Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
arrow_upward
Sterk-Hjerne-2
404

Tren hjernen din til å holde seg positiv

Som entreprenør er det viktig å kunne bekjempe feil, nederlag og utfordringer. Å ikke la seg bli deppa eller miste motivasjonen på grunn av negative hendelser som oppstår. Lær hvordan du kan trene hjernen din til å holde seg positiv selv når det er tøffe tider.

- Mennesker har en naturlig tendens til å rette seg mot det negative. Våre hjerner har større sannsynlighet for å oppsøke negativ informasjon og lagre dette raskt til minnet, sier Matthew Della Porta, en positiv psykolog og organisasjonskonsulent i USA.

Dette er selvfølgelig ikke bare dumt. Å erkjenne problemer og ta tak i feil, kan lede oss til bedre løsninger. Men vi går ofte for langt, vi dveler ved det negative, og banker oss selv opp for våre feil, skriver Entrepreneur.com.

Ved å bevisst øke fokuset på det positive, kan vi begynne å utjevne balansen. Da kan vi finne en gylden middelvei hvor vi kan se på feil og utfordringer uten å bli nedfor. Vi blir heller mer motiverte, produktive og klare for suksess.

Her er tre tips du kan prøve for å hjelpe hjernen din til å holde seg positiv:

1. Uttrykk takknemlighet

Negative hendelser blir store og setter seg fast hvis man ikke bevisst balanserer dem ut.

- Når du står overfor utfordringer, er det viktig å også gjøre en status på hva som går bra. Å tenke på det gode i livet ditt kan hjelpe til med å balansere det positive og negative, og det gir hjernen den ekstra tiden den trenger for å registrere og huske de positive hendelsene, sier Della Porta.

For å hjelpe hjernen med å lagre positive hendelser, kan du reflektere over hva du er takknemlig for, og gjør dette minst en gang i uken. Skriv ned hva du er takknemlig for, som for eksempel muligheten til å kunne forfølge en karriere du elsker, eller familien som støtter deg. Hvis du foretrekker en daglig rutine, så kan du skrive en logg hver kveld over de gode tingene som skjedde i løpet av dagen.

- Bare gjør det kort og enkelt. Hvis du prøver å hamre frem takknemlighet, så blir det fort kjedelig.

2. Gjenta positive affirmasjoner

Hvilken som helst politiker eller markedsfører vet at jo oftere du hører en beskjed, jo større sjanse er det for at du tror på det. Dette gjelder også for beskjeder om hvem du er eller hva du er kapabel til. Ved å repetere positive affirmasjoner med stor overbevisning flere ganger hver dag, trener du hjernen til å tro på det.

- Over tid vil du begynne å internalisere dem, sier Della Porta.

Velg to til tre affirmasjoner som representerer dine verdier og mål, som for eksempel «jeg kan takle hva som helst», «det er nok av tid», eller «jeg blir bedre for hver dag som går». Denne repetisjonen vil påvirke hvordan du håndterer negative hendelser. Det kan være spesielt effektivt hvis du har en tendens til å tenke negativt.

3. Utfordre negative tanker

Hver gang vi får en negativ tanke velger vi hvordan vi skal reagere. Vår naturlige reaksjon er ofte  at vi begynner å dvele. Hjernen tenker hardt på negative hendelser og gjør dem større og viktigere enn de er. For å bekjempe dette, se for deg at tanken ligger utenfor deg. At tanken er noe du kan observere og dekonstruere. Da kan du skape en vane hvor du distansierer deg fra tanken i stedet for at du dveler ved det.

Videre kan du utfordre de negative tankene om deg selv. For eksempel hvis oppstartsbedriften din ikke får oppturen du hadde håpet på, så tenker du kanskje «jeg er en fiasko». Men dette er jo ikke sant, og det er lite produktivt. Tenk heller og se på hendelsen annerledes. Du kan si: Jeg jobbet hardt, men jeg klarte ikke å forutse endringene i markedet. Jeg er skuffet, men nå skal jeg prøve på nytt med nye opplysninger.

