Frihet til at feste og ha masse sex. Frihet til å spise hva du har lyst til, fordi det kun er alle de andre, som er overvektige, har sukkersyke og nærdøden opplevelser ved synet av en trappeoppgang.

Kanskje gjenkjenner du seg selv i det ovenfor, kanskje ikke, men uansett hva, så har dine handlinger i 20-årene større konsekvenser, enn det du går og tror.

30- ÅRENE ER DE NYE 20- ÅRENE- ELLER IKKE!

I takt med at vi lever lengre og lengre, så er våre planer om hus, hage, volvo og barn også blitt utsatt.

I 1950 var gjennomsnitts fødealder 23 år, men i dag er den 29 år. Man kan derfor godt lures til at tro, at 30-årene er de nye 20-årene, men rent biologisk sett, så er det alarmklokker som ringer, hvis man først tar livet sitt seriøst, når man er i 30- årene.

Vår hjerne går igjennom forskjellige faser. Faser som kun skjer én gang, og særlig i starten av 20-årene er det et vindu med muligheter, som du kraftig bør overveie, hvis du ser for deg at du skal ha et langt sukessfullt liv.

La meg forklare deg, hvorfor nettopp 20- årene dine er det riktige tidspunktet å skru opp ambisjonene og TV’ en ned.

DIN HJERNE OG DEG

Du har blant mange andre områder, 2 ting i din hjerne, som er viktige for vår dagsorden i dag, den ene er din prefrontal cortex, som vi fremover kaller Sjefshjernen og den andre er ditt limbiske system, som vi fremover kaller Gammelhjernen. Før du sovner, så ta det rolig, jeg forteller at det samlede antall av fancy fremmedord kun kommer opp på 4 ganger.

DET LIMBISKE SYSTEM – GAMMELHJERNEN

Har du noensinne vært glad? Sur? Sint? Beklaget deg? Ditt limbiske system er en av de eldste deler av hjernen fra et evolusjonært synspunkt, og vi kaller den derfor Gammelhjernen i denne artikkelen. Gammelhjernen forbinder blant annet følelser og handlinger, og står for langtidshukommelsen, særlig minner og følelser knyttet til disse. Den er i høy grad dyrisk, og stedet hvor vår magefølelse og dypeste ‘uforklarlige’ lyst stammer herfra, som å bli liggende på sofaen i stedet for å gjøre rent, som du burde gjøre. Din gammelhjerne er stort sett ferdigutviklet i midten av ungdomstiden.

Gammelhjernen er den, som får deg til å ta et stykke til, selv om du godt vet, at du ikke burde.

PREFRONTAL CORTEX – SJEFSHJERNEN

Hjernen har gjennom evolusjonen utviklet seg neden fra og opp, samt bakfra og ut. Derfor er din Sjefshjerne av de nyeste tiltak fra evolusjonens side, som står i skarp kontrast til gammelhjernen.

Din sjefshjerne, står for logisk tenkning, fremtidige konsekvenser og dermed viljestyrke. Ja, den sørger faktisk for, at gammel hjernen ikke får viljen sin hele tiden, fordi det er en dag i morgen, og alle ting har konsekvenser i det lange løp, og derfor passer navnet Sjefshjerne meget godt.

Din sjefs hjerne er først ferdigutviklet, når du er omkring 25 år gammel.

Å forstå de 2 hjerner forklarer også, hvorfor tenåringer i det ene øyeblikk kan høres modne og fornuftige ut mens de i neste minutt oppfører seg tåpelig. Der er simpelthen en slåsskamp mellom Sjefshjernen og Gammelhjernen.

Sjefsjernen er det, som stopper deg fra å ta et stykke, sånn som du ikke burde spise.

På Stanford universitetet laget man et forsøk med barn, der barna fikk valget mellom 1 marshmellow med en gang, eller 2 marshmellows om barnet ventet 5 minutter. Forsøket var en direkte test av, hvor aktive barnas Sjefshjerne var. Fordi en aktiv Sjefshjerne er i stand til at overdøve Gammelhjernen, som gjerne vil ha godteriet nå, istedetfor å derimot gjøre det logiske, som er å vente 5 minutter og få 2 stykker. Man fulgte deretter barnas liv, og fant ut av, at aktivitet i Sjefshjernen var direkte forbundet med klassisk suksess i livet. Som f.eks, eksamenskarakterer, utdannelse, karriere og BMI (Body Mass Index). Interessant, er det ikke?

Som den kloke leser du er, tenker du helt sikkert, at hvis Sjefshjernen, den fornuftige del av hjernen, først er ferdigutviklet, når jeg er 25, så er det vel best å vente med å ta beslutninger? Ikke helt.

20-ÅRENE, WHERE THE MAGIC HAPPENS

På 2 tidspunkt i ditt liv, skjer det noe magisk i hjernen. Den produserer nemlig ekstra mange synapser.

Som en skog i kraftig vekst, blir neuroner i den unge hjerne mer forgrenet og når tettere og tettere inn på hverandre uten helt å berøre. Mellomrommet mellom disse heter en synapse. Når en elektrisk impuls, våre tanker, handlinger og inntrykk, når enden av en gren sprøyter neuronet kjemiske signaler til synapsen kort etter. Over tid vil synapser som blir brukt mye bli tykkere og sterkere mens mindre brukte synapser svinner bort.

Som nevnt, så skjer dette 2 ganger i dit liv. Det ene tidspunkt er i 3 års alderen, hvor de brukes til å lære bevegelighet, språk og fortolkning av omverdenen. Det andre tidspunktet er i 16-25 års alderen, hvor de brukes til å lære deg evnene, som er nødvendige for å navigere i voksenverdenen, din rasjonelle tankegang, argumentasjon, målsetning, planlegging og især impulskontroll (selvdisiplin & viljestyrke).

Som du kan se, så er det meget fornuftig for deg, å være kritisk overfor hvilke deler av din hjerne du styrker i ungdomsårene, fordi det er nettopp de områder som legger fundamentet for resten av ditt liv. Sagt på godt norsk, så skal man smi mens jernet er varmt.

Det er kanskje lettere å forklare, med et par analogier.

ANALOGI 1 – DIN HJERNE ER EN MARK

Forestill deg en nysådd mark, med små spirende planter over alt. Det er nå, du har sjansen for å lage de gangstier, du vil få glede av resten av ditt liv. Så du styrker din sjefshjerne ofte, og går derfor de samme gangstier riktig ofte. Etter som du blir eldre, vokser plantene omkring deg seg høyere og høyere. Du kan godt lage en ny gangsti, ved å pløye deg gjennom den tette bevoksningen, men det er ikke lett. Slett ikke så lett, som det var, da du var i starten av 20-årene.

ANALOGI 2 – DIN HJERNE ER ET TRE

Forestill deg et nyplantet tre. Det er forholdsvis lett å dytte og bestemme hvor treet skal vokse hen. Du kan enda klippe en gren eller 2 av. Men som tiden går, blir treet større sterkere og får tykkere grener og et kraftig rotnettverk. Nå er det plutselig ikke lett å påvirke. Det er stadig mulig, men ikke så lett, som da treet var lavere enn deg. Det gjelder dog begge veier, så hvis du påvirker treet i de tidlige år (16-25), til å vokse i en riktig retning, så står du resten av ditt liv, med et flott tre, som har et fast rotnettverk og en solid krone av egenskaper, som er nødvendige for suksess i livet.

Som nevnt tidligere, så er din Sjefshjerne ikke helt ferdigutviklet i starten av tyveårene. Dette i kombinasjon med risikovillighet, er oppskriften på en imponerende cocktail.