Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
arrow_upward
patent - hva nå
404

Du har patent, hva nå?

Patent

Patentporteføljen er på plass. Det er søkt om ett eller flere patenter, og noen av dem er sågar allerede godkjent. Nå kan ingen lovlig kopiere ditt produkt, og da er inntjeningen sikret – eller kanskje ikke?

Det faktum at du har et patent betyr dessverre ikke at produkter som ligner ditt, ikke dukker opp i markedet. Ofte er dette et resultat av uavhengig produktutvikling hos en konkurrent. Andre ganger er det bevisst kopiering. Uansett kan det være et såkalt inngrep i ditt patent, og du kan få stoppet dette.
For det første bør du som patenthaver forebygge inngrep ved å informere andre aktører om at du har søkt patent. En enkel måte å gjøre dette på er å merke produktet ”patent pending” eller lignende.
Dersom lignende produkter likevel dukker opp (og det gjør de ofte), er første bud å finne ut av hvem som står bak kopieringen og varsle denne part om at de begår inngrep i dine rettigheter. I svært mange tilfeller skyldes et inngrep at ”kopisten” ikke har vært kjent med at det forelå et patent, og partene kommer normalt til enighet om en av følgende muligheter: 1) ”Kopist”/inngriper stopper sin aktivitet, eller 2) Patenthaver tilbyr inngriper en lisensavtale slik at inngriper kan fortsette sin aktivitet mot å betale et vederlag til patenthaver.
En tredje mulighet er at du som rettighetshaver, selger ditt patent i sin helhet til inngriper. Dette vil typisk være aktuelt dersom patenthaver er en liten aktør og kopisten et stort selskap som er villig til å betale gode penger for å overta patentet. Se for øvrig mer om lisensavtaler og kjøp og salg av patenter i neste artikkel.

Les også: Vokt dine rettigheter
 

Hva om dere ikke blir enige?
Ikke alle forhandlinger gir suksess, spesielt ikke i de situasjoner hvor inngrepet, altså kopieringen, har vært bevisst. Som rettighetshaver har du da mulighet til å få stoppet den andre parts aktivitet ved dom. For å gjøre dette, må du anlegge et såkalt inngrepssøksmål. Rettssaker er dyre, og det er derfor viktig å gjennomføre en cost benefit-analyse før man igangsetter en slik prosess. Økonomisk tap som følge av at inngriper finnes i markedet, må veies opp mot sannsynlighet for å vinne sak, sannsynlig erstatning og betalingsevne til inngriper (det hjelper lite å bli idømt en stor erstatning dersom selskapet ikke kan betale for seg).

Hva får du i erstatning?
En eventuell erstatning skal dekke direkte økonomisk tap patenthaveren har lidd, men en kan også få dekket ikke-økonomiske tap så som skade på goodwill. Erstatningsbeløpet kan derfor være høyere enn inngripers fortjeneste, men i de fleste tilfeller i Norge er beløpet lavt. Det har imidlertid vært eksempler på høye erstatninger i den senere tid (for eksempel AquaScan vs Brødrene Wingan).

Hva annet kan du gjøre?
En inngrepssak tar tid. Mens du venter på resultatet, kan du be om å få inngripers aktivitet stoppet gjennom en midlertidig forføyning. Normalt vil du måtte stille en økonomisk garanti for å dekke motpartens krav dersom du skulle tape rettssaken. Du må dessuten regne med at motparten vil anlegge erstatningssøksmål dersom han vinner rettssaken.
Gjennom en (annen) midlertidig forføyning kan tollvesenet også pålegges å stoppe falske varer/piratkopier som forsøkes importert til Norge.

Hva om noen bestrider dine rettigheter?
Typisk møtes et inngrepssøksmål med et ugyldighetssøksmål. Normalt samkjøres da disse rettssakene. Gjennom ugyldighetssaken vil den part du mener begår inngrep i ditt patent, forsøke å få ditt patent slettet – for eksempel ved å hevde at patentet ble urettmessig innvilget fordi krav til nyhet og/eller oppfinnelseshøyde ikke var tilfredsstilt. Dersom motparten kan dokumentere dette ved å tilveiebringe informasjon som Patentstyret ikke hadde tilgang til under saksbehandlingen, vil dette kunne føre frem. I noen tilfeller vil du imidlertid kunne forsvare deg ved å endre omfanget av ditt patent gjennom en administrativ begrensning i Patentstyret.
En protest kan også innkomme på søknadsstadiet (såkalt innvending). Dette er ikke så vanlig i Norge, men vil kunne skje dersom en annen part sitter på informasjon som tilsier at oppfinnelsen ikke er ny. En oppfinnelse av ikke helt ukjente Ole, Dole og Doffen har faktisk resultert i et avslag i Norge, men slik informasjon kan vanskelig fanges opp i datasøkene Patentstyret benytter for å undersøke om teknologien allerede er kjent.
Likeledes kan hvem som helst innlevere en såkalt innsigelse i en tidsbegrenset periode etter at patentet er godkjent. Når denne perioden er utløpt, kan patentet kun bestrides gjennom å anlegge et ugyldighetssøksmål for domstolene.
Det er for øvrig også viktig å huske på at du også kan bestride andres rettigheter på tilsvarende måte.

Aktiv håndhevelse oppsummert
En aktiv håndhevelse av rettighetene innebærer altså å varsle potensielle inngripere om at teknologi er patentsøkt (merk: patent pending), angripe inngripere/kopister, forsvare deg mot innvendinger, innsigelser og påståtte inngrep, samt protestere mot at andre får rettigheter som er i strid med din produksjon.

Konkurrentovervåkning
For å gjøre dette, må du ha god oversikt over alt som foregår i bransjen. Utover alminnelig konkurrentovervåkning gjennom for eksempel besøk av konkurrenters utstilling på messer og i butikker, gjennomgang av reklamemateriell og media generelt, anbefales det å overvåke konkurrenters patenteringsaktiviteter. Slik overvåkning kan rettes inn mot enkeltstående patentsøknader (dvs. at du kan bli informert om hva som skjer med en patentsøknad en konkurrent har innlevert), en bestemt teknologi (dvs. følge med på alt som patentsøkes innen et visst fagfelt) eller en bestemt konkurrent (dvs. følge med på alt hva en spesifikk konkurrent patentsøker).
I denne artikkelen har vi fokusert på hvordan du bruker patenter til å sørge for at ingen kopierer ditt produkt. Tilsvarende vil også gjelde for patenterte fremgangsmåter og anvendelser. For varemerke og design er bildet relativt likt. I neste artikkel vil vi ta opp hvordan du kan tjene penger på å lisensiere inn/ut patentert teknologi og kjøp og salg av rettigheter.

Tekst: Solrun Figenschau Skjellum, daglig leder Oslo Patentkontor AS
www.oslopatent.no

Motta nyhetsbrev

Meld deg på nyhetsbrev!

Måten vi kommuniserer med hverandre på har endret seg radikalt bare de siste årene

Måten vi kommuniserer med hverandre på har endret seg radikalt bare de siste årene. Ansikt-til-ansikt, tolking av kroppsspråk og umiddelbare tilbakemeldinger fra den du snakker med, har blitt erstatte...
Les mer....

Å ta en velinformert beslutning kan hjelpe deg med å bli mer produktiv på arbeidsplassen

Velinformert beslutning kan spare tid og gjør at du utnytter ressursene dine bedre. Her er 15 måter du kan forbedre beslutningsferdighetene dine på. 
Annonsér her!
Annonsér her!

En stresset hjerne tar kronisk dårlige beslutninger

Inntil nylig trodde vi at hjernen sluttet å vokse i 20-årene og at det deretter kun gikk en vei. Men visste du at du faktisk kan trene hjernen din til å fungere bedre i hverdagen, slik at den blant an...
Les mer...

Husk det store bildet når det gjelder vanskelige beslutninger

Det å fatte komplekse beslutninger som gir de beste resultatene er en avgjørende del av alle lederroller. For å ta disse beslutningene, må du være i stand til å ha vanskelige samtaler der det ofte er ...
Vanskelige beslutninger

Hvordan kan negative følelser bidra til innovasjon?

Entusiasme, glede og «passion» beskrives ofte som viktige ingredienser i innovasjonsprosesser. Når vi skal skape noe nytt, trenger vi optimisme, ikke bekymring og misnøye, sies det. Samtidig er det st...

Less is more – slik blir du mer effektiv ved å gjøre mindre

Du kjenner sikkert følelsen – av at to do-listen er full av arbeidsoppgaver som burde vært gjort i går. Ordet nei er sjelden i bruk, og du påtar deg ansvar og stiller opp der det trengs. Men gjør dett...
Slik kan du bli mer effektive på jobb
Annonsér her!
Annonsér her!

6 hemmeligheter som gjør travle mennesker mer effektive

Som leder er det ikke så uvanlig å ha mange baller i luften på en gang. Den store utfordringen med å sjonglere ansvar for en bedrift, sosialt liv, trening og søvn, kan være både energitappende og ener...
Les mer....

Hva gjør deg til en god leder?

For å forstå hva ledelse egentlig betyr, må du spørre deg selv, ikke bare om hva ledelse er, men også om hva som er god ledelse.
Les mer....

Bygg team med energi og høye forventninger

Å skape en vinnerkultur i teamet, er ikke noe du gjør over natta. Men vil du lykkes, må du legge ned den innsatsen som trengs.Hun var bare 24 år gammel da hun startet det som skulle bli et livsprosjek...

Utvikle dine kreative tenkeferdigheter med 5 trinn

Mange arbeidsgivere verdsetter kreativitet. Å lære å bruke kreativ tenkning på jobb kan hjelpe deg med å utvikle nye og effektive løsninger for vanlige utfordringer du kan støte på i din rolle.
Annonsér her!
Annonsér her!

Fokusere på Growth mindset for å skape et best mulig grunnlag for god kultur og gode resultater

Har du kjent på at noen medarbeidere ofte tenker i etablerte, statiske baner og ønsker å bevare status quo, mens andre som oftest har fokus på vekst og utvikling? Visste du at disse responsene er knyt...
Les mer....

Ett dårlig eple kan ødelegge et helt tre

En undersøkelse utført av professorene Stephen Dimmock og William C. Gerken viser at selv dine mest ærlige ansatte har større sannsynlighet for å oppføre seg dårlig hvis de jobber sammen med en uærlig...
Les mer....