgte dermed i sin fars fotspor. I 2009 valgte også hans datter Francesca å slutte seg til selskapet. Vi kan trygt si at dette er en familie-eiet og -drevet virksomhet. Familien har to vingårder. Den ene ligger i åsene ved Gardasjøen og heter Tenuta Valleselle, og nummer to, Feuedo Santa Croce, ligger i Puglia. Druetypene er Corvina, Rondinella og Molinara.

Vi hadde gleden av å møte Gian Andrea Tinazzi både som guide blant vinrankene, og som kunnskapsperson under vinsmakingen. Her fortalte han hvordan han som liten gutt på kun 5 år først startet å hjelpe med bl.a. korking av flasker. Han har som de fleste andre som har overtatt familiebedrifter, gått hele veien for å lære vinens hemmeligheter.

Etter vårt korte møte var vi alle enige om at dette var en mann som både kunne og elsket sitt fag. Ofte når man tenker på suksessrike Italienske forretningsmenn, kan man lett tenke formell og elegant kledd. Ikke at Gian Andrea ikke var velkledd, men der han kom kjørende på sin Vespa (heldigvis med hjelm) i en enkel piquet-trøye og enkle shorts, var det ikke først og fremst som suksessrik han fremsto, men mer som en ekte vinprodusent, eller på norsk - en ekte vinbonde.

Dag 1: Mat- og vin-opplevelser hos Tinazzi

Ved ankomsten fikk vi først en velkomstdrink og så tradisjonelle småretter med tomat, olivenolje fra egen hage og en flott musserende vin. Nivået var lagt og forventningene økte.

Vi skulle lage to retter inkludert tilbehør, og alt var planlagt og tilrettelagt på en meget profesjonell måte. Lokalene var lyse og trivelige, og siden vi kun var fire personer denne dagen hadde vi god plass. De mottar gjerne grupper opp til 20, men gjerne mindre grupper (minimum fire personer). De tilbyr full fleksibilitet i forhold til hva menyene skal bestå av, så lenge det er tradisjonell Italiensk mat.

Vår meny skulle bestå av:

  • Hjemmelaget pasta
  • Vegetarisk pasta saus
  • Bacon og Scamorza saus
  • Sbrisolonakake

Under kyndig veiledning startet vi opp med å tilberede pastadeigen. Denne skulle ligge og heve mens vi tilberedte bacon, tomater og andre grønnsaker til sauser, og ikke minst desserten. Det var faktisk både enkelt og interessant å tilberede pastaen. Litt tålmodighet og en god pastamaskin er faktisk det eneste som skal til etter deigen er ferdig kjevlet ut i passende stykker. (se oppskrifter)

Om dere velger å ta dette matkurset koster det kun ca. 50 euro per person, inkludert alle ingredienser, også vin, og som nevnt kan man selv bestemme hva man ønsker å lage. Da vi var ferdige med matlagingen og kaken stod i ovnen, fikk vi en omvisning før vi satte oss til bords igjen. Dette var bra! Vi spiste og koste oss med selvlaget mat fra bunnen, i tillegg til en masse god lokal vin.

Skulle dere ønske å ha et utvidet arrangement senere på ettermiddagen/ kvelden kan det også la seg gjøre. (les mer på Tinazzis egne hjemmesider.)

Dag 2 besøkte vi vinproduksjon og hovedkontoret

Hovedkontoret ligger kun 10 minutter fra Lazie i retning Verona. Dette er et helt nytt og moderne anlegg, som har åpent for visning for alle som ønsker å vite mer om historien til Tinazzi viner. Velger dere å ta med denne turen vil dere også her ha samme guide som dere hadde på vingården. Her blir dere tatt med på selve produksjonsprosessen, via en meget unik vinkjeller og senere opp i en egen avdeling for historie og vinsmaking av de beste i Tinazzis utvalg. Skulle du være interessert, kan du kan også kjøpe vin i en velassortert vinbutikk.

Selv falt jeg for to varianter, den ene er en Ripasso og den andre en flott Amarone.

Den første heter Monterè Valpolicella Classico Superiore Ripasso, 2010. Lagret 12-18 mnd. på slovensk eik. Fargen er dyp og klar som rubin, med duft av svisker og sure kirsebær, kanskje med et lite hint av lær. Ren og god smak med en anelse treverk. Den er velbalansert med bløte tanniner.  Denne Ripassoen passer meget bra til Risotto, gjerne med sopp, samt kjøtt, både stek og stuinger.

Amoronen heter Tinazzi Amarone delle Valpolicella, 2008. Denne er lagret 18-24 mnd. på slovenske eikefat. Den kan faktisk drikkes og nytes uten mat, men passer utmerket til kraftige kjøttretter, lam, vilt, kraftige gryteretter og, ikke minst, til ost. Denne vinen falt godt i smak for min gane og prisen var heller ikke skremmende til å være en Amarone, kun kr. 260,- på polet. Den har en intens rubinrød farge med duft av moden frukt, plomme og vanilje. Livlig og balansert struktur, og ikke minst en lang og bestemt ettersmak.

Under vinsmakingen fikk vi også litt historie og beskrivelse på både innhøsting, tørking og produksjon.

Anbefales!

Vi kan allerede her og nå trygt anbefale å legge turen til Tinazzis hyggelige omgivelser og gjestfrihet. Her vil dere få oppleve ekte matglede, og tips og råd fra vingårdens egen kokk. I tillegg får dere nyte den selvlagede maten, sammen med vin fra gården. Som sagt kan dere også få spennende innføring i vin og vinproduksjonens hemmeligheter. Det er bare å glede seg. Teambuilding handler jo om å bli kjent med hver og ens egenskaper og ha det hyggelig, det vil dere få full anledning til her. Dette er et flott bidrag i en teambuilding-strategi.

Når dere først er i dette flotte landskapet, kan dere også leie sykler og nyte de flotte omgivelsene rundt Gardasjøen. På veien tilbake kan dere planlegge en konsert i Verona og kanskje en tur til Venezia. Vi i LederNytt ønsker dere en god tur og godt teamarbeid.

Hvordan reiser vi til Verona
Det er flere veier til Verona. Om du ikke vil reise direkte, kan du velge fly til Venezia (11 mil til Verona) og Milano (14 mil til Verona) med Norwegian og SAS. Lufthansa flyr direkte til Verona via Frankfurt og/eller München. Siden vi valgte å reise med Lufthansa, fikk vi også erfaring med flyplassen i Verona, som er ganske liten. Her går både inn- og utsjekkingen svært raskt. Vår forhåndsbestilte taxi stod og ventet, og vi opplevde at alt fungerte svært effektivt. Turen til hotellet i Lazise gikk på mindre enn de 30 minuttene vi hadde fått opplyst. 
Hvordan bor du i Lazise
Som i de fleste feriebyer i Italia er det mengder av hoteller, og utvalget er stort i alle prisklasser. Vi hadde valgt et enkelt, men sentralt hotell i gamlebyen i Lazise ved navn Cangrande Hotel. Som de sier selv i sin presentasjon ”Et herlig sofistikert og romantisk hotell, som ligger innenfor bymurene i Lazise, med en varm og innbydende, familieatmosfære. En historisk residens, som den dag i dag er vert for en lokal vinprodusent, Azienda Agricola Girasole. Hotellets frokostbuffé var meget bra, og om du ønsker har du også muligheten til å smake noen fine viner i en helt spesiell festsal.

Foto og tekst: Ingar Næss (www.studiof2.no)