Thommy Stenvik: – Gevinsten er verdt strevet

Når noe er verdt å gjøre, kommer det sjeldent uten utfordringer. Det har strømgründeren Thommy Stenvik fått erfare. Han har tidligere vært med på å starte en rekke selskaper fra bunnen av i både Norge og Sverige, og kjenner godt til både opp- og nedturene når det kommer til å følge drømmene sine.

– Min viktigste huskeregel, og jeg vet at mange vil være enig med meg, er at gevinsten er verdt alt strevet og alle utfordringene underveis, sier Thommy Stenvik, som i dag er styreformann og daglig leder i holdingselskapet Stenvik Power Group.

Ofte er det utfordringen som hindrer oss i å forfølge en idé, mener Thommy Stenvik. Heller enn å la seg avskrekke - eller late som at utfordringene ikke kommer til å dukke opp - råder Stenvik unge gründere til å tenke gjennom noen typiske utfordringer med å bygge en organisasjon på forhånd. På den måten kan man utarbeide en beredskapsplan.

Her er fire typiske utfordringer med å bygge en organisasjon, og Thommy Stenviks beste tips til hvordan du bør møte dem:

1. Du styrer showet alene

Bare fordi du er en gründer med talent for å starte bedrifter, betyr ikke det at du utmerker deg som markedsfører, regnskapsfører eller selger. Det er en rekke roller du må påta deg som eier av en ny virksomhet, og tanken på å styre showet alene kan være skremmende for mange.

Slik overvinner du dette: Vær ærlig med deg selv om styrkene og svakhetene dine, og forstå at når du driver en bedrift er tiden din dyrebar. Du kan selvsagt gå på kurs for å lære deg å sette opp et regnskap, men det kan være både tids- og kostnadsbesparende å betale noen andre for å gjøre jobben.

2. Skaffe investorer

En av de aller største utfordringene du står overfor når du skal bygge en organisasjon, er finansieringen. Ikke alle virksomheter krever de største investeringene fra begynnelsen, men du må sørge for at du er godt posisjonert til å holde driften gående på lang sikt.

Slik overvinner du dette: Søk finansiering for oppstartsbedrift. I Norge finnes det mange gode støtteordninger og stipendprogrammer du kan søke om å få innvilget. I tillegg må du jobbe aktivt med å skaffe investorer. Bruk nettverket ditt, dra på eventer, presenter deg selv for folk og vær klar til å levere ideen din i en elevator pitch - denne må sitte.

Thommy Stenvik om å skape egen suksess

3. Hva hvis jeg blir syk?

Dette er en stor bekymring som hindrer mange fra å starte for seg selv. Du mister tryggheten og fordelene av å være ansatt. Hva skjer hvis du blir syk eller skadet? Hva hvis barnet ditt blir sykt? Hvis du ikke er villig til å ta risikoen trenger du ikke å la det stoppe deg. Du har flere alternativer.

Slik overvinner du dette: Kjøp en selvstendig helseforsikring. Det er en liten pris å betale for trygghet rundt helse og økonomi for deg og familien din.

4. Skillet mellom arbeid og fritid viskes ut

Alle som har startet bedrift eller hatt hjemmekontor kan kjenne seg igjen i dette. Hvis arbeidsdagen din starter og slutter hjemme hos deg selv, kan det være utfordrende å separere arbeid og fritid. Plutselig sitter du foran PC-skjermen fra du våkner til langt på natt, og neglisjerer ansvar på andre områder i livet ditt. Trening, søvn, tid med familien og møter med venner blir nedprioritert.

Slik overvinner du dette: Det er avgjørende at du får en god rutine på arbeidsdagen, og holder deg strengt til den. Alle er produktive til forskjellige tider, så det er opp til deg å bestemme en fornuftig arbeidstid. En god regel er at når du har krysset av alle oppgavene for dagen, får du ikke lov til å begynne på morgendagens oppgaver. Bruk heller tiden på familien, eller gå og legg deg tidlig.