![psykologiske kontrakten[1]](https://img5.custompublish.com/getfile.php/5033410.1345.sst7zuumwmjkjn/1140f600/6533416_5033410.jpg)
Vær åpen om forventingene til hverandre
Hvis du som leder gir for mange løfter og bryter den psykologiske kontrakten, kan det ha store konsekvenser for alle parter som er involvert. Sørg derfor for en åpenhet om hvilke forventninger dere har til hverandre – både før og etter ansettelse.
Jøri Gytre Horverak er psykolog og gründer og eier av psykologselskapet Sense Psykologi & Konsulenttjenester AS. Hun forklarer at den psykologiske kontrakten handler om menneskers antakelser om et gjensidig bytteforhold mellom partene.
– På arbeidsplassen refereres det til de forventningene som leder/arbeidsgiver og den ansatte har til hverandre. For eksempel kan leder forvente, ønske eller håpe at god ledelse i en trygg organisasjon leder til utvikling, læring og gode prestasjoner hos den ansatte. Den ansatte kan forvente, ønske eller håpe at gode holdninger, positiv fremferd og god leveranse kan lede til anerkjennelse, høyere lønn og nye muligheter fra sin leder.
En leders stadige brudd på den psykologiske kontrakten kan gjøre mye skade hos medarbeideren, eksempelvis ved at den ansatte blir usikker, føler seg usynlig, tilsidesatt, overkjørt, uviktig eller kanskje også uønsket.