Denne tolkningen er mildere, mer korrekt og den er proaktiv.

- I begynnelsen vil denne strategien føles vanskelig og du vil tro at den ikke fungerer. Men over tid, vil dette gå automatisk for deg, og negative tanker vil ha mindre sannsynlighet for å dukke opp. Ingen gjør dette naturlig, du er nødt til å lære og øve, sier Della Porta.

Les også: 5 viktige ingredienser for å kunne jobbe med det du elsker

Motta nyhetsbrev

Meld deg på nyhetsbrev!

Alt du gjør som leder, kommuniserer

Bli en fremragende leder - del 3

Måten vi oppfører oss på, har stor betydning for hvordan vi virker på andre – og på oss selv. Er du virkelig bevisst ditt eget kroppsspråk? Eller handler du stort sett på autopilot? Her får du gode rå...
Les mer

Engasjement og mestring på resept

Norge i verdenstoppen på sykefravær!

Det sies at norsk sykefravær er verdens høyeste. Ikke bare koster det næringslivet dyrt, det er også svært krevende for arbeidstakere. En mulig medisin er mer mening og mestring.
Annonsér her!
Annonsér her!

Gjør din bedrift mer konkurransedyktig - fokuser på den viktige kompetansen

I dagens arbeidsliv er det en nødvendighet å være konkurransedyktig. For å få til dette er man nødt til å tenke annerledes og nytt. Teo Härén mener at kreativitet er den viktigste kompetansen moderne ...
Les mer

7 drivkrefter bak medarbeidernes engasjement

Som leder finnes det syv drivkrefter som du må jobbe med for å øke medarbeidernes engasjement.

Å dyrke medfølelse i lederskap

Forskning viser at ledere som dyrker frem takknemlighet, medfølelse og stolthet hos sine medarbeidere, vil se økt produktivitet og velvære hos sine medarbeidere. Dessuten tilrettelegger de for et mer ...

Hva strever ledere med i hverdagen? Situasjon: «ineffektive møter»

Dette er den første artikkelen i serien og omhandler «ineffektive møter».
Annonsér her!
Annonsér her!

Sjekk gjerne mine referanser!

Rekrutteringsveileder del 7

Du bestiller neppe hotell til ferien uten å sjekke referanser. Du vil ikke bo der det er skittent, dårlig service, kakerlakker på rommet, eller full fest i nabobygget døgnet rundt. Du vil redusere ris...
More...

10 bud for å bli en drømmearbeidsgiver

Hva er egentlig en drømmearbeidsgiver? Hva skiller disse fra andre arbeidsgivere? Svante Randlert har forstått hva ledelse er og gir deg i denne artikkelen de beste verktøyene for hvordan du kan tiltr...
Les mer....

AI versus det kreative mennesket

I møte med teknologiske endringer blir kreativitet ofte sett på som en unik menneskelig kvalitet. I dag truer imidlertid generativ AI, som ChatGPT, med å endre det kreative arbeidet betydelig. Her er ...
Les mer

Å Lede Gjennom Krise

Mange kommuner står overfor en utfordrende oppgave: å lede gjennom kriser. Vanligvis er det enkeltstående hendelser som utløser kriseledelse og krever umiddelbare tiltak.
Les mer
Annonsér her!
Annonsér her!

Lav lønn kan gi kameraderi 

La oss først slå fast at Econa er helt enig med Johan Bergh i at vi må motarbeide nepotisme og kameraderi. For offentlig sektor er det imidlertid tre viktige forhold som bygger opp under en form for n...

Friksjonskompetanse i partssamarbeidet - en forutsetning for å lykkes

Partssamarbeid om arbeidsmiljø er i vinden som aldri før, og stadig flere ser verdien av at ledelsen, tillitsvalgte og verneombud samarbeider om utvikling av egen organisasjon. Verdien av at partene s...
Les mer