Den er så truende, tiden altså. Mulig de kjente på det samme når Berlinmuren falt, eller når internett kom på banen. «Nå igjen!» Det snakkes. Dette er mye større. Ja, så stort at det går over hodet på folk flest. Gule sider er avleggs, andre plattformer har tatt over, nye strukturer, sømløshet, disruptiv innovasjon. Er du med, eller ikke?

Huset på din pc er lik huset du bygger. Normer og skjemaer, farger, materialer, til hvem gjør hva! Du finner det på mobilen. Det er effektivt, og besparelsene er enorme.
Hvem vinneren er sier seg selv. Det nytter ikke å stritte imot, alle vet, men det er allikevel lett å late som om dette ikke angår oss, og heller vente. Vente på hva?

Elefanten i rommet er i ferd med å etablere seg. Alle vet at det handler om «to be, or not to be». Får elefanten herje for lenge er det stor fare for at de beste på teamet forsvinner. De vil naturlig nok heller være på vinnerlaget. De vil være med der det skjer.
Jag ut elefanten med å kartlegge situasjonen nå, både hos dere selv og eksternt. Definer om dere skal følge etter de andre, eller satse på å gå i fortroppen.  

Uansett hva dere bestemmer dere for, så gjør riveprosessen skånsom. Ta passe steg om gangen og sikre at alle er med på hver etappe. Endring over natten passer kun for få. Når noe går tapt og dør, er det ikke alltid like lett å se starten på noe nytt.

Det store valget
Skal, skal ikke! I dette gamet er lysten til å følge gamle stier, som om de nye ikke finnes, farlig. Unngå allikevel beslutninger tatt i panikkens rus, enten det er nytt eller gammelt.     

Vokt nye oppdagelser og tanker!
Slå ned på frykt for det nye, det er oftest en illusjon, basert på utrygghet. Fortell og tydeliggjør hva som er gevinsten, ikke bare i penger, men hva det betyr for alle parter. Hvilket regnskap den enkelte er opptatt av kan variere i form av rolle og stilling. Dekk derfor alle. Forankring av nye oppdagelser er vesentlig for å lykkes. Elefanten står alltid på lur og smetter inn så fort det gamle blusser opp. 

Vurder hva som er lurt, hva som gir gevinst, og ikke minst hva gildet koster. Når noe avsluttes er det alltid noe nytt som står på lur. I morgen er det som kjent alltid nye muligheter.    

Tekst: Siri Spillum, fasilitator og rådgiver innen utviklingsprosesser av team og ledere. Siri er også forfatter av boken, elefanten i rommet. Denne artikkelen er basert på hennes bok. 

Elefanten i rommet_forside.jpg