Daglig leder i Factlines, Siri Engesæth, forteller at den nye Åpenhetsloven er klokt tilrettelagt; - Det er ikke krav om at alt skal være perfekt. Det er krav om at du avdekker risiko og har en prosess for forbedring. Bedriftene skal kontrollere leverandører, og avdekke risiko og brudd på etiske lovverk Det skal for eksempel ikke være knyttet tvangs- og barnearbeid til produksjonsprosesser.

– Dette har vi i Factlines jobbet med i 8 år, og vi tror kundene våre sover bedre om natten, smiler Engesæth. – Vår digitale løsning gjør det mulig å ha informasjon i tide slik Åpenhetsloven og Loven om offentlige anskaffelser krever. Du kan si vi tilbyr prosess-støtte som gjør dette arbeidet enklere, sier Engesæth.

– Noen av leddene i leverandørkjedene tilfører ikke annet enn en høyere sluttpris. Når det blir hentet inn informasjon gjennom et digitalt verktøy, får virksomheten god kontroll på hvor risikoen ligger og kan gjøre gode tiltak til rett tid. Det blir lettere å se hva som må prioriteres og gjøres for å sikre miljø og menneskerettigheter.

På Arendalsuka i august hadde Factlines seminarer og diskusjoner i samarbeid med UN Global Impact, der blant annet Dag Strømsnes fra Direktoratet for forvaltning og økonomistyring, og Morten Thorvaldsen fra Olav Thon Gruppen snakket om hvordan de jobber med ansvarlige innkjøp og leverandører. Åpenhetsloven trådte i kraft i juli nå i år 2022, mens Loven om offentlige anskaffelser har vært i bruk siden 2016.

bilde 2.jpg

Egenutviklet sporingsteknologi

– Systemet vi bruker er en videreutvikling av egenutviklet software som vi laget til sporing av kjemikalier og mat. Videreutviklingen skjedde i et OFU-prosjekt der Helse Sørøst var den krevende samarbeidspartneren og var ferdig i 2015, forteller Engesæth.

– Mange bruker Excel og mister fort data og kontroll. Med en digital løsning blir alt sporet og lagret. Du får bedre datagrunnlag hvert år, som bygger på det som ble samlet inn året før. Med tiden får du flere svar og virksomheten vil samsvare bedre med kravene som foreligger. Du ser raskt hvordan det kan utgjøre en forskjell for deg og din virksomhet.

– Med et støttesystem som får info direkte fra kilden, kan bedriftene gjøre sin egen risikovurdering, istedenfor å måtte begynne på nytt hver gang. Informasjonen de får beholder de til neste gang de bruker verktøyet. Det kan også komme til nye data som er risikoreduserende og lønnsomt å kjenne til.

Factlines støtter hele prosessen fra krav og etiske retningslinjer, til risikoanalyse, oppfølging og dialog. Det er lett å lese av systemet.

Les også: Åpenhetsloven - Med mål om en bedre arbeidshverdag for alle.

 

Gjør en forskjell

Factlines bilde 3.jpg

Factlines har blitt kalt «moderne miljødetektiver» fordi de ser til at produksjon og tjenester ikke skader mennesker og natur. Engesæth råder bedriftene til å ikke være redde for å avdekke risiko hos leverandører.

– Unngå å gjøre det for komplisert eller tenke at det skal være perfekt første gang. Det viktigste er å komme i gang. Den største fallgruven er at du tenker at dette gjelder ikke deg, det gjelder alle. Tenk hvor stolt du kan være når du vet at du har gjort en forskjell, sier Engesæth begeistret.

– Mitt råd til bedriftene er å unngå å utsette ting fordi de tror at det tar så mye tid. Du får raskt tilgang til systemet og trenger ikke å sette av en hel stilling til jobben. 

Tips: 

1 Unngå å utsette det viktige arbeidet med miljø og samfunnsansvar

2 Unngå å tenke at det ikke gjelder deg, det gjelder alle

3 Be om demo her!

Forbedrer flere forretningsprosesser

Mange er opptatt av forbedring og kvalitet i forretningsprosessene sine og ser at systemet gir flere praktiske fordeler.

– Mange ser at systemet er til hjelp for flere forretningsområder, for eksempel salg. Du vil kunne dokumentere produkter bedre, ha kontroll på compliance, og ha tilgang til innsikt for å ta faktabaserte beslutninger, presiserer Engesæth. 

Du kan gjøre innkjøp med mindre risiko og komme mye bedre ut av det finansielt. Du kan ha bedre ledelse og kvalitet fordi du har bedre innsikt i leverandørkjeden.

– Mange kjenner ikke godt nok til leverandørene sine og blir overrasket når de finner skjulte ledd og forhold de ikke visste om.

Factlines gir deg muligheten til effektivt å kunne tilegne deg kritisk kunnskap som berører din virksomhet og dens omdømme.

Les mer her!

Factlines ble stiftet i 2012. Kundene deres spenner fra offentlige innkjøpsorganisasjoner, til små, mellomstore og store private selskaper. Bærekraft er alles ansvar. Factlines sin ambisjon er å gjøre det mulig for alle å ta del i en bærekraftig fremtid med en effektiv kartlegging av leverandørkjeder.
Kontakt Factlines på telefon 48203000 / epost: info@factlines.com
Vil du kontakte Siri Engesæth direkte, ta kontakt på: +4790114675