Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
arrow_upward
Martha Louise 4_450x328
404

Travle engler med bakkekontakt

Martha Louise og Elisabeth Nordeng

Som gründere med nystartet bedrift kunne Elisabeth Nordeng og Prinsesse Märtha Louise ihvertfall stryke ett punkt fra to-do-lista: Å få oppmerksomhet rundt bedriften. Til gjengjeld har det massive medietrykket preget dem begge ganske sterkt, og gitt dem evnen til å stole på egne vurderinger og erfaringer. 

Martha Louise 4_450x328.jpg

 

Nylig lanserte duoen et nytt samarbeidsprosjekt - en smykkekolleksjon med Celine Engelstad. Ledernytt har snakket med den travle duoen om å starte eget, om å tro på seg selv og om det nye smykkeprosjektet.

Klar til start

I et hotellrom i en østerriksk by, har Elisabeth Nordeng og Märtha Louise satt seg ned foran datamaskinen og slått på Skype for å snakke med Ledernytt. De er på seminar, og holder foredrag om bedriften sin, Engleskolen Astarte Inspiration, som nå vel kan kalles godt etablert. Siden starten i 2007 har de etablert et selvutviklingssenter, avholdt en mengde kurs, holdt utallige foredrag, og gitt ut to bøker som begge er oversatt til en rekke språk. Elisabeth og Märtha har jobbet så lenge og godt sammen, at de mer eller mindre avslutter hverandres setninger automatisk. Dette hadde de imidlertid ikke selv forutsett, første gangen de møttes.

            ­- Vi møttes på et kurs i clairvoyance, clairvoyance vil si at man lærer å systematisere sanseinntrykk, og lærer å lese energier til andre mennesker. Dette kalles reading. Kurset gikk over 2,5 år, og vi var bare 15 elever, sier Märtha Louise.                       

            ­- Vi hadde rett og slett ikke god kjemi da, og unngikk hverandre gjennom hele kurset, fortsetter Elisabeth, og smiler litt. ­- Men så! Etter en stund hadde klassen en reunion, og plutselig vi hverandre, som om det skulle være første gangen. Nesten som om vi måtte bli klare før vi møttes skikkelig. Vi fant at vi hadde så mye felles. Vi hadde begge oppdaget noen verktøy og teknikker som hadde endret livene våre og som gav oss mer selvtillit og energi. Vi skjønte raskt at vi ville dele disse med andre, og fem dager etter vi bestemte oss, hadde vi de første 10 elevene våre og bedriften var i gang, sier Elisabeth.

            ­- Selv hadde jeg holdt igjen hvem jeg var, og prøvd å skjule mitt egentlige jeg i mange år, forteller Märtha. ­- Hadde vi planlagt dette lenge, så hadde jeg sikkert funnet mange unnskyldninger for å ikke gjøre det, fortsetter hun. Märtha forteller videre at hun mener at hvis du vet du ønsker forandring, så bør du bare gjøre det, rett og slett hoppe i det, med en gang.

­-­  Vil du virkelig forandringen, så lytt til stemmen inni deg - lytt til forandringens stemme, og ikke til de som vil at du skal være på stedet hvil, sier hun.

Martha louise 1_600x682_cropped_450x367.jpg

Press(e) utenfra ga indre styrke

Elisabeth forteller at hun ble veldig satt ut av den massive kritiske pressedekningen.

             ­- I 2007 da vi startet, fikk vi så massiv kritisk presse. Dette hadde ikke jeg forutsett. Av denne hendelsen lærte jeg meg å stole på mitt eget, den harde veien.

Hun mener at det å finne troen på seg selv, og stole på egne vurderinger, gjør deg fri til å se muligheter og være tilstede i øyeblikket.

            ­- Siden oppstarten har det vært mer eller mindre som om vi har gått ut i en elv som stadig renner avgårde, og så har vi gått oppstrøms eller nedstrøms ettersom det føltes riktig, sier Elisabeth.

 ­- Det handler om å tørre å være i nuet, og ikke om hva som skjer om 5 og 10 år, fortsetter hun.

­-­ For oss gjelder ikke langsiktige strategiplaner, sier Märtha Louise. ­- Vi har jo forandringer som hele tiden kommer, og inspirasjoner utenfra som vi tar med oss. Altså, vi har jo planer, masse planer, men ikke lengre enn ett år omtrent frem i tid, forteller hun videre.

            Begge to forteller at det å jobbe med bedriften for dem er noe som gir mer energi enn det tar. Elisabeth syns det nesten har vært som å få et nytt barn. ­- Uansett om jeg skriver eller gjør noe annet, er det spennende og utviklende. Det er gøy å kunne skape sin egen hverdag, og være fleksibel, forteller hun. Märtha beskriver de første årene som ekstremt arbeidskrevende, med utforming av nye kurs og stadig nytt som måtte læres. Hun forteller at det at de to alltid kan snakke sammen, at de forstår hverandre og utfyller hverandre, gir henne energi og gjør at jobbing ikke kjennes som jobb. ­- Det er også utrolig viktig at man gjør noe man virkelig brenner for, ellers har man ikke nok go til å komme igjennom den første dalen i begynnelsen, mener hun. Her sikter hun til alt man hele tiden må takle underveis under en etablering, det nye rammeverket som må bygges i tillegg til innholdet som skapes. ­- Heldigvis bli alt enklere når man får rutiner, sier hun, og understreker igjen at det bare er å holde ut, og tro på det man holder på med. ­- I tillegg er det viktig å bare jobbe med gode mennesker, skyter Elisabeth Nordheim inn.

            ­- Vi har heldigvis Carina her, som er superflink på rutiner og organisering og slikt som vi ikke er så gode på, sier Märtha. Man må sette bort det man ikke kan, for å få tid til det man kan best.

Martha Louise 2_600x661_cropped_450x334.jpg

Smykker med mening

Fremdeles i tråd med bedriftsfilosofien, har duoen nylig utvidet produktporteføljen sin til noe hakket mer håndfast - smykker med et bakenforliggende budskap. Sammen med designer Celine Engelstad og markedsdirektør Gunvor Vik, har de funnet hver sin smykkesten og bygget en serie rundt den. Smykkeserien er firedelt etter type sten, og har også en femte felles serie med alle stenene i. Alle seriene har samme tankegang i bunnen - gudinnen Astarte. Her er det brukt kunsthistoriske referanser til symboler og figurer, og estetiske valg som understreker kvinnens typiske kraft. Elisabeth og Märtha understreker at de ikke er ute etter å være feminister, men heller søker en balansering av det feminine og det maskuline. Begge kjønn har begge sider i seg, mener Märtha, og for å bli hele mennesker må man erkjenne dem begge og gi dem plass.

            Smykkestener og krystaller har historisk sett blitt tillagt forskjellige egenskaper og styrker, som kan hentes frem hos bæreren ved bruk. Märtha og Elisabeth tror vi tiltrekkes av smykkestener som vi "passer sammen med", og på et vis trenger å ha nær oss. Selv har de valgt seg topas (Märtha) og ametyst (Elisabeth). Tidligere har de uttalt at de har brukt krystaller aktivt i skolen sin, da de sies å kunne påvirke såkalte blokkeringer i energibaner i kroppen, i tillegg til å kunne endre stemningen i et rom. Det var således et naturlig steg for dem å designe produkter med krystaller i.

            At de endte opp med å samarbeide med Celine Engelstad, var også et resultat av at de var tilstede i øyeblikket, og møtte noen de "klikket med". Duoen har begge to vært begeistret for Engelstads smykker, og brukt dem både privat og på jobb. Da Engelstad oppdaget dette, inviterte hun dem til smykkestudioet for å spesiallage noe til dem. Dette møtet resulterte i at de fant hverandre, og på kort tid bestemte seg for å lage noe sammen.

            Kolleksjonen har så langt vært en ubetinget suksess, de har solgt den inn til en lang rekke gullsmeder, blitt omtalt i diverse medier, og fått en masse positive tilbakemeldinger.

Energi på jobben

Märtha og Elisabeth er begge enige i at noe av det beste med jobben de har nå, er at de får overskudd av å jobbe med hverandre.

            ­- Det er fint å samarbeide så bra. Måten vi to jobber på, passer så bra sammen. Begge er uredde, sier Elisabeth.

            ­- Man må huske at hvis ikke det "stemmer", med inpirasjon, energi og samklang, så skjer det ikke noe, sier Märtha. ­- Det er også fantastisk å jobbe med noe som gir oss så mye selv, det at vi kan hjelpe andre, det er vi veldig takknemlige for.

            Hun forteller også, litt lattermildt, at det ofte for henne er motsatt av hos folk flest - når hun er sliten, blir hun overlykkelig av å kunne dra til jobben i Oslo og holde kurs. ­- Skolen i Oslo lader meg opp! Jeg får masse energi av å være der. Det er jo det vi lærer bort også, vi har teknikker som vi kan ty til for å komme i balanse igjen, fortsetter hun.

            Elisabeth forteller at hun også lader opp av å dra på hytta, hvor det er dårlig dekning. Alle trenger å logge av, og gjøre noe for seg selv av og til.

            ­- Jeg ser også at vi kvinner innimellom skal være så fryktelig flinke piker. Det må ikke alltid  være 100% perfekt! Vær litt feiltastisk, er du redd for å gjøre feil, så tenk at vi gjør jo feil alle sammen, slik er det å være menneske. Tilgi deg selv! insisterer Elisabeth.

Nye horisonter

Ikke bare går det bra med smykkekolleksjonen, jentene har også vind i seilene med bøkene de har skrevet. I England kommer "The Spiritual Password" ut i januar (denne er bygget på deres første bok Møt din skytsengel), i tillegg til utgivelser i flere nye land: Frankrike, Spania, Romania, Tsjekkia og USA.

Siden Elisabeth bor i Oslo og Märtha i London, vil nok dette øke antallet reisedøgn ytterligere. Ledernytt lurer derfor littegrann på hvordan det er å kombinere denne typen jobbing med et familieliv?

            ­- Jeg prøver å få en balanse, her også, sier Märtha. ­- Hjemme mot ute, huske inn- og utpust, ha lange ferier med bare familien, og så heller ha intense perioder med reising, hard organisering og mye Skype, forteller hun. Elisabeth og Märtha har ingen spesielle forbilder eller mentorer som de strekker seg etter, men de forteller at de generelt blir inspirert av mennesker som følger hjertet sitt. Selv har de også dette som hovedråd til andre gründere.

             ­- Lytt til deg selv og hold ut, ikke lytt til dem som sier det ikke kommer til å gå, sier Märtha. Elisabeth er enig. Hennes beste tips er å følge hjertet, gi deg selv litt slakk, men også selvfølgelig huske at det må innsats til.  ­- Du må ha fremdrift til hele tiden, og konstant realitetssjekke, understreker hun.

Selv har hun følgende fremtidsmål, som nok også lett kan implementeres hos oss alle:  ­- Vi skal ihvertfall fortsette å leke og skape, og ha det gøy på jobb! sier hun med et smil.

Fakta: Astarte Inspiration:

Etablert i 2007 av Märtha Louise og Elisabeth Nordeng. Astarte avholder selvutviklingskurs  med en åndelig dimensjon, hvor Märtha Louise og Elisabeth Nordeng deler egne opplevelser og historier. De søker å få kursdeltakerne til å gjenoppta sin "unike kommunikasjon med hjertet, kroppen, auraen, jorden og universet", gjennom å "få kontakt med engler og ha en åpen kontakt med hjertet og kroppen".

I tillegg til kurs og foredrag, har de en egen 3-årig utdanning i verktøyene de har utviklet, og de har gitt ut to bøker. Snart kommer bok nummer tre.

Nylig lanserte de egen smykkekolleksjon, basert på virksomme krystaller og gudinnesymbolikk.

Fakta: Celine Engelstad:

Norsk smykkemerke, som raskt fikk stor suksess etter starten i 2007. Drives av designer Celine Engelstad og markedsdirektør Gunnvor Vik. Engelstad har bakgrunn fra designskolen Central St. Martins i London. Smykkene ble tidlig plukket opp av kjendiser og bloggere, noe som førte til masse publisitet og en raskt økende omsetning. Smykkene produseres i edelt metall, og med hel- og halv-edelstener, ved fabrikker i Asia og Europa, men designes i sin helhet i Norge. Selges hos gullsmeder og på nett.

Tekst: Cecilie Mossige / Foto: Mona Nordøy

Motta nyhetsbrev

Meld deg på nyhetsbrev!

Ikke la det «hastende» ta over det «viktige»

Forskjellen mellom disse to er nøkkelen til riktig tidshåndtering, og er viktig for å styrke din bedrift.

Slik bruker du historiefortelling som kommunikasjonsform i lederskapet ditt

Visste du at du kan bruke historiefortelling til å inspirere og engasjere medarbeiderne dine? «Storytelling» har blitt et moteord som det snakkes om overalt, men hva handler det egentlig om? LederNytt...
Les mer
Annonsér her!
Annonsér her!

Sette rydding i system - frigjør både tid og energi

De fleste av oss skulle gjerne hatt det litt mer ryddig og ordentlig rundt oss. Hatt stålkontroll på alt og visst nøyaktig hvor teiprullen er. Og hvor var det nå du gjemte det hersens passet igjen? Sy...

Karrieredesign – meningsfull karriere i et foranderlig arbeidsliv

Har du noen gang opplevd at karrieren din tar veier du ikke hadde planlagt? Eller at du føler deg låst i en karrierebane som ikke gir deg det samme nå som den gjorde da du startet på den? Er mangel på...

13 små vaner som fører til store resultater

Suksess skjer ikke på et øyeblikk. Det skjer gjennom mange små suksesser, oppnådd over tid. Hvis du ønsker å bygge noe stort, hvis du har en visjon, en drøm, eller bare et klart definert mål. 

Er du en av dem som ofte tyr til e-post når du skal formidle en beskjed til dine medarbeidere?

Da kan du være ganske sikker på at det vil dukke opp en hel del misforståelser fra tid til annen. Ved å velge muntlig kommunikasjon kan du skape en kultur med mindre konflikt – og bedre samarbeid. ...
Annonsér her!
Annonsér her!

Brikken som mangler for å endre medarbeidernes atferd

Å skape indre motivasjon handler om å hjelpe medarbeiderne å bli mer effektive og engasjerte. «De fleste er skeptiske til forandringer, men det er bare forandringer som gir fremgang.»

Hva slags grunnmur vil du ha i din virksomhet?

Kjenn litt på ordet virksomhetsplattform! Hva slags grunnmur vil du ha i din virksomhet? Hva slags kultur ønsker du å dyrke?  Ordet kultur kommer fra latinske cultura som betyr å dyrke. Hva dyrker ...

Kommunikasjon som ikke holder mål, kan gjøre stor skade i bedriften

Har du noen gang vært borti at dårlig kommunikasjonsflyt skaper misforståelser og usikkerhet? Kommunikasjon som ikke holder mål, kan nemlig gjøre stor skade i en organisasjon, mens god kommunikasjon k...

Snakker du om deg selv på en engasjerende måte?

Står folk med ørene på stilk og årvåkne blikk når du forteller ting? Eller ser de på klokken mens de skjuler en gjesp? Her får du ekspertens beste tips til hvordan du skal få de rundt deg interessert ...
Annonsér her!
Annonsér her!

De beste lederne skaper et trygt og tillitsfullt miljø for ansatte og ledere

Nevrovitenskap er med å vise at trygghet på jobben bør komme først. Når kroppen er i et kamp- eller flukt mønster, reduseres evnen til kreativitet, sosialt engasjement og «the drive for excellence». D...
Les mer

Få indre balanse som leder – og skap en mer balansert verden

Har du noen gang lurt på hva vi kan gjøre med en verden som er stadig mer ubalansert –  og om ledere kan bidra til å få den mer i vater? Svaret kan ligge i taoistisk ledelse